Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-Güven E-imza’nın 11. Yılını kutluyor

eguven globaltechmagazineTürkiye’deki ilk elektronik imzanın üreticisi E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, e-imzanın 11. yılını sektör lideri olarak karşılamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek: “E-GÜVEN olarak Türkiye’de e-dönüşümün temelini oluşturan e-imzayı ilk ürettiğimiz tarihten itibaren BTK’nın verdiği rakamlarla 2016’nın ilk çeyreğine kadar Türkiye’de 1.845.718’si elektronik imza ve 403.079’u mobil imza olmak üzere toplam 2.248.797 elektronik sertifika oluşturuldu. 2012 ilk çeyreğinde ise bu sayı 583.867 idi. Bu demek oluyor ki toplam elektronik sertifika sayısı 4 yılda 4 katına ulaştı. Biz sunduğumuz hizmetlerle Türkiye Elektronik İmza pazarında özel sektöre hizmet veren şirketler arasında en büyük pazar payına sahibiz. ”dedi.

Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN, 2004 yılında yürürlüğe giren 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP), Elektronik Genel Kurul ve daha pek çok uygulama için elektronik imza sağlıyor.

Toplam elektronik sertifika sayısı 4 yılda 4 kat artış gösterdi

Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip ve elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantileyen e-imzanın bugün Türkiye’de ulaştığı konum hakkında görüşlerini açıklayan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun sözlerine şöyle devam etti: 

“2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre elektronik imza sertifika sayısında yüzde 12,2, mobil imza sertifika sayısında yüzde 1,7 oranında artış gerçekleşti. BTK’nın Pazar Verileri Raporu’nda elektronik sertifikalarla ilgili rakamları yayınladığı ilk zaman olan 2012’nin ilk çeyreğine göre ise toplam e-imza ve mobil imza sertifika sayısı son 4 yılda içerisinde 4 kat artış gösterdi. 

2005 yılında ilk defa ürettiğimiz e-imza bugün Türkiye’de geldiği noktada her geçen gün artan hizmetler ve platformlar sayesinde oldukça ümit vaat ediyor. Günümüzde yeni teknolojilerin de desteğiyle bireyler ve kurumlar için e-imzanın kullanım alanları yaygınlaşmaya devam ediyor. E-imza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Kurumların yanı sıra birey tarafında da e-imza ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor.

E-GÜVEN olarak Türkiye elektronik imza pazarında ayda ortalama 15 milyon doğrulama ve 750 bin imzalama işlemi yapıyoruz. Sağladığımız e-imza ve mobil imza çözümlerimizle, kurumun ihtiyaçlarına göre geliştirdiğimiz projeleri kurumun var olan sistemine entegre hale getirip şirkete özel çözümler yaratıyoruz. Günümüzde bütün alanlarda olduğu gibi bizim iş alanımızda da mobile olan yönelim artıyor. Biz de hem kurumlara hem de bireylere güvenlik ve kolaylık sağlayacak ürünlere yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz.” 

E-imza ile yapılacak işlemler her geçen gün artıyor 

Kamuda e-devlet uygulamaları, adres değişikliği bildirimleri; özel sektörde ise banka talimatları, bayi ağı iletişiminde sipariş süreci,  çalışan hizmet sözleşmeleri gibi ıslak imza gerektiren tüm işlemlerde e-imza kullanmaya başlayan bireylerin ayda 5 gün kazandığına da dikkat çeken Orhun şöyle konuştu:

“E-imza zaman ve maliyet konularında sağladığı faydaların yanı sıra kağıt, kartuş ve tonerlerden yapılan tasarruflarla çevreye de büyük katkılar sağlıyor. Bir insanın yıllık ortalama oksijen ihtiyacını karşılamak için 7 – 8 ağaç gerekiyor. E-GÜVEN olarak şirketlerin e-imzalı projeler üretmesine destek olarak ve bireylerin e-imza edinmesini sağlayarak kurtardığımız 10 binden fazla ağaçla ortalama 1500 insanın oksijen ihtiyacını karşıladık.”

Teknoloji Makaleleri