Pazar, Kasım 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

IDC Türkiye 2016 CIO Ödülleri sahiplerini buldu

idc globaltechmagazine
International Data Corporation’ın (IDC), yedincisini düzenlediği ve İzmir Çeşme’de 6-8 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen “7.IDC Türkiye CIO Zirvesi” nde ilk gün açılışla beraber ödül töreni yapıldı. Her yıl olduğu üzere bu yil 6 kategoride ödül kazanan projelere ödülleri 7. CIO Zirvesi’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları “Ödüle başvuran tüm projeler, ekiplerin emekleri bizim için çok değerli. Özellikle CIO’ların BT ekiplerinin çalışmalarının kurumlar içinde takdir edilmesi, sektörde deneyimlerin ve yenilikçi projelerin daha fazla konuşulup, farklı dikey sektörlerin deneyim ve vizyonlarını tüm sektör ile paylaşmaları bizim için oldukça önemli. Yeni yetenekler keşfetme, gelişen teknolojilere ayak uydurma ve daha fazla inisiyatif alma gibi yeni sorumlulukların eklenmesiyle bölgedeki CIO’ların rolü büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Böyle değişken bir ortamda yeni teknolojilere adapte olmayı başaran liderler diğerlerine hem cesaret vermek, hem de teşvik edici şekilde örnek rol model olmaktadırlar. 5 ayrı kategoride ilk dörde girmeye hak kazanan ve ödül alan tüm CIO’larımızı ve ekiplerini ve yılın CIO’su olan Adnan Metin’i ve Borsa İstanbul’u başarılarından dolayı tebrik ediyor, başarılarının sektörümüze örnek olmasını ve devamını diliyoruz” dedi.

Ödüller kategorilerine göre ;

Yılın CIO’su

Birincilik Ödülü, “Adnan Metin” Borsa İstanbul A.Ş.
İkincilik Ödülü, “Kemal Kaplan” Acıbadem Sağlık Grubu
Üçüncülük Ödülü, “Arif Emre Ünal” Arzum Elektrikli Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş
Dördüncülük Ödülü, “Ahmet Kadir Biçimli” Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu

Yılın En Yenilikçi Projesi

Birincilik Ödülü, Arif Emre Ünal “Hizmet olarak Türk Kahvesi Makinası “OKKA” Projesi ile
Arzum Elektrikli Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş
İkincilik Ödülü, Uğur Sennaroğlu “Mobil İşlem Asistanı” Projesi ile Türkiye Garanti Bankası
Üçüncülük Ödülü, Ahmet Kadir Biçimli “VitreAlity” Projesi ile Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu
Dördüncülük Ödülü, Yakup Şıvka, Haber, Fotoğraf Takip ve Analiz Sistemi” Projesi ile Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü

Yılın En iyi Değişim Yönetimi Projesi

Birincilik Ödülü, Adnan Metin “Bistech” projesi ile Borsa İstanbul A.Ş.
İkincilik Ödülü, Servet Gül “E-dava” projesi ile T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
İkincilik Ödülü, Ali Tuğlu “Simurg Program-Albatros” projesi ile Albaraka Türk Katılım Bankası
Üçüncülük Ödülü, Servet Gül “Kolluk Bilişim Sistemi” projesi ile T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Dördüncülük Ödülü, Tayfun Arabalı “Defacto Omni Uygulaması” projesi ile Defacto Perakende Tic. A.Ş.

Yılın En İyi BT Yönetişim Projesi

Birincilik Ödülü, Önder Kaplancık “Teknosa Bağlantılı Mağaza Projesi” projesi ile
Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş.
İkincilik Ödülü, Kerem Kızıltunç “Kargo Operasyon Yönetim Bilgi Sistemleri” projesi ile Türk Hava Yolları A.O
Üçüncülük Ödülü, Rasim Manavoğlu “MUDO Insight” projesi ile Mudo Satış Mağazaları
Üçüncülük Ödülü, Ali Tuğlu “Simurg Program-Albatros” projesi ile Albaraka Türk Katılım Bankası
Üçüncülük Ödülü, Uğur Sennaroğlu “Mobil İşlem Asistanı (MİA)” Türkiye Garanti Bankası
Dördüncülük Ödülü, Tayfun Arabalı “DeFacto Omni Uygulaması” Defacto Perakende Tic. A.Ş.

Yılın En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi

Birincilik Ödülü, Servet Gül “E-dava” projesi ile T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Birincilik Ödülü, Fulya Bıçak Muştu “Arıcım” projesi ile Altıparmak San. Ve Tic. A.O
İkincilik Ödülü, Arif Emre Ünal “Hizmet olarak Türk Kahvesi Makinası “OKKA” projesi ile
Arzum Elektrikli Ev Aletleri San. Ve Tic. A.Ş
Üçüncülük Ödülü, Adnan Metin “Bistech” projesi ile Borsa İstanbul A.Ş.
Üçüncülük Ödülü, Servet Gül “SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi)” T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi
Başkanlığı
Dördüncülük Ödülü, Yakup Şıvka “Haber, Fotoğraf Takip Ve Analiz Sistemi“ projesi ile Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü

Yılın En İyi BT Maliyet Düşürme Projesi

Birincilik Ödülü, Kemal Kaplan “AStore” projesi ile Acıbadem Sağlık Grubu
İkincilik Ödülü, Mehmet Kürşad Demirkol “Dijital Onay Platformu” projesi ile Finansbank A.Ş
İkincilik Ödülü, Yalçın Terlemez “Facebook ve Turkcell BİP Üzerinden Hızlı Kasko Teklif Projesi” projesi ile AkSigorta A.Ş.
İkincilik Ödülü, Servet Gül “Segbis” projesi ile T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Üçüncülük Ödülü, Rasim Manavoğlu “MUDO Insight” projesi ile Mudo Satış Mağazaları
Dördüncülük Ödülü, Gökhan Küçüktopuzlu “Dijital Arşivleme” projesi ile Ekol Lojistik A.Ş.

Borsa İstanbul CIO’su Adnan Metin’in ‘Yılın CIO’su’ ödülünü aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.«BISTECH» projesinin başarıya ulaşmasındaki değerli katkılarından dolayı bu ödülü almaya hak kazanmıştır.
Ülkemizdeki deneyimli CIO’larının jurisini oluşturduğu; IDC Seçim Komitesine göre; «BISTECH» projesi dahil edilen sistemler ve etkileşim alanı göz önüne alındığında Borsa piyasasında yapılan en büyük projedir. Eski sistem ve altyapıların geliştirilmesini içeren projenin 2. ve 3. fazları da tamamlandığında tüm finans piyasaları tek bir geniş kapsamlı platformda toplanmış olacaktır. “Bistech” projesi ayrıca “En İyi Değişim Yönetimi Projesi” ödülüne de layık görüldü.

Sayın Adnan Metin; “IDC’nin Türkiye’nin 2016 yılı CIO’su ödülünü almak benim için büyük onur. Bu ödülü Borsa İstanbul’un merkezinde yer aldığı Türkiye Sermaye Piyasaları ekosistemi adına kabul ediyorum. 1993 yılından beri kullanılan 23 yıllık teknoloji ve süreçlerin uçtan uca yeniden yapılandırıldığı Bistech projesinde; 100’ü aşkın şirketin 650 tam zamanlı çalışanı ile 4 farklı ülkede bu proje için emek verdik. Bana da bu önemli ulusal dönüşüm projesine liderlik etmek nasip oldu. Bundan sonraki hedefimiz ise İstanbul Finans Merkezi vizyonunu adım adım hayata geçirmek. Bu çerçevede teknoloji ürün ve hizmetleri geliştirip ticarileştirerek bölgemizde finans teknolojilerinin çekim merkezi olmak istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi ile kurduğumuz Finans Teknopark, İTÜ ile kurduğumuz Teknoloji AŞ, Borsa İstanbul BT’sinin ARGE Merkezi olması, TEYDEP projelerimiz ve Fintek alanında şirket satın alma girişimlerimiz bu vizyonun gereği adımlardan sadece birkaçı…Bu vesile ile başta Borsa İstanbul çalışanları olmak üzere bu projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

ÖDÜL ALAN PROJELERİN TANITIMLARI

“Bistech” / Borsa İstanbul A.Ş.
BISTECH projesi Borsa İstanbul ve Takasbank’ın uçtan uca tüm sistemlerinin yenilenmesini hedefleyen teknolojik dönüşüm projesidir. 22 yıllık eski Pay Piyasası sistemlerinin yerine dünyadaki en ileri teknolojilerden biri olan Genium INET sistemi devreye alınmıştır. BISTECH, yatırımcılara daha hızlı ve daha güvenli erişim imkânı sağlarken; içerdiği denetim mekanizmaları, sistemik riski minimize eden gözetim ve denetim sistemleri ve eşit erişim taahhüdü ile yatırımcılar için daha şeffaf, verimli ve adil bir piyasa sağlamıştır. Bunların başında, daha esnek yapıdaki yeni sistem sayesinde yeni ürün geliştirmek ve mevcut ürünleri iyileştirmek kolaylaşmıştır. Takasbank ve Borsa İstanbul’un teknolojisi aynı platformda birleştirilerek piyasalarla ilgili daha verimli ve etkin çalışılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda yeni teknolojinin çevre ülkelere satış hakları da alınarak ürünün ticarileştirilmesi sağlanmıştır.
Borsa İstanbul’un yürüttüğü BISTECH dönüşüm programı; yerli ve yabancı tüm paydaşları için önemli kazanımlar sağlarken, finans piyasalarının gelişmesi ve teknolojinin yaygınlaştırılması bakımlarından ülke refahına da katkıda bulunacak faydalar da ortaya koymuştur.

“E-Dava” / T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Her gün milyonlarca vatandaşımız hak aramak, dava açmak ve bilgi almak için adliyelere gitmektedir. Büyükşehirlerde trafik yoğunluğu nedeniyle adliyelere erişim zorluğu yaşanmakta, bu da hak kayıplarına yol açabilmektedir. Bu durum yargı hizmetlerinin günümüz teknolojisine uygun olarak elektronik ortama taşınması zorunluluğunu getirmiştir. Bu amaç doğrultusunda avukatlar ve vatandaşlar için e-dava hizmete sunulmuş olup, avukat ve vatandaşların mesai ve mekân bağımlılığı olmadan en hızlı şekilde yargıya erişimine imkan sağlanmıştır. E-dava sistemi ile elektronik platform üzerinden mahkemelere dava açılabilmekte, icra takibi başlatılabilmektedir. Yargı alanında en ses getiren yeniliklerden biri olan e-dava sistemi ile hak kayıplarına uğranmasını önlemeye yönelik düzenleme getirilmiştir. 2015 yılında açılan 11.649.119 dava ve icra takibinin 2.374.891 tanesi Avukat portal üzerinden ve 50 tanesi de Vatandaş portal üzerinden elektronik olarak açılmıştır. Bu da toplam dava ve icra takibi sayısının yaklaşık %20 ‘sinin elektronik ortamda açıldığını göstermektedir.

“Kolluk Bilişim Sistemi” / T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Yargı hizmetlerinin elektronik ortamda yürütülmesi yargı ile ilgili diğer birimlerin de işleyişlerinde çağın gerektirdiği bilimsel ve teknolojik yöntemleri kullanmalarını kaçınılmaz hale getirmiştir. Kolluk portalı ile sağlanmış olan dijital dönüşümün ve değişimin gücüyle ülkemiz yargı hizmetleri uluslararası adli standartların ötesine taşınmıştır. Kolluk birimleri ile mutabakat halinde yürütülmekte olan Kolluk Portal projesi ile kolluk birimlerine intikal eden tüm adli olayların kendilerine sunulacak ekranlar vasıtası ile doğrudan UYAP Bilişim sistemine aktarılması sağlanmıştır. Yine aynı şekilde işlemi tamamlanan adli olaylara ait evraklar elektronik imza ile imzalanmak suretiyle doğrudan ilgili Cumhuriyet Savcılığı iş listesine düşürülerek soruşturma işlemlerine hız kazandırılmıştır. Ayrıca Kolluk Birimlerince kişi/taraf bilgilerinin girilmiş ve gerekli fiziki evrakların taranarak sisteme aktarılmış olması nedeniyle adliye intikal eden dosyada bu bilgilerin tekrardan girişinin ve kaydının yapılması gerekmemekte olup iş gücünden de ciddi miktarda tasarruf edilmiştir.

“SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi)” / T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
2011 yılı Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yılda 300 bin hükümlü ve tutuklu mahkemelerde ifadelerinin alınması için adliyelere nakledilmekteydi. Bunun yıllık maliyeti 23.000.000 TL idi. Yine aynı şekilde hakkında verilen yakalama emri üzerine yakalanan şahıs, yetkili hâkim veya mahkemeye en kısa zamanda gönderilmek üzere nakledilmekteydi. Benzer şekilde tutuklu veya hükümlüler tutuldukları cezaevi çevresi dışında işledikleri suçlardan dolayı veya herhangi bir başka davadan dolayı tanık sıfatı ile bilgilerine başvurulmak üzere başka bir şehre nakledilmekteydi. Bu nakiller sırasında karşılaşılan sorunlar ise sanıkların mahkemesine zamanında çıkarılamaması, adaletin gecikmesi, hürriyetin gereksiz sınırlanması ve bitmek bilmeyen uzun yolculuklardı. Ayrıca nakiller sırasında yaşanan trafik kazalarında ölümler meydana gelebilmekte ve firar girişimleri meydana gelebilmekteydi. Bunun yanı sıra duruşma tutanakları üzerindeki ihtilaflar ve talimatlarda da sıkıntılar yaşanmaktaydı. UYAP sistemi ile entegre çalışabilmesi ve mevcut sistemin işleyişi sırasında yaşanan bu sorunlara çözüm olması hedeflenerek SEGBİS projesi ortaya çıkmıştır. Projeye 2012 yılında başlanılmış ve 2015 yılı sonu itibari ile 592 adliye binasında 2.595 duruşma salonuna SEGBİS sistemi kurulmuştur. Aynı şekilde 195 adliye hizmet binasında 275 adet Cumhuriyet Başsavcılığı SEGBİS Odası oluşturulmuştur. 220 Ceza İnfaz Kurumunda ise 520 adet SEGBİS cihaz kurulumu yapılmıştır. Geleneksel yöntemden SEGBİS sistemine değişim sürecinde yargılamada yüzyüzelik ilkesine uyulabilmesi için ifade alma işleminin video ve konferans yoluyla hakim ve karşı tarafın görüntülerinin HD kalitede iletilmesi sağlanmıştır. Sevkiyat sırasında oluşması muhtemel kazaların ve firarların da önlenmesi ile maddi olarak karşılığı bulunmayan ölçülemeyen katkılar sağlamıştır. Geleneksel yöntemlere nazaran SEGBİS sisteminin kullanımı ile yıllık yaklaşık 263.023.746 TL maliyetin önüne geçilmiştir. Uygulamaya başlanılmasından bu yana geçen kısa süre içerisinde yatırım maliyetlerini yapılan tasarruflarla karşılayarak ne kadar başarılı ve isabetli bir proje olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yurtdışı temsilciliklerimizde kurulu SEGBİS ile yapılan yurtdışı görüşmeleri sayesinde hem Adalet Bakanlığının hem de Dış İşleri Bakanlığının iş yükü azaltılmış, bürokrasi en aza indirilmiştir.

“Hizmet olarak Türk Kahvesi Makinası “OKKA” / Arzum Elektrikli Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş
Arzum, IDC CIO Summit 2016’da “Hizmet Olarak Türk Kahvesi – Arzum OKKA” Projesi ile “En İyi İnovasyon Projesi” ödülüyle beraber toplamda üç ödülün sahibi oldu. Arzum İcra Kurulu Üyesi ve CIO’su Arif Emre Ünal, Arzum’un, geride bıraktığı 50 yılda ürünlerine yansıttığı inovatif bakış açısını, ilk kez bir hizmet inovasyonu olarak ortaya koyarak yeni bir gelir modeli oluşturmayı başardığını söyledi. Proje ile Arzum OKKA Türk Kahvesi Makinesi’ne entegre edilen ve sim kart üzerinden veri erişimi sağlayan bir elektronik kart sayesinde cihazın lokasyon bilgisi, hangi tarih ve saatte kaç kez kullanıldığı, herhangi bir arıza veya hata mesajı alındığında hatanın neden kaynaklandığı öğrenilebiliyor ve eğer yeni versiyonu çıktıysa cihazın uzaktan güncellenmesi sağlanabiliyor. Tüm bu verilerin web tabanlı takip uygulamasının veritabanına aktarıldığını söyleyen Arif Emre Ünal “Müşterimiz şubelerindeki kullanıcılarına verecekleri kullanıcı adı ve şifre ile şubelerdeki tüketimi takip edebiliyorlar. Şubeler sadece kendi kullanımlarını görürken, müşterimiz kendi kullanıcı adı ve şifresiyle tüm şubelerini aynı ekranda görüp cihazların çalışma durumunu ve kaç adet kahve içildiğini izleyip raporlayabiliyor. Biz ise sisteme dahil olan tüm cihazları yani büyük veriyi görerek herhangi bir arıza oluşması durumunda servis kaydının teknik servisimize iletilmesini ve faturalama için kullanım bilgilerini takip ediyoruz. Tüm bu bilgiler harita üzerinde cihazların konumlarını gösteriyor ve görsel olarak takip ediliyor. Makine ile birlikte kahve, şeker ve kağıt fincan gibi sarf malzemeler de bizim tarafımızdan temin edildiği için, minimum stok seviyesine ulaşıldığında otomatik talep oluşturulup teknik servisin sarf malzemesini temin ederek cihazın bakımının da yapmasını sağlıyoruz. Müşterilerimiz ‘mağazaya giren ve çıkan müşteri’ sayısı ile ‘kahve ikram edilen müşteri’ sayısını kıyaslayıp müşteri memnuniyetini de ölçebiliyor” dedi.

“AStore” / Acıbadem Sağlık Grubu
Acıbadem Teknoloji’nin en yeni ürünü “AStore-ilaç ve medikal malzeme yönetim sistemi” hasta ve ilaç güvenliği sağlama amacıyla tasarlanmıştır. AStore mühendisliği hem donanımsal hem de yazılımsal anlamda hastanelerde tecrübe edilen uygulamalardan edinilen deneyimler ve ihtiyaçlar ile ortaya çıkmıştır. Hastane uygulamaları üzerine son teknolojiler bezenerek donanımı ve yazılımı tamamen Türkiye’de üretilmiştir. ASTORE, Hastane bilgi yönetim sistemleriyle kolaylıkla entegre olabilme kabiliyeti sayesinde, ilaç uygulamalarındaki manuel süreçleri otomatize ederek sağlık personelinin asıl görevleri olan “hasta bakımı” na daha kaliteli zaman ayırmalarına yardımcı olacak bir üründür. Tüm süreç iyileştirmelerinin yanında ilaç kayıp/kaçaklarının önüne geçilmesini, anlık stok takibi ve kontrolünü sağlayacak bir üründür. Gerçek- zamanlı raporlama kabiliyeti ile hızlı karar alma ve kâğıtsız süreç yönetimi konusunda en üst düzeyde operasyonel verimlilik sağlar. Acıbadem Teknoloji, AStore ilaç ve medikal malzeme yönetim sistemi ile benzer sistemler karşısında maliyet avantajı yaratmıştır. AStore, sağladığı zaman verimliliğine ek olarak toplam sahip olma maliyeti düşük, yatırımın geri dönme süresi kısa olması gibi avantajları ile de hem şirketimize hem de ülkemize değerli bir ürün kazandırmıştır.

“Simurg Program-Albatros” / Albaraka Türk Katılım Bankası
Albatros Projesi, Albaraka Türk’ün “Dünyanın en iyi katılım bankası olma” vizyonu yolunda başlattığı Simurg dönüşüm programının teknolojik altyapı dönüşüm projesidir. Bankanın mevcut altyapısının bizi geleceğe taşıma noktasında eksik kalacağı düşüncesiyle alternatif arayışına girildi. Uzun ve detaylı bir değerlendirme sürecinin ardından, projeye Intertech ile başlama kararı alındı. Proje kapsamında bankanın temel bankacılık sistemi, şube önyüzleri, ATM yazılımları, internet bankacılığı, çağrı merkezi ve ödeme sistemleri yazılımları tamamen yenilendi. Mevcut sistemdeki tüm müşteri ve hareket bilgileri başarılı bir şekilde yeni sisteme aktarıldı. Canlıya geçiş operasyonunda “big-bang” yöntemi benimsendi ve bir gecede eski sistem kapatılarak yeni sistemler canlıya alındı. Proje, hem banka tarafından hem de hizmet sağlayıcı firma tarafından 500den fazla ekip üyesinin katılımıyla tamamlandı. Tüm paydaşların katılımını mümkün kılan bir yönetişim yapısı ile sıkı bir iletişim planı uygulandı ve çok paydaşlı bu projenin başarısı için karar alma mekanizmaları titizlikle çalıştırıldı.

“Arıcım” / Altıparmak San. Ve Tic. A.O
Markanın bal tedarik sürecinin denetlenebilirliğini ve kontrol edilebilirliğini bir üst noktaya taşıyan “Arıcım” projesi; bal tedarik zincirinde kaynakların etkin yönetimini, sürdürülebilirliğini, Türkiye endemik bitki yapısının arıcılar üzerinden takip edilerek korunması hedefiyle 2015 yılında hayata geçirildi. Proje ile yaklaşık 13 bin tedarikçi ve arıcıdan yaptığı tedarik işlemleri riskler en aza indirgenerek kayıt altında tutuldu ve markanın tedarik zinciri yönetim süreci bir üst seviyeye çıkarıldı. Proje kapsamda Türkiye’nin dört bir yanından alınan numuneler ve numuneyi temsil eden tenekeler kimliklendirilerek tüm tedarik süreci dijital ortama taşındı.

“Haber, Fotoğraf Takip Ve Analiz Sistemi” / Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü
Haber Fotoğraf Takip ve Analiz Sistemi, Anadolu Ajansı tarafından üretilip yayına verilen haber ve fotoğrafların basılı ve digital medyadaki kullanım seviyesinin tespit edilmesi, olası izinsiz kullanımların tespit edilerek kaçak kullanımın önüne geçilmesi, telif haklarının korunması ve muhabirlerin haber üretim performanslarının ölçülebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Sistem gün içerisinde Anadolu Ajansı tarafından 10 ayrı dilde yayınlanan tüm haber ve fotoğrafları, yaklaşık 600 adet basılı medya organlarına ait 25,000 haber kupürü ve 5000 web sitesinden indirilen 500.000 sayfada analiz etmekte ve benzerlik oranlarını çıkararak raporlar oluşturmaktadır.

“Facebook ve Turkcell BİPÜzerinden Hızlı Kasko Teklif Projesi” / AkSigorta A.Ş.
Aksigorta olarak misyonumuzu sigortayı herkes için kolay, yalın ve erişilebilir hale getirmek olarak belirledik ve bu misyondan aldığımız ilhamla müşterilerimizin sıklıkla kullandığı sosyal mecralarda onlara katma değer üretecek servisler sunmayı amaçladık. Bu bağlamda popüler sosyal medya platformu Facebook üzerinde inovatif bir yaklaşımla geliştirdiğimiz “Anında Kasko” uygulaması ile isteyen herkes sadece TC kimlik numarasını ve plaka bilgilerini girerek saniyeler içinde kasko teklifi alabiliyor. Teklif alan müşteri arzu ederse iletişim bilgilerini paylaşıyor ve yetkili Aksigorta acentesi müşteriye ulaşarak satışı gerçekleştiriyor. Aksigorta olarak Turkcell ile yapmış olduğumuz işbirliği ile popüler mesajlaşma uygulaması olan Turkcell Bip üzerinde yeni bir dijital iletişim kanalı açarak müşterilerimizden sadece TC Kimlik No ve plaka bilgilerini alarak saniyeler içinde kasko teklifi veriyoruz. Turkcell bip uygulamasında yer alan ilk ve tek sigorta şirketi olarak zamanla bu iletişim kanalını geliştirecek ve hayatı kolaylaştıracak katma değerli servisler sunmaya devam edeceğiz.
Facebook Anında Kasko ve Turkcell Bip uygulaması ile Aksigorta, vizyonu ile uyumlu olarak kolay, yalın ve erişilebilir bir sigorta teklif deneyimi sunuyor.

“Defacto Omni Uygulaması” / Defacto Perakende Tic. A.Ş
Teknolojinin günlük hayatımıza çok fazla girmesinin ardından gelişen dijital pazarlama uygulamaları, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi ve dolayısıyla geleneksel perakende süreçlerini dönüştürdü. Artık müşterilerimiz 7 gün 24 saat alışveriş yapacakları, ihtiyaç duydukları ürünü bulundukları yerden hızlıca seçip satın alacakları bir konfor arıyor. Türkiye’de Omnichannel’ı en yaygın uygulayan moda markası olarak, “DeFacto Omni” projemiz ile müşterilerimize online satış platformları ile mağazalar arasında bağlantılı bir alışveriş deneyimi yaşatıyoruz. DeFacto müşterileri, dijital kanallar ve çağrı merkezi aracılığıyla istedikleri ürünü diledikleri yerden, diledikleri zamanda sipariş verebiliyor veya internetten mağazada ayırtabiliyor ve diledikleri mağazadan deneyerek teslim alabiliyorlar. Hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet alan müşterilerimiz, hem dijital kanallar hem de mağazalardaki kiosklardan tüm ürün stoklarını görebiliyor ve aradıkları ürün, renk veya bedene kolayca ulaşabiliyorlar. Global bir moda markası olma vizyonuyla, DeFacto Omni ile müşterilerimize zaman ve mekandan bağımsız bir alışveriş deneyimi vaat ediyoruz.

“Dijital Arşivleme” / Ekol Lojistik A.Ş.
Proje fikrinin oluşmasındaki amaç doküman yönetim süreçlerinin belli bir standartta ve sistemsel olarak yürütülememesinden kaynaklanan iş ve zaman kayıplarının önüne geçilmesinin modern iş yaşamında zorunluluk haline gelmiş olmasıdır. Müşteri ihtiyaçlarının da gözönünde bulundurulması ile sektörün ilk ve tek ar-ge merkezi olarak, sahip olduğumuz kaynakları ve tecrübelerimizi kullanıp, yeni teknolojiler ile harmanlayarak, piyasanın ihtiyaç duyduğu bir hizmet üretilmesini amaçlayan destek konusu proje kapsamı ortaya çıkmıştır. Öncelikle kurumumuzun, sonrasında müşterilerimizin ve diğer kurumların ihtiyacı olan, belge yönetimini geleneksel usullerin ötesine taşıyacak, evrakın üretimden imhasına bütün süreçlerinin izlenebildiği, yetki bazlı otomasyonel ve otonom sistemlerle depolanmasının gerçekleştirildiği bir sürecin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Projemiz ile; belge, arşiv ve süreç yönetim sistemi, belgenin ‘değer’ anlamına geldiği tüm işletmeler için yasal mevzuatın gereklerini tam olarak yerine getiren, TSE tarafından belirlenen standartlara uygun bir çözüm üretilmiştir. Teknolojik yeniliklerden istifade ederek, ürettiğimiz bu çözümle; kurumlar, fiziki ve sayısal belgelerini, yasaların belirlediği şartlara uygun bir şekilde üretme, arşivleme, izleme yeteneğine sahip olacak ve belgeler üzerindeki veriye hızlı bir şekilde erişme imkanına kavuşacaktır.

“VitreAlity” / Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu
VitrA, “VitreAlity” ile sanal banyo dekorasyonunu başlatıyor!Uzun soluklu Ar-Ge çalışmalarıyla hayata geçirilen VitreAlity, kullanıcılara sanal ortamda en ideal banyo dekorasyonunu oluşturma fırsatı veriyor. Müşterilerinin beklenti ve taleplerine uygun çözümler sunabilmek için geliştirilen VitreAlity, banyo için seçilen ürünlerin birbiriyle uyumlu olup olmadığını, gerçeğe en yakın şekilde gösteriyor. Böylece, montaj sonrasında banyonun nasıl görüneceğini önceden tespit etme imkânı sunuyor. Kullanıcılara ürünleri istediği gibi kombinleme, yerleştirme imkânı sunan ve Apple Store’dan indirilebilen VitreAlity sayesinde, seçilen ürünlerin fiyat bilgisine ve tanıtım videolarına kolayca ulaşılabiliyor. Oluşturulan ürün kombinasyonu iPad’e kaydedilerek, e-posta yoluyla paylaşılabiliyor. Bunula birlikte şantiye, mimar, müşteri ziyaretleri ve eğitimlerde interaktif sunumu kolaylaştıran uygulama, basılı malzeme maliyetini de azaltıyor. Satış ekiplerimiz başta olmak üzere tüm kullanıcı gruplarına bu deneyimi yaşatıp şirketin satış ve pazarlama faaliyetlerine doğrudan etki eden uygulamamız Türkiye yapı sektöründe ilk ve tektir.

“Dijital Onay Platformu” / Finansbank A.Ş
Hız ve verimliliğin her şey anlamına geldiği bu çağda, Finansbank süreçlerini basit ama etkili bir yolla sadeleştirmeye, müşteri imzalarını dijitalleştirmeye karar verdi. Ve Dijital Onay Platformunu kurdu. Sektörde bir ilk olan uygulama ile banka, müşteri ve Regülatör olmak üzere tüm tarafları etkileyen bir soruna, tüm taraflara aynı anda faydalı olacak bir çözüm getirdi. Operasyonda zaman kazandıran, arşivleme ve kağıt maliyetlerini yüzde 90 azaltan, satış ve Pazar payımızı artırmamıza olanak sağlayan uygulama oldukça kısa bir sürede kendi maliyetini de çıkardı. 1 milyon TL’lik yazılım ve cihaz maliyeti olan uygulamada 3ay gibi bir sürede başa baş noktasına gelindi.

“MUDO Insight” / Mudo Satış Mağazaları MUDO Insight, ERP verisi ile ERP dışındaki farklı veri kaynaklarından gelen verilerin birleştirilerek anlamlı hale getirildiği, bellek içi analitik teknolojisi üzerinde çalışan, büyük veri platformu projesidir. Bellek içi teknolojisinin kullanılmasıyla istenilen bilgiye daha önce olmadığı kadar hızlı erişim sağlanmakta olup, daha önce verinin büyüklüğü veya teknik kısıtlar nedeniyle yapılamayan analizler de yapılmaya başlanmıştır.Şirket içerisinde karar verme hızı ve şeklini de tamamen değiştirmiştir.Bu projeyle MUDO çok önemli tasarruf ve verimlilik artışı sağlarken, bununla birlikte perakende verisinin potansiyeli de bu projeyle ortaya çıkartılmıştır. MUDO Insight projesi danışmanlık desteği alınmadan gerçekleştirilen dünyadaki sayılı projelerden biri olup, perakende sektöründe hem Türkiye hem de yurtdışında örnek proje olarak gösterilmektedir.

“Teknosa Bağlantılı Mağaza Projesi” / Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş.
Teknoloji perakendeciliğinin lider markası TeknoSA, 2015 yılının son çeyreğinde hayata geçirdiği ‘Bağlantılı Mağaza’ projesi ile Türkiye genelindeki 300’e yakın mağazasını, 3000 bin saha çalışanını birbirine bağlayan ve online alışveriş platformu ile entegre çalışan ‘Bağlantılı Mağaza’ projesi sayesinde müşterilerine özel, kesintisiz ve daha kolay alışveriş imkanı sağlamayı hedefliyor. Bağlantılı Mağaza Projesi ödülüne ilişkin değerlendirmesinde TeknoSA Donanım ve İşletim Müdürü Mustafa Çelik, “Bağlantılı Mağaza projesiyle tüm saha çalışanlarımıza tablet verdik. Bu tabletler aracılığıyla müşterilerimizi tanıyor, onlara tüm ürünler hakkında daha fazla ve karşılaştırmalı bilgi sunabiliyoruz. Özel uygulamalar sayesinde müşteriye özel mağazacılık deneyimi devrini başlattık” diye konuştu. Hem çalışanlara hem de müşterilere katma değer sunan Bağlantılı Mağaza projesi ile mağazaları ve çalışanları birbiriyle entegre hale getirerek entegrasyon teknoloji severler için çok daha keyifli ve hızlı alışveriş imkanı sağlanıyor.

“Garanti Bankası Mobil İşlem Asistanı – MIA” / Türkiye Garanti Bankası
Dijital dönüşüm sadece bugün değil, Garanti Bankası olarak 20 yıldır stratejik önceliklerimiz ve yatırımlarımız arasında yer alıyor. Dijital dönüşüm sürecinde yaptığımız her yenilikte herkesin hayatına dokunmayı ve kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Yoğun bir hayata sahip olup, günlük hayatlarında hızlı çözümler arayışında olan bir kesim var. Bu kesimin yanı sıra teknolojiye kolay adapte olan ve mobil gelişmeleri yakından takip eden başka bir kesimin daha olduğunu görüyoruz. İlk kez dijital kanalla tanışanların önceliği ise fatura ödeme, kredi kartı borcu ödeme, para transferi gibi günlük işlemleri en kolay şekilde yapabilmek oluyor. Bu grup da dijitali kullanmaya hevesli kullanıcılarımız arasında yer alıyor. Bu anlamda herkesin hayatını kolaylaştırmak amacıyla “Ses Teknolojileri” ni kullanmaya ilk olarak Garanti Bankası Çağrı Merkezi kanalında “Alo Garanti Sesli Yönlendirme” ve “Alo Garanti Sesli İşlemler” projeleriyle başladık. Bu projelerle müşteriler, müşteri temsilcisine ihtiyaç duymadan ve herhangi bir tuşlama yapmadan, sadece sesle işlem yapabiliyorlar. Bu projelerle edindiğimiz tecrübe ve başarılardan beslenerek, ses teknolojilerini şimdi de Cep Şubesi’nde aktif olarak kullanmaya başladık.
Cep Şubesi için de MİA – Mobil İşlem Asistanı’nı devreye alıyoruz. Bu servisimiz Cep Şubesi üzerinden müşterilerimizin sesle istedikleri işlemi yapabilmesine imkân sağlıyor. MİA, özellikle yeni jenerasyonun kullanmaya alıştığı konuşma tabanlı servislerin ilk adımı olacak. Kullanıcılar, Cep Şubesi’ndeki herhangi bir ekranı aşağıya çekerek MİA’ya ulaşabilirler. MİA doğal konuşmanın anlaşılabildiği gelişmiş bir gramer yapısıyla hazırlandı. Bu sayede, kullanıcıların kendilerine özgü ürünleri ile doğal konuşmalarını anlayıp işlem yapabilen bir bankacılık asistan olarak ortaya çıktı. MİA ile kullanıcılar, birçok hesap ve kart işlemini gerçekleştirebildikleri gibi, en yakın Paramatik’leri, piyasa bilgilerini, harcamalarını sorgulayabiliyor, para transferi yapabiliyorlar. MİA, kullanıcılara hands-free deneyimle hızlı ve kolay işlem imkanı sunuyor.

“Kargo Operasyon Yönetim Bilgi Sistemleri” / Türk Hava Yolları A.O
Türk Havayolları’nın son yıllardaki en büyük dönüşüm projelerinden biri olan COMIS (Cargo Operations Management Information System), THY Kargo Başkanlığı’nın 25 yılı aşkın bir süredir kullandığı mainframe bazlı sistemin, iCargo adlı ürün ile değiştirilmesini hedeflemekteydi. Üç alt proje ve yirmiden fazla entegrasyonu barındıran COMIS Projesi, firma görevlileri ve iş birimi çalışanları dahil yaklaşık 200 adet profesyonelin görev aldığı 30 aylık yoğun bir çalışmanın sonunda fazlı geçiş yöntemi ile devreye alınmıştır. COMIS Projesi, Türk Havayolları’nın global bir iş modeli ile dönüşüm stratejisinin en büyük örneklerinden birisi olma özelliğini taşımaktadır.

Teknoloji Makaleleri