Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri Merkezi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kritik Nokta

radore globaltechmagazineTürkiye’nin en hızlı büyüyen operatör bağımsız veri merkezi Radore, veri merkezi hizmeti alınmadan önce dikkat edilmesi gereken 10 kritik noktayı açıkladı.

Dijital verilerin tutulduğu, korunduğu ve yedeklendiği merkezler olan veri merkezlerinin hayati rolü, günümüzün hızla dijitalleşen dünyasında giderek daha da önem kazanıyor. Peki, veri merkezi hizmeti almadan önce dikkat edilmesi gereken kritik noktalar nelerdir? Kurulduğu 2004 yılından bu yana hayata geçirdiği yatırımlarla Türkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi olan Radore, müşterileri için veri merkezi seçerken sorulması gereken önemli soruları açıkladı.

  1. Network altyapınız nasıl işliyor?

Network kapasitesi, ağ güvenliği ve yedekli internet erişimi bir veri merkezinin olmazsa olmazlarındandır. Öncelikle veri merkezinin internet hat kapasitesi ve yüksek kapasite ihtiyaçlarına nasıl cevap verdiği öğrenilmelidir. Ayrıca network altyapısında yedekliliğin nasıl sağlandığı da sorgulanmalıdır. Bir veri merkezinin “Operatör Bağımsız” olması, sadece tek bir operatörün internet hizmetine bağımlı kalmadan istediğiniz zaman internet servis sağlayıcınızı değiştirmenize imkan sağlar. Ayrıca, veri merkezinin fiber ve metro ethernet ağ altyapısına yakınlığı stratejik önem taşır. Günümüzde sıkça yaşanan siber saldırılara karşı alınan önlemlere dikkat edilmelidir. WAF, Firewall, DDoS bu konuda sunulan hizmetlerden bazılarıdır.

  1. Enerji altyapınız nedir?

Öncelikle veri merkezinin enerji kapasitesini öğrenerek, enerjinin veri merkezine aktarımı için kullanılan trafolar hakkında bilgi alınması gerekir. Dağıtım trafolarının otomatik geçişli ve bire bir yedekli olması; şebeke enerjisinin kesildiği anlarda devreye girecek jeneratörlerin adedi ve kapasitesi önemlidir. Ayrıca veri merkezinde kullanılan UPS sisteminin yedekli olarak kurgulanmış olduğundan emin olunmalıdır. Enerjinin sunucu kabinlerine aktarımı doğal afetlere karşı dayanıklılık sağlayan “busbar” hatları ile yapılmalıdır. Veri merkezlerinin için dünya çapında kabul gören en önemli standartlardan biri olan TIER 3’e uyumluluğu da bu kapsamda sorgulanmalıdır. TIER 3 standartlarında hizmet veren bir veri merkezi, 72 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir ve tahmini %99,982 oranında kullanılabilirlik sunar.

  1. Veri merkezinde iklimlendirme nasıl sağlanıyor?

Bir veri merkezinde çalışan çok sayıda sunucudan dolayı ortam ve cihazların aşırı ısınması söz konusu olabilir. Bu nedenle iklimlendirme sistemi, sıcaklık ve nem kontrolü için önemlidir. Örneğin, ekonomik bir iklimlendirme metodu olan “Free Cooling”, iklimlendirmede kullanılan suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını kullanmayı mümkün kılar. Kış aylarında bu işlemle enerji tüketiminde %70’e kadar tasarruf sağlanır.

  1. Fiziksel güvenlik tedbirleriniz neler?

Bu konuda kart okuyucuları, biyometrik tanıma sistemleri, şifreli ve kilitli güvenlik donanımları gibi son teknoloji güvenlik sistemlerinin kullanılıyor olması verinin korunması için önemlidir.

  1. Yangın önleme sistemleriniz var mı?

Duman algılama ve yangın söndürmenin hangi sistemlerle yapıldığının mutlaka öğrenilmesi gerekmektedir. Yangın söndürme sistemleri 7/24 çalışmalı, bina girişlerinde olası durumlara karşı itfaiyenin yangına rahatlıkla müdahale edebilmesi için itfaiye bağlantı ağızları bulunmalıdır.

  1. Doğal afetlere karşı hazırlıklı mısınız?

Veri merkezlerinde, başta yangın ve sel olmak üzere her türlü afete hazırlıklı olunması ve deprem anında yangın söndürme sisteminin etkin çalışmasını sağlayacak önlemlerin alınmış olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken diğer unsular, su baskınlarına karşı sensörlerler ve duman detektörlerinin sayısı ve aktif olup olmadığıdır.

  1. Uptime oranınız ne?

Uptime (aktif ve çalışır halde bulunma süresi) özelliğinin yüzde olarak ifade edilmesine Uptime Oranı denir. Oluşacak kesikler ve kopmalar web siteleri için hem maddi olarak hem de marka algısı bakımından olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle bir veri merkezi için yüksek Uptime oranı, yani sürekli çalışıyor ve erişilebiliyor durumda olması önemli tercih sebebidir.

  1. Hangi sunucuları kullanıyorsunuz?

Projenizi kendinize ait paylaşımsız fiziksel bir sunucuda barındırmak istiyorsanız, son teknoloji ürünü, yapılandırılabilen, paylaşımsız ve kotasız internet erişimli sunucular kullanan bir veri merkezini tercih etmenizi öneririz.

  1. Yedekleme servisi veriyor musunuz?

Veri merkezlerinde genelde Yedekleme Alanı ve Yedek Alma Servisi olmak üzere 2 çeşit hizmet sunulur. Yedekleme Alanı Servisi kapsamında, verilerin yedeklenebileceği NAS ve ISCSI alanı sunulmaktadır ve verilerin bu alana müşteri tarafından yedeklenmesi gerekir. Yedek Alma Servisi’nde ise veriler önceden belirlenen periyotlarda veri merkezi tarafından yedeklenir. Verinin geriye dönük kaç günlük yedeğinin tutulduğu ve hangi periyotlarla yedekleme yapıldığının da sorgulanması gerekmektedir.

  1. Veri merkeziniz 7/24 izleniyor mu?

Kesintisiz internet erişiminin sürekliliği için network omurgasına ait tüm bileşenlerin 7 gün 24 saat boyunca anlık olarak izlenmesi gerekir. Network altyapısında gelen ve giden verinin takibinin yapılması ve sunucuların anlık olarak kontrol edilmesi de bu bağlamda önem taşır.

Teknoloji Makaleleri