Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

4.5G ile 10 Kat Hız, Yüzde 95 Kapsama Alanı

bircom globaltechmagazine4,5G’ye geçişe hazırlanılan günlerde Bircom Ürün Yönetimi Direktörü Can İlkhan, yeni iletişim teknolojisinin perde arkasındaki faydalarını anlattı. Ülkelerin geniş bant internet erişimlerindeki her yüzde 10’luk artışın gayrisafi milli hasılaya yüzde 1,5 oranında katkı sağladığını belirten İlkhan, asıl yeniliğin kurumsal alanda yaşanacağını öngördü. 4,5G’nin yüksek hızı ile karasal hatlara alternatif olacağını söyleyen Can İlkhan, yedekleme ve telekonferans sistemlerinin lokasyon bağımsız olarak kullanılabileceğini belirtti. 

Ülkemizde bu yılın Nisan ayında kullanımının başlaması planlanan 4,5G hizmeti, yüksek hız vaadi ile tüketiciye sunuluyor. Depolama, yedekleme ve iletişim ürünleri ile yıllardır Türkiye pazarına hizmet veren Bircom, yeni iletişim teknolojisinin özellikle video gibi büyük dosyaların hızlı aktarımlarında fark yaratacağını vurguluyor. Mobil cihazda sadece web gezintisi veya e-postaları indirme işlemleri için 3G den 4,5G’ye geçişin çok anlamlı olmayacağını belirten Bircom Ürün Yönetimi Direktörü Can İlkhan, lisans sahibi operatörlerin öncelikle pazarın bu kesimini hedeflediklerini söylüyor. Örneğin uygun cihaz sahibi abonelerine, 4,5G hizmeti için gerekli SIM kartları ücretsiz temin ediyorlar.

3G ile 4,5G farkı kendini videoda gösterecek

3G bağlantının kendi ihtiyaçları için yeterli bir hız sunduğunu düşünen bu kesime, video görüşme için sıklıkla kullandıkları aplikasyonları artık kablosuz ağ bağlantısına gerek kalmadan her yerde aynı kalite ile kullanabileceklerini belirtmek gerekiyor. Başka bir ifade ile uzaktaki tanıdıkları ile görüntülü görüşmeyi sadece evlerinde yapmalarına gerek kalmıyor. Bu tür ücretsiz platformlarda mobil cihazlarda yaşanan görüntü donması, sesin gecikmeli gitmesi gibi sorunlar 4,5G ile ortadan kalkacak.

4,5G hizmetini bekleyen başka bir kullanıcı grubu ise, özellikle sosyal medya ile yaygınlaşmaya başlayan video akış uygulamalarını kullanan görece olarak daha genç müşteri segmenti. 3G ye göre 10 kat daha fazla bant genişliği sunan 4,5G ile anlık video paylaşımı uygulamalarının kullanımının artıracağı düşünülüyor.

8 yıl içinde yüzde 95 kapsama alanı hedefleniyor

4,5G hizmeti, 2015 verilerine göre halen dünyada 140 ülkede kullanımda, ayrıca 11 ülkede de geçiş çalışmaları sürüyor. 4,5G hizmetinin sunulmaya başlamasının yanı sıra yaygınlığı da ayrıca önemli bir kriter. 4,5G’yi en yaygın olarak kullanan ülke, yüzde 97 kapsama alanı ile Güney Kore. Bunu yüzde 90 kapsama alanı ile Japonya yakından takip ediyor. Türkiye’de ise, 2024 yılından önce yüzde 95 oranında bir kapsamaya ulaşılması planlanıyor.

Ülkelere göre sunulan bant genişliği sıralamasında ise yine uzak doğu ülkelerinin liderliği söz konusu. Kullanıcıların sahip olabildiği ortalama indirme hızı ölçümlerinde 28 Mb/s ile Singapur lider iken, en yakın rakibi 25 Mb/s ile Güney Kore. Üçüncü sıradan itibaren Avrupa ülkeleri de yüksek hız listesine giriyorlar, Avusturya ve Danimarka 21 Mb/s hızla aynı sırayı paylaşırken, İspanya’da 17 Mb/s hız ölçülüyor.

Bircom Ürün Yönetimi Direktörü Can İlkhan, “Bütün bu rakamların ardında önemli bir ekonomik veri de var. Yeni nesil mobil veri şebekelerini kullanan ülkelerde geniş bant erişimindeki her yüzde 10’luk artışın ülkenin GSMH’sine yüzde 1 ile 1,5 puanlık bir artış olarak yansıdığı düşünülüyor” diyor.

Son kullanıcı tarafında daha yüksek erişim hızı olarak algılanan 4,5G teknolojisinin herkesin hayatını değiştirecek olan yeniliği kurumsal alanda yaşanacak. Tümleşik iletişimin video konferans ve uzak toplantı gibi nimetleri 4,5G ile mobil kullanıcıların daha çok hizmetinde olacak. Kurumsal kullanımda mobil veri sadece hareketli kullanıcılar tarafından kullanılmıyor. 3G’nin gelişi ile birlikte mobil veri mevcut karasal veri şebekelerinin yanında bir yedekleme unsuru olarak yerini almış durumda.

Karasal hatların alternatifi 4,5G

Bircom Ürün Yönetimi Direktörü Can İlkhan’a göre, “Yedekleme özellikle çok sayıda şube içeren kurumlarda oldukça önemli bir ihtiyaç”. Bircom’da bu ihtiyaca yanıt veren birçok ürünü Türkiye pazarına sunduklarını belirten İlkhan, özellikle Teltonika markasının Rut 950 Router modemini örnek gösterdi: “Yedekleme dediğimizde hepimizin aklına, veri hattında kesinti durumunda mobil şebekeye geçiş geliyor. Teltonika Rut 950 bu amaçla kullanılabileceği gibi bir adım ötesinde de cihaz arıza durumunu da güvence altına alıyor. Ana hattın kesildiğini önce mevcut router cihazı algılayıp, veri aktarımını mobil şebeke için Teltonika Rut 950ye devrediyor. Bunun için router’ın çalışır durumda olması lazım. Rut 950, VRRP desteği sayesinde karasal router ile eş güdümlü çalışıyor. Router’daki herhangi bir arıza durumunda ağdaki kullanıcılar bunu fark etmeden, tüm iletişimi mobil şebeke üzerinden yapmak üzere üstüne alabiliyor”. İlkhan, ülkemizde 4,5G hizmetinin sunulmaya başlaması ile mobil şebekede ulaşılacak bant genişliği sayesinde gerçek anlamda kesintisiz geçişlerin mümkün olabileceğini vurgulayarak, “Mobil şebekenin karasal hatlar için güçlü bir alternatife dönüşeceğini” sözlerine ekledi.

Teknoloji Makaleleri