Pazar, Kasım 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sıvı Alaşımdan Çip Basan Yazıcı

xerox globaltechmagazineA.B.D ARPA-E ajansı tarafından desteklenen, Xerox PARC tarafından geliştirilen yazıcı, ilk etapta güneşten daha kolay ve ucuz yollu elektrik üretilmesi için kullanılacak.

Dünyanın en büyük teknoloji ve iş süreçleri yönetimi şirketlerinden Xerox’un ünlü AR-GE laboratuvarı Xerox PARC; mürekkep gibi sıvı formdaki bir çip alaşımını plastik ve silikon yüzeyler üzerine basarak elektronik devreye dönüştüren  bir yazıcı geliştirdi. A.B.D ARPA-E’nin ( İleri Araştırma Projeleri Ajansı- Enerji ) Mikro Ölçekte Optimize Edilmiş Güneş Pilleri Programı (MOSAIC) projesi kapsamında geliştirilen bu yazıcı, güneş enerjisi panellerinin daha verimli, hafif ve uygun maliyetli üretilmesinde kullanılacak.

Sıvı formdan basılan elektronik devreler 

Basılı elektronikler (printed electronics) konusu üzerinde uzun yıllardır çalışan Xerox PARC’ın sıvı bir alaşımdan elektronik devre basabilen baskı cihazları, kağıdın üzerine mürekkep basma teknolojisine benzer bir modelle çalışacak. Bu yazıcıda kullanılacak sıvı mürekkep, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çip alaşımı olacak. İçinde kum tanesi büyüklüğünde milyonlarca iletken çip bulunan bu sıvı alaşım ile silikon veya plastik gibi hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine kusursuz bir şekilde elektronik devre basılabilecek. Sıvı çip alaşımlar; güneş enerjisi üretecek milyonlarca minik solar hücrelere, güneş pillerine dönüşecek. Sıvı alaşım yazıcıları ile basılacak elektronik devrelerin kullanılacağı güneş enerjisi panelleri ile çok daha fazla miktarda enerji daha ucuz, daha uzun ömürlü ve kolayca üretilecek.   

Güneş enerjisinin kullanım oranları artacak

Xerox PARC’ın geliştirdiği basılı elektronik güneş pillerinin, güneş ışınları üzerinden enerji üreten teknolojik cihazlarda büyük değişimlere yol açması bekleniyor. Fosil yakıtlar ve hidroelektrik kaynaklara kıyasla doğaya bir zararı bulunmayan ve sonsuz bir enerji kaynağı olan güneş ışınlarından enerji elde eden güneş pillerinin kullanımı tüm dünyada giderek artsa da; üretim ve uygulanma maliyetlerinin pahalı oluşu, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde kullanım alanlarını son derece kısıtlıyor. Xerox PARC’ın geliştirdiği basılı elektronik güneş pilleri yaygınlaşırsa, enerji üretmek için doğaya verilen zarar azaltılmış ve enerji üretim maliyetlerinde büyük bir düşüş sağlanmış olacak.

Milyarlarca lira tasarruf elde edilebilir

Enerji kaynakları yönünden yeraltı zenginlikleri kısıtlı olan ve kullandığı enerjinin büyük bölümünü yurt dışından ithal eden Türkiye, TÜİK verilerine göre enerjiye yılda 60 milyar dolar düzeyinde bir kaynak harcıyor ve dış ticaret açığının üçte ikisini enerji kalemi oluşturuyor. Yıllık 2 bin 640 saatlik güneşlenme süresi ile Türkiye; dünya üzerinde güneş ışınlarından yüksek miktarda enerji elde etme imkanı olan ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor.

Teknoloji Makaleleri