Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

James Bond Tarzı Casusluk Bitiyor, Şimdi Casus Yazılımlar Revaçta

eset globaltechmagazineESET ve TEB işbirliğiyle yurt çapında düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın son durağı Kayseri oldu. Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, casus yazılımlara dikkat çekti. “Artık dijital çağı yaşıyoruz. James Bond tarzı ajanlık geride kaldı, spyware olarak tanımlanan casus yazılımlarla bilgisayarımızdaki tüm trafik takip edilebilir“ uyarısını yapan Akkoyunlu, bilinçli kullanım ve doğru teknoloji ile buna karşı korunabileceğini söyledi. TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artan mobil bankacılık kullanımına dikkat çekerek Türkiye’de mobil bankacılık müşterilerinin 9 milyon kişiye ulaştığını aktardı.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘Teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka‘ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası‘nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları‘nın Kayseri ayağı Radison Blu Hotel’de yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Kayseri’den pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı.

Casuslar işsiz kalabilir

Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dijital çağın avantajlar kadar riskleri de beraberinde taşıdığını söyledi. Yeni dönemin öne çıkan risklerinden birinin casus yazılımlar olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, James Bond tarzı casusluğun geride kaldığını söyledi. “Ajanlar işsiz kalabilir“ diyen Alev Akkoyunlu, “Artık casuslar değil ama casus yazılımlar revaçta. Bu yazılımlarla bireyler, şirketler ve hatta devletler hedefte“ diye konuştu. Alev Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Spyware olarak tanımlanan bu tür yazılımlar, dijital dünyadaki tüm hareketlerinizi takip edebilme ve kişisel bilgilerinize ulaşabilme yeteneğine sahip.“

Akkoyunlu, casus yazılımların özellikle korunmasız bilgisayarlardan ve sistem açıklarından faydalanarak bulaştığını belirterek, “Hepimiz internetin harika avantajlarından faydalanmak istiyoruz. Bu nedenle işletim sistemi yamalarını uygulamak ve güncel güvenlik programı kullanmak, sistemler açısından hayati önem taşıyor. Ayrıca düzenli aralıklarla parolaları değiştirmek, zor şifreler kullanmak ve her linke tıklamamak gibi temel önlemler bile, hem bireyler hem de şirketler açısından dijital sistemlerin korunmasına çok büyük katkı sağlıyor“ dedi.

Türkiye, bankasını cebinde taşımak istiyor

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise yaptığı konuşmada Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu söyledi. “Bilgisayar, tablet ya da cep telefonu, artık her ekran bir banka şubesi konumunda. Ancak özellikle mobil bankacılığa güçlü bir yönelim var. İnsanlarımız bankasını cepte taşımak istiyor“ diyen Gör, Türkiye’de mobil bankacılık müşterisinin 2015 yılının ilk yarısında 9 milyon 119 bin kişiye ulaştığını belirtti ve TEB’in mobil bankacılık uygulaması CEPTETEB’i kullanan müşterilerinin %55’inin, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştirebildiklerini dile getirdi. Müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Gör, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Hackerler, polislerin ünvanını gasp ediyor

Toplantıya katılan Suç Bilimleri Uzmanı İsa Altun, siber suçluların hem bireyleri hem de kurumları çeşitli yöntemlerle istismar etmeye odaklandığı belirtti. Altun’a göre son dönemde yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘ünvan gaspı‘. Yani telefonla arayarak, internetten e-mail atarak veya sosyal medya üzerinden mesaj atarak, kendini polis veya savcı gibi tanıtan suçlular, kişilerin özel bilgilerini ya da şifrelerini elde etmeye ve finansal fayda sağlamaya çalışıyorlar. “Ancak polis veya savcılıklar e-mail ya da sosyal medya üzerinden bildirim yapmaz. Duyuru, kanuni olarak yazılı tebligat yoluyla yapılır“ diyen İsa Altun, kişinin e-devlet portalından da kendisini polis ya da yargı ile ilgili konularda sorgulayabileceğini söyledi. Altun, “Bu tür istismarlara karşı hem bilinçlenerek, hem de bilgisayarın bağışıklık sistemini güçlendirerek korunmalıyız“ dedi.

10 ilde bilgilendirme toplantıları

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir, Antalya, Eskişehir, Bursa, Konya, Samsun, Denizli ve Kayseri’de gerçekleştirildi. Toplantılar 2015 yılı boyunca Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.

Teknoloji Makaleleri