Pazar, Kasım 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Altına endeksli stablecoin cazibesini artırıyor

Tether-Gold-globaltechmagazineDünya Altın Konseyi tarafından kısa bir süre önce yayımlanan Altın Talebi Eğilimleri, değişen makroekonomik koşullar nedeniyle altının daha cazip bir yatırım aracı hâline geldiğini gösteren birkaç temel ölçütün altını çiziyor. Böylesi bir konjonktürde altın saklamayı ve altınla işlem yapmayı kolaylaştıran Tether Gold’un varlığı günden günde önem kazanıyor.

2023’ün ilk yarısındaki verilere göre altına yönelik yatırım talebinde belirli canlanmalar görülüyor. Bu kapsamda fiziki altın yatırımı ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 56 artış göstererek dört yılın en yüksek seviyesi olan 594,5 tona ulaştı. Bu durum, özellikle altın alımlarının sıralı biçimde yüzde 52 ve yüzde 37 arttığı Çin ve Hindistan’daki güçlü perakende yatırım talebinden kaynaklandı. Bu dönemde, altın alımlarındaki genişleme, merkez bankaları aracılığıyla yavaşlayan alım faaliyetini dengelemede yardımcı bir rol üstlendi.

Altın işlemlerinde Çin ve Türkiye dikkat çekiyor

Merkez bankaları üst üste 11 yıldır net altın alıcısı konumunu koruyor. Bu sebeple 2023’ün ilk yarısında takip edilen yatırım davranışlarının bir istisna olmadığının farkına varmak gerekiyor. İkinci çeyrekteki yavaşlamaya rağmen net alım yıllık bazda yüzde 39 arttı. Böylelikle toplam alım miktarı 333,2 tona yükseldi.

Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin’in altın rezervleri 74 ton artarken, Türkiye’nin altın rezervleri yerli bankalarla yapılan satışlar ve swaplar nedeniyle 137 ton azaldı. Merkez bankalarının bu faaliyetleri, rezerv varlık olarak altının stratejik öneminin altını bir kez daha çiziyor. Türkiye’den gelen önemli satışların etkisine rağmen ankete katılan 10 merkez bankasından 7’si önümüzdeki bir yıllık süreçte altın rezervlerinin artacağına inanıyor.

Altında yeni rekor

Veriler, toplam altın arzının ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7 arttığını gösteriyor. Bu durum, 2023’ün ilk yarısında üretilen toplam arzın yüzde 5’lik bir artışla 2.460 tona ulaşmasıyla sonuçlandı.

Diğer bir yandan, maden üretimi, 2023 yılının ikinci çeyreğinde 923 tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2000 yılına kadar uzanan istatistiklerde en yüksek ikinci çeyrek üretim seviyesi olarak kayıtlara geçti. Bu veri, 2023’ün ilk çeyreğindeki 857 tonluk üretimle birleştiğinde, 1.781 tonluk rekor bir maden üretimi sağlandı. Aynı zamanda 2018’de kırılan bir önceki rekordan da yüzde 2 daha yüksek seviyeye ulaştı.

Veriler, Tether Gold’u etkiliyor

Altına yönelik artan talep ve olumlu arz tablosu, yatırımcı portföylerinde Tether Gold’u (XAU₮) dikkate almak adına güçlü sinyaller veriyor. Tether Gold, dijital varlıkların avantajlarından yararlanırken, altın piyasasına girmek isteyenler için çekici bir alternatif oluşturuyor.

Tether Gold altın alım satımını neden kolaylaştırıyor?

Sıradan bir yatırımcı için altına sahip olmak belirli engeller teşkil edebilir. Altının fiziksel olarak satın alınması ve depolanması bazı yükümlülükleri beraberinde getiriyor. Altının kolaylıkla tanımlanabilir bir varlık olması evde saklamayı tehlikeli hâle getirirken, profesyonel saklama hizmeti almak da belirli maliyetler yaratıyor. Ayrıca emanet edilen altınların doğrulanabilirliğini sağlamak belirli yetkinlikler gerektiriyor.

Yatırımcılar, Tether Gold’a blokzincirinin sağladığı avantajlarla kolayca erişilebiliyor ve altın alım taleplerini doğrulanabilir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Uyumlu bir cüzdan kullanılarak kolaylıkla taşınabilen Tether Gold, hem 0,000001 troy ons altına kadar bölünebiliyor hem de Bitfinex, OKX, Huobi gibi önde gelen borsalarda alınıp satılabiliyor.

Bununla birlikte, yatırımcılar sahip oldukları Tether Gold varlıklarını herhangi bir İsviçre adresine fiziksel altın olarak dönüştürülebiliyor veya şahsi olarak kasadan alabiliyor. Böylelikle, ücretsiz depolama kolaylığı sağlanan Tether Gold, Tether Gold web sitesi üzerinden 7/24 doğrulanabiliyor ve izlenebiliyor.

Teknoloji Makaleleri