Pazar, Kasım 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

ChatGPT bir çok sektörü başka bir geleceğe taşıyacak

OpenAI-globaltechmagazineChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş ve iletişim konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka sohbet robotu olarak tanımlanıyor. Çeşitli öğrenme teknikleriyle şu anki haline getirilmiş dev bir dil modeli olan ChatGPT, geliştiricilerin yapmış olduğu girişleri doğal ve konuşma yoluyla anlayabilen ve cevaplar verebilen sohbet robotları oluşturmasına olanak sağlamak için NLP teknolojisinden faydalanan bir sohbet robotu geliştirme aracı olarak öne çıkıyor.

Tahmin yeteneğine dayalı olarak insana yakın metinler oluşturuyor

ChatGPT’nin dönüşümsel yapısının uzun veri dizilerini verimli bir şekilde işleyebildiğini belirten DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Kelimelere veya kelime gruplarına öncelik verebilen katmanları bulunuyor. Dolayısıyla da bilginin bağlamını ve anlamını daha iyi anlayabiliyor. Böylece daha tutarlı yanıtlar verebiliyor. İleti besleme katmanları sayesinde, konuşulanın karmaşık kalıplarını anlaması kolaylaşıyor. Bu da kendisine söylenenler arasından detaylar yakalamasının önünü açıyor. ChatGPT ile sohbet ederken, insandan ayırt etmek oldukça zor. Bu durum gerek çeviri yaparken, gerek metinler oluştururken, gerekse de chat robotu olarak kullanırken ChatGPT’yi değerli kılıyor.” dedi.

Hemen hemen her soruya cevap verebilme özelliği

ChatGPT’nin özelliklerini insan gibi sohbet edebilme, dinamik yanıtlar verebilme, karşılaştırmalı verilere ve sıralı yanıtlara dayalı iletişim, uzun ve derinlemesine yanıtlar, hemen hemen her soruya cevap verebilme ve karşı sorular sorma, veritabanında 300 milyardan fazla kelime bulundurma, her konuşmada ve her cümlede yeni bir şeyler öğreniyor olması şeklinde sıralayan Onay, ChatGPT’nin sektöre katkılarını da şu sözlerle anlattı:

Gerçekleşebilecek bir ihtimalin yapay senaryosunu oluşturtabilirsiniz

“ChatGPT’ye şiir yazdırabilir, kodlama yaptırabilir ya da biraz zorlarsanız gelecekte gerçekleşebilecek bir ihtimalin ya da olayın yapay senaryosunu oluşturtabilirsiniz.  ChatGPT genel olarak bir sohbet robotu olarak görülse de, aslında yazılımcılar için basit kod yazımında yoğun olarak kullanılıyor. Aynı zamanda senaryolar, hikayeler oluşturabilirken, kendisinden istenen konularda şiir bile yazabiliyor.  Sezgisel yapısı ve önceden eğitilmiş modeli ile ChatGPT, geliştiricilerin hızlı ve kolay bir şekilde chatbotları oluşturmasına olanak tanıyor. Böylece değişen müşteri ihtiyaçları ve pazar taleplerini karşılamak için sohbet robotuna ihtiyaç duyan işletmeler için özellikle faydalı olabilir. ChatGPT ve benzer dil modeli teknolojileri, çok fazla sektörde kullanılabilir. Özellikle müşteri hizmetleri sektöründe, hızlı ve doğru yanıtlar vermek isteyen şirketler tarafından sıklıkla kullanılabilir. Ayrıca, e-ticaret, turizm, finans ve sağlık sektörleri de benzer teknolojileri kullanmak için potansiyel alanlar arasında. Bunun yanı sıra, ChatGPT gibi dil modeli teknolojileri, araştırma ve keşif, medya, yayıncılık, eğitim ve öğrenme gibi alanlarda da kullanılabilir.” Suha Onay, ChatGPT’nin aktif tutulmasının aylık maliyetinin 3 milyon dolar olarak açıklandığını da sözlerine ekledi.

Teknoloji Makaleleri