Cuma, Aralık 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat kurumların açık kaynağa olan yaklaşımını araştırdı

Red-Hat-globaltechmagazineAçık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, üçüncü The State of Enterprise Open Source Raporu’nu paylaştı. Şirket bu araştırmada kurumsal açık kaynağın kullanımını ve konumunu inceledi. Bu kapsamda aralarında taraflı veya etkilenmiş cevaplardan kaçınmak için Red Hat müşterisi olmayanların yer aldığı ve araştırma sponsorunun Red Hat olduğunu bilmeyen 1.250 BT lideriyle görüşmeler yapıldı. Sorulan soruların büyük çoğunluğu geçen seneyle aynıydı. Böylece zamanla değişen ve gelişen trendlerin incelenmesi mümkün oluyor. Ancak araya yeni sorular da eklendi ve bu sorulara beklenmedik cevaplar geldi.

The 2021 State of Enterprise Open Source: A Red Hat Report’un önemli başlıkları aşağıda yer alıyor:

  1. Açık kaynak en çok dijital dönüşümde kullanılıyor
  2. Kurumsal açık kaynak, inovasyon motoru görevi görüyor
  3. Kurumsal açık kaynağın sunduğu güvenlik önemli bir fayda
  4. Açık kaynak topluluklarına sağlayıcıların katılması önemli

Dijital dönüşüm önem kazanmaya devam ediyor

Geçen 2 yılda 11 puan artarak yüzde 54’e ulaşan çoğunluk, artık dijital dönüşümün kurumsal açık kaynak teknolojilerinin kullanıldığı önemli bir alan olduğunu söylüyor. Birbirine yakından bağlı olan uygulama geliştirme ve DevOps gibi cevaplar da benzer bir yüzdeye sahip.

Dijital dönüşüm çalışmalarının yoğun bir şekilde gerçekleştiği bir dönem yaşanıyor. 2021 Global Tech Outlook araştırması da dijital dönüşüme önem verildiğini gösteriyor. Cevaplayanların teknik olmayan BT harcama tercihinde ilk öncelik olan dijital dönüşüm alanında yüzde 21’lik kesim COVID-19’a bir tepki olarak planlarını hızlandırıyor.

Altyapı modernleştirme, birçok alanda kurumsal açık kaynağın kullanıldığı en önemli alan olmaya devam ediyor ancak EMEA’da dijital dönüşümle aynı seviyede yer alıyor. Altyapı modernleştirmesinde açık kaynak sıkça kullanıldığı için normal karşılanabilecek bir durum. Kurumsal açık kaynağın kategoriler arasındaki değişimi, önemli kurumsal inisiyatiflerinin (dijital dönüşüm gibi) gidişatını önceden tahmin etmek zor olduğu için gerçekleşiyor olabilir.

En yeni inovasyonlara erişim sağlaması önemli bir avantaj

Eğer kurumsal açık kaynak altyapı modernleştirmesinde kullanılıyorsa, ilgili toplam sahip olma bedellerinin düşük olması faydalar arasında beşinci sıraya kadar düşüyor. Kurumsal açık kaynak, kapalı kaynak yazılımların daha uygun maliyetli ve yeterince iyi olan bir alternatifi olmaya devam ediyor. Ayrıca daha iyi imkanlar sunan alternatif olma yolunda da ilerliyor.

Cevaplayanlara göre daha kaliteli olması, kapalı kaynak yazılımlara kıyasla daha iyi olduğu noktalardan birisi olarak öne çıkıyor. Bu aynı zamanda kurumsal açık kaynaktan elde edilen bir numaralı fayda olarak öne çıkıyor. Açık kaynak teknolojilerinden güvenli bir şekilde faydalanabilmek ise dördüncü sırada yer alıyor.

Bu faydalar ikinci sırada yer alan inovasyona erişimle de uyuşuyor. Bir araya geldiğinde BT liderleri tarafından ankette öne çıkarılan bu faydalar, açık kaynağı kurumlarında kullanabilecekleri en yeni yazılıma erişme yöntemi olarak gördüklerini gösteriyor.

Kalitenin de ötesinde güvenlik

Güvenlik de bir noktada kalitenin bir göstergesi haline geliyor. Ancak cevaplayanlara göre üçüncü sırada yer alan bu faydayı birçok sebepten ötürü incelemek önemli. Birinci olarak güvenlik çok popüler bir konu. Başka bir sebep ise kaynak kodunun analog tabanlı fiziksel güvenlik sistemleri üzerindeki erişilebilirliğinde güvenliğin yarattığı etki hala tartışmaya açık bir konu olmaya devam ediyor.

Açık kaynak kodu risk taşıyor görüşü ortadan kayboluyor. Hatta güvenliği en önemli üç faydadan biri olarak belirten yüzde 30’luk kesime ek olarak cevaplayanların yüzde 87’si açık kaynak yazılımları ya “kapalı kaynak kadar” ya da “kapalı kaynaktan daha güvenli” olarak niteliyor.

Red Hat araştırmada açık kaynağın yer aldığı konuma yönelik geniş çaplı bir inceleme gerçekleştirdi. Yüzde 84’lük kesim, kurumsal açık kaynağın “kurumlarının güvenlik stratejisinin kilit bir parçası” olduğunu belirtiyor. Cevaplayanların yüzde 75’i ise “[…] kodun kaliteli olması için sıkı bir güvenlik incelemesinden ve ticari testlerden” geçmesi nedeniyle kurumsal açık kaynağa güvendiklerinin altını çiziyor.

İnovasyonun geldiği yer

Açık kaynak yazılım toplulukları, günümüzün yazılım sektöründe gerçekleşen inovasyonlarının büyük çoğunluğunun gerçekleştiği yer olarak dikkat çekiyor. Bulut yerlisi ve makine öğrenimi alanlarındaki açık kaynak projelerin hepsine kısaca bakıldığında bu durum görülüyor. Ankette ortaya çıkan rakamlar da bunu destekliyor. Kurumsal açık kaynak, kurumların bu inovasyonu güvenli bir şekilde kullanabilmesi için gereken yolu açıyor.

Müşterilere kurumsal açık kaynağı en etkili şekilde sunmak için katkı sağlanan ve sürümlerin erişime açılan açık kaynak projelerinde en etkili şekilde yer alması gerekiyor. Red Hat de ürünlerini en iyi şekilde destekleyebilmesi için gereken uzmanlığı bu şekilde oluşturuyor. Şirket bu yöntemle projeleri müşterilerinin faydasına olacak şekilde yönlendirmesini sağlayacak en uygun konumda yer alabiliyor.

Şirket bununla ilgili yeni soruyu eklerken ilgilenecek BT yöneticisi sayısının az olacağını düşünüyordu ama tam tersi gerçekleşti. Cevaplayanların yüzde 38’i katkıda bulunan bir sağlayıcı tercih etme ihtimalinin “daha yüksek” olduğunu, yüzde 45’i de “neredeyse daha yüksek” olduğunu belirtiyor.

Araştırmanın özeti

Red Hat’in üç yıldır gerçekleştirdiği kurumsal açık kaynak araştırmaları, BT liderlerinin büyük bir kısmının açık kaynak yazılımı alternatiflerine kıyasla kalitesi daha yüksek olduğunu, yazılımın daha üstün bir hali olduğunu, daha fazla inovasyon ve daha iyi güvenlik sunduğunu düşünüyor.

Dahası, BT yöneticileri arasında kurumsal açık kaynağın tam değerinin açığa çıkması için bir sağlayıcının sadece açık kaynak kodunu yeniden paketlemek yerine açık kaynak geliştirme modeline doğrudan katkı sağlaması gerektiği görüşü hakim. Bu görüşler bir araya getirildiğinde kurumsal açık kaynağın geleceğin yazılımı haline geldiğini ortaya koyuyor.

Teknoloji Makaleleri