İlaç sektöründeki çalışmalar, büyük ölçüde, bilim insanlarının araştırmalarının klinik deneyler gibi aşamalarla veriye dökülmesini içeriyor. En iyi ve en sağlıklı sonuca ulaşmak için araştırmaların ve deneylerin, birçok kez gerçekleştirilebilmesi gerekebiliyor. Bu da, hem toplam süreyi uzatıyor hem de ciddi bir maliyet anlamına geliyor.
Ürün geliştirme anlamında birçok sektörden fazla zorluğa sahip olan ilaç sektörü, son yıllarda biyoistatistik uzmanları sayesinde veriye dayalı çalışmalara ağırlık veriyor. Büyük veri ve analitik gibi teknolojiler ise ilaç sektörüne diğer sektörlerde olduğundan daha fazla katkı sağlamayı vaat ediyor.
TrendMiner ile ilaç üretim süresi ve maliyetleri düşüyor
Konu hakkında konuşan Software AG Türkiye ve Katar Satış Öncesi Müdürü Deniz Pazarcıoğlu, “İlaç şirketleri, toplum ve bireylerin sağlığını tehdit eden hastalıkları önleyebilmek için sıkı bir şekilde çalışıyorlar. Ancak çalışmaların uzun ve maliyetli olması, birçok hastalığa çare bulunmasının önünde engel teşkil ediyor. Oysa, araştırmalardan başlayarak üretime kadar olan tüm süreçlerde Büyük veri teknolojisinden, kestirimci ve self servis analitik tekniklerinden faydalanmak mümkün. Doğru araçlar, ilaç şirketlerine çok sayıda seçeneği hızlı bir şekilde test etmeyi, verilerden öngörüler ve tahminler çıkartmayı, dolayısıyla da daha etkili ve hızlı sonuç almayı sağlıyor” dedi.
Software AG’nin TrendMiner çözümü, kısa süre önce tanıtılan R1 sürümü sayesinde yazılım sensörleri yaratarak iç içe hesaplamaların önünü açıyor. Çok sayıda formüldeki birbiriyle bağlı parametreleri birleştirerek fiziksel algılayıcıların yapamadığını yapan sensörler, süreç performansı ve ürün kalitesini artırıyor. Bu süreç, verinin özgürleştirilmesi, diğer bir deyişle veri bilimcisi bağımlı olmayarak, bünyesinde veri bilimcisi barındırmayan kurumlarda ilgili veri sahibi mühendisin, analitik modelleme bilgisine sahip olmadan ve Bilgi Teknolojileri Bölümü’ne bağımlı olmadan, kendi verilerini yorumlayabilmesini ve analiz edebilmesi kolaylığını da getiriyor.
İlaç sektörüne yılda 100 milyar dolardan fazla değer sağlayabilir
İlaç endüstrisine Büyük Veri’nin yapabileceği katkıları değerlendiren Software AG Türkiye ve Katar Satış Öncesi Müdürü Deniz Pazarcıoğlu, “Büyük Veri, ilaç ve medikal cihaz sektörüne her yıl 100 milyar doların üzerinde değer katabiliyor. Kestirimci analitik çalışmaları, pazara sürülmesi ortalama 13 yıl süren bir bileşiğin 3 ila 5 yıl daha kısa sürede hazırlanabilmesini mümkün kılıyor1” ifadelerini kullandı.
Analitik uygulamaları, ilaç test aşamalarında güvenliği de artırıyor. Gerçek zamanlı veri toplama ve değerlendirme özelliği, klinik bir deneydeki yan etkilerin ya da ilaç etkisindeki düşüşlerin öngörülebilmesini sağlıyor.
Enerji, kamu hizmetleri, gıda işleme, metal ve madencilik sektörlerinin yanı sıra, ilaç sektörüne de önemli bir katkı sağlayan TrendMiner, operasyonel performansı izleyip analiz etmenin yanında, tahminler ortaya koyabiliyor. Çözüm, içerisinde yer alan genişletilmiş zaman serisi ve bağlam analitiği ile anomali değerlendirmelerini de hızlandırıyor.
SoftwareAG, sağlık sektörü için kapsamlı dijital dönüşüm çözümleri sunuyor
Dijital dönüşüm, sağlık sektöründe inovasyon yaratmanın anahtarı olarak görülüyor. Sağlık uzmanlarının çalışma kapsamını genişleten, yeni nesil medikal cihazlar üretilmesini sağlayan, farklı konumlardaki uzmanları bir araya getiren, sağlık hizmetinin kalitesini ve olanaklarını artıran bu çözümler, SoftwareAG tarafından entegrasyon, API, Nesnelerin İnterneti, analitik ve iş dönüşümü başlıklarında ele alınıyor.
Sağlık sektörüne verimlilik, maliyet, gelir ve risk yönetimi çözümleri sunan Software AG, planlama, yönetişim, görünürlük, veri siloları, bağlanabilirlik, uygulama geliştirme, gerçek zamanlı yanıt, kompleks olay yönetimi, akan veri analitiği, kestirimci analitik, endüstriyel self servis analitik gibi kapsamlı dijital dönüşüm çözümleriyle bu alanda en çok karşılaşılan zorlukları da ortadan kaldırıyor.