Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ebeveynlerin Büyük Çaresizliği

eset_globaltechmagazineGlobal antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in İngiltere’de yaptırdığı yeni araştırmaya göre ailelerin yüzde 54’ü, çocukları siber zorbalıklara maruz kaldığında nasıl davranacağını bilmiyor. Ayrıca birçok ebeveyn, bu konuda yeterli donanıma ve eğitime sahip olmadıkları için çocuklar üzerinde büyüyen bu tehdidi nasıl tanıyıp baş edeceklerini bilmediklerini belirtiyor. ESET, bu konuda ebeveynlere ve çocuklara 8 altın tavsiyede bulunuyor.

Siber zorbalık, bir çocuğun veya ergenin başka bir çocuk veya ergen tarafından internet, interaktif, dijital ve mobil teknolojiler kullanılarak tehdit edilmesi, aşağılanması, utandırılması veya taciz edilmesi olarak tanımlanabilir. Ne yazık ki siber zorbalık internette yaygınlaşıyor. İngiltere’de 2014 yılında 45 bin çocuk, bir çocuk koruma organizasyonu olan ChildLine ile konuşarak siber zorbalığa maruz kaldığını belirtmiş.

ESET, bu gelişmeler ışğında İngiltere’de yaşayan 971 ebeveyn üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmayı yürüten ESET Güvenlik Uzmanı Mark James’in verdiği bilgiye göre ebeveynlerin yüzde 54’ü çocukları siber zorbalığa maruz kaldıklarında ne yapacağını bilmiyor. James, şu bilgileri paylaştı: “Siber zorbalık ve geleneksel yollarla gerçekleştirilen zorbalığın arasındaki en önemli fark, çocuğunuz kendi odasında otururken siber zorbalığa maruz kalabilir. Genellikle bir kaçışı olmadığı için siber zorbalık daha göz korkutucudur.”

Araştırmadan çıkan diğer sonuçlara göre ise çocuklarına yönelen siber zorbalıkta  ebeveynlerin yüzde 45’i çocuklarının okulunu, yüzde 70’i ise bu duruma sebep veren internet sitesini sorumlu tutuyor.

“Siber zorbalık ile başa çıkmanın en iyi yolu, çocuklar ile açıkça konuşarak bu durumu anlamalarını denemektir” diyen Mark James, online güvenlik için ebeveynlere ve çocuklara 8 tavsiyede bulunuyor.

1.    Çocuklarınızın internet aktivitelerini gözlemleyin. Şifre ayarlayın ve çocuklarınızın buradaki aktivitelerini gözlemleyebildiğiniz zamanlarda internette dolaşmalarına izin verir. Bilgisayar kullanımı konusunda kesin kurallar belirleyin.

2.    İnternet gizliliği ile ilgili çocuklarınızı bilgilendirin. Kişisel bilgilerini yabancılarla ve sosyal medyada paylaşmamaları gerektiğini anlatın.

3.    Suçlular tarafından kolaylıkla kullanılabilen web kamerasını kontrol edin. Kullanmadığınız zamanlarda web kamerasını çıkarın ya da üzerini örtün. Sizin bilginiz olmadan ya da bilgisayarınız istismara uğradığında web kameranıza erişebilen kötü amaçlı yazılımlar vardır. Çocuklarınıza sadece tanıdıkları arkadaşları ya da aile fertleri ile kamera kullanmalarına izin verin.

4.    Sosyal medya üzerinde, siz ya da çocuğunuz bilgilerini “Herkes” ya da “Arkadaşının Arkadaşı” şeklinde paylaşımda bulunuyorsa, bilgilerinize kimin ulaştığı ile ilgili kontrolü kaybedersiniz.

5.    Yüklediğiniz uygulamaları ve işletim sistemini güncel tutun.

6.    Mutlaka güncel bir antivirüs yazılımı kullanın.

7.    İnternette paylaştığınız bilgiler kolayca silinmez. Bir fotoğraf sildiğinizde ya da sosyal medya hesaplarınızı komple kapattığınızda bile bu verilerin sonsuza kadar silindiğini düşünmeyin. Fotoğraflarınız ve bilgileriniz başka birinin bilgisayarına kayıt edilmiş olabilir. Çocuklar ve ebeveynler hangi fotoğrafları ve bilgileri paylaşacağını iyice düşünmelidirler.

8.    Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın. Bu tür yazılımlarla aileler, çocuğun yaşına göre belirlenebilen koruma filtreleri kullanabiliyor. Aileler bu filtrelerle pek çok değişik kategorideki web sitelerine erişimi engelleyebiliyor.

 

Teknoloji Makaleleri