Hayatımızın hemen hemen her yerinde Android’in var olduğunu biliyor muydunuz? Kullandığımız cep telefonlarında veya herhangi bir teknolojik alette Android işletim sistemi bulunmaktadır. Eğer siz de bu işletim sistemini kullanıyorsanız, dikkatinizi buraya vermelisiniz.
Dünyadaki tüm kullanıcılar güvenlik açığı nedeniyle veri hırsızlığı, fidye talepleri ve diğer kötü amaçlı yazılım saldırına maruz kalabiliyor. Özellikle 2012 veya daha öncesinde piyasaya sürülen Android telefonlarını kullanan herkes endişe duymalıdır.
Google’ın kendi verileri, dünya çapındaki Android kullanıcılarının % 42,1’inin işletim sisteminin 6.0 veya daha eski sürümlerinde olduğunu göstermektedir. Android güvenlik bültenine göre, 2019’da Android sistemi için 7.0’ın altındaki sürümlerin herhangi bir güvenlik yaması yoktu. Bu verileri tahmin eden İngiltere’deki bağımsız tüketici kuruluşu, dünyadaki her beş Android kullanıcısından ikisinin artık güvenlik güncellemesi almadığı sonucuna vardı. Daha sonra şu beş telefon test edildi : “Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG / Google Nexus 5, Samsung Galaxy S6″
Tüketici kuruluşu, antivirüs yazılımlarını bağımsız test eden laboratuvar “AV Comparatives” den bu cihazlara kötü amaçlı yazılım bulaşmasını istedi. Sonrasında test her telefonda başarılı oldu ve bazı telefonlarda birden fazla problem oluştu. Bulgularını Google ile paylaştığını, ancak teknoloji devinin “cihazları artık desteklenmeyen kullanıcılara yardımcı olmak için planları olduğu konusunda güvence veremediğini” söyledi.
Bu saldırılardan korunmak için alınması gereken tedbirler
- Mobil cihazlar için gelişmiş güvenlik çözümleri uygulanmalı.
- Android cihazı iki yıldan eskiyse, işletim sisteminin daha yeni bir sürüme güncellenip güncellenemeyeceği kontrol edilmeli. Android 7.0 Nougat’tan daha eski bir sürümündeyse, Ayarlar> Sistem> Gelişmiş Sistem güncellemesi ile cihaz güncellenmeli.
- Güncelleme yapılamıyorsa, özellikle Android 4 veya daha eski bir sürümü kullanılıyorsa, telefon saldırıya uğrayabilir. Bu durumda, Google Play mağazası dışındaki uygulamaları indirirken dikkatli olunmalı.
- Şüpheli SMS veya MMS mesajlarına dikkat edilmeli.
- Veriler en az iki yerde yedeklenmeli (sabit sürücü ve bulut hizmeti).
- Bir uygulama aracılığıyla mobil bir antivirüs yüklenmeli ancak seçimin eski telefonlar için sınırlı olduğu unutulmamalı.