Pazartesi, Kasım 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

GoArt zamanda yolculuğu mümkün kılıyor

burak-soylu-globaltechmagazineTarihi mekanlar dönemlerini sergileyen animasyonlarla anlatılıyor, yaşadığınız gerçek zamandaki iklimden saate her ayrıntıyı uygulamanın içinde görüyorsunuz. Kendinizi bir anda yaşayan bir tarih kapısından geçmiş bulacağınız GoArt projesi, Türkiye’den doğmuş benzersiz bir uygulama. Turizm rehberliğinde yeni bir çığır açacak teknolojiyi geliştiren Roof Stacks şirketinin CEO’su Burak Soylu, GoArt ve online biletlemede iddialı bir çıkış yapan Bilet Dükkanı platformunu anlatıyor… 

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1988 Elazığ doğumluyum. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. Avukatlık ve noterlik belgelerini almama rağmen, mesleğimi şimdilik bir kenara bırakıp, öğrencilik yıllarndan beri içinde bulunduğum iş dünyasında çalışmalarıma devam ediyorum.

Halen teknoloji odaklı girişimlerimizi bir araya getiren HAR Group çatısı altındaki altı şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum.

Grup şirketlerimizden Roof Stacks safkan bir teknoloji şirketi. Roof Stacks, Türkiye Bilişim Vadisi’nden yükselen ilk yerli bilişim şirketlerinden. Bu yılın başında Amerika Austin’de bir Ar-Ge laboratuarı da kurduk. Teknoloji devleri, Google, Apple, Dell gibi firmalarla aynı ekosistemi paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra kısa süre içinde Kanada ve Mayıs ayında da Hollanda’da ofislerimiz aktif hale gelecek.

RoofStacks ile teknoloji üretiyoruz. Bilet Dükkanı bizim teknolojik ürünlerimizden sadece biri. En iddialı olduğumuz projemiz ise, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle geçmişe yolculuğu mümkün kılan GoArt.

Biraz daha açar mısınız? Nedir GoArt?

Stephen Hawking’in “Geçmişe yolculuk mümkün değil, ama geleceğe yolculuk mümkün” sözlerinin tersine, bunun mümkün olabileceğini gösteren sanal bir galaksi ürettik. GoArt bu galaksinin ilk dünyası. Ürettiğimiz GoArt gezegeni, geçmişteki olayların veri olarak toplandığı bir dünya. Evliya Çelebi ve diğer gezginlerin sizi gezdirdiği bir dünya hayal edin. İşte GoArt bu olguların bir araya geldiği, hayallerin tarih ve gelecekle buluştuğu bir teknolojiyi sunuyor.

Ne kadar bir datadan bahsediyoruz? Ne kadar bir ülke?

Tüm dünyada tarihi ve turistik mekanlarda gezenlerin, “Acaba burada ne olmuş?” dediği her yer bulunacak. Konum bazlı çalışan bir teknoloji ile zamanda yolculuğu mümkün kılan bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. GoArt gezegeni, yapay zeka algoritmalarıyla yaşayan bir dünyayı size sunuyor. Şöyle bir işleyişi var: Örneğin siz sabah 6’da bir yere gittiniz. Oranın da sabahını göreceksiniz. Eğer gerçek zamanda hava yağmurluysa GoArt dünyasında da yağmur yağacak.

İlk prototipimizde, 365 günlük döngüyü 120 dakikalık süre içinde temsil ediyoruz. Bir yılboyunca oluşan döngü 120 dakika içinde yaşanıyor. Kurgu içinde resmedilen insanlar ve olaylar yapay zeka algoritmaları sayesinde benzersiz çalışmaya başlıyor. Bu 120 dakikalık döngünün içinde oluşan kişileri bir kez görüyorsunuz. Her karakter ve ortamı kontrol eden yapay zeka algoritmaları sayesinde turizmin streaming servisi gibi bir ürünü ortaya koyabildik.

Ne kadar bir zamanda?

Toplamda dört yıl gibi bir süre öngördük. Daha önce dünyada üzerinde Ar-Ge çalışması yapılmamış bir ürün olduğu için doğal olarak birçok zorluk yaşadık. Ancak ekibimiz hiç durmadan çalışıyor ve en küçük bir uyumsuzlukla bile ciddiyetle uğraşıyoruz. Bu şekilde Mayıs ayında çalışır hale gelecek.

Böyle bir yapay zeka diğer teknoloji firmalarına da örnek olacak mıdır?

Evet. Teknoloji devleri bizimle iletişim kuruyor, bizimle birlikte ilerlemek istiyorlar. Ama biz geleceğimizi önden devretmek istemiyoruz. GoArt’a çok ciddi yatırım yapıyoruz ve kısa bir sürede uygulamamızı gün yüzüne çıkartacağız.

Bu proje haricinde yine farklı yapay zeka lokasyon bazlı haritalama projeleriniz var mı?

Roof Stacks şirketimizin bünyesinde ödeme sistemi, yapay zeka ve oyun ekipleri bulunuyor. İş felsefemiz kapsamında, Yapay Zeka kullanarak ortaya çıkardığımız bu girişimlerin kendi başlarına gelişimlerini yürütmelerini hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz her teknolojide mutlaka bu yaklaşım yer alıyor.

GoArt, tüm karakterlerini Yapay Zeka ile oluşturan bir teknoloji kullanıyor. Bunun dışında Bilet Dükkanı, geliştirdiğimiz ödeme sistemleri ve oyunlarımız var. 2020’de 6 tane oyun çıkartmayı programımıza aldık. Roof Stacks, bir organizasyondan çok bir organizma gibi evriliyor. Hayallerimize ulaşacağımız yolda emin adımlarla ilerliyoruz.

HarGroup-globaltechmagazineAr-Ge ekibiniz kaç kişi?

7’si üst düzey uzman olmak üzere 30 kişilik bir ekibimiz var.

Konumlanma Türkiye içerisinde midir?

Teknolojimizin yarısı Amerika’da, yarısı Türkiye’de üretiliyor ama biz bir Türk şirketiyiz.

Yerli ve Milli yani?

Bence öyleyiz ama evrensel olmadan milli fayda sağlayamayız. Bakış açımız, dünyadaki trendlerle uyumlu biçimde, ülkemizi teknolojiyle geleceğe taşımak. Evet, yerli ve milliyiz. Bilişim Vadisi’ne kabul edilen ilk 28 şirket arasındayız. Devletimizin ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde Bilişim Vadisi’nin gideceği yönü çok doğru buluyoruz ve bu kapsamda başarılı olacağımıza eminiz.

Bilet Dükkan’ından bahsedelim biraz da?

Bilet Dükkanı, lise üçüncü sınıfta okurken aldığım bir alan adı. Çok ciddi bir gelişim ortaya koyduk. Hatalarımızdan çok şey öğrendik ve sektörün öncüsü olduğuna inandığımız bir uygulama ile pazara giriş yaptık. Bilet Dükkanı birçok açıdan rakiplerinin önünde yer alıyor. İade ve değişikliği tam otomatik yapabilen tek sistem. İnsanlar sistemimizi kullandığında başka bir sisteme gerek kalmaksızın kendini güncelleyebiliyor, kurumsal müşteri datalarının tamamını kaydedebiliyor. Çok yakında en yüksek sorgu hızını devreye alacağız. Burada da Yapay Zeka teknolojilerine yer verdik. Bunun yanı sıra yeni hizmetlerle de ayrışacağız; örneğin, konuşarak bilet alabileceksiniz

Her müşterinin izin verdiği kullanıcı datasını ya da kullanıcı kişiselleştirmesini kişisel bazda takip edeceğiz. Bilet Dükkanı bugün B2B servisleriyle burada yer alıyor. Acentelerimize sunduğumuz B2B yazılımın farklarını aktarıyoruz. Zamanı gelince B2C çözümleri de pazara sunacağız. Müşterilerimizin izin verdikleri veri sayesinde seyahatlerinde tercihlerine uygun teklifleri onlara Yapay Zeka sayesinde iletebileceğiz. Böylelikle büyük veri korelasyonlarıyla en doğru çözümü, en ekonomik sunabilen sistem olacağız.

Yolculuk veya sadece seyahat planlamanızı yapan bir sistem mi yoksa charter uçuşlardan otel konaklamasına kadar yardım eden bir sistem midir?

Bu sizin evinizden çıkıp, otelinizden de evinize döndüğünüz zamanın tamamını planlamanızı sağlayan bir sistem.

Uçtan uca çözüm merkezi diyebilir miyiz?

Uçtan uca çözüyoruz ama çözüp sizi bırakmıyoruz. Bugüne kadar yaygın kullanılan online platformların acente modeli artık ihtiyacı karşılamıyor. Biz acentelerin en hızlı bilet alacağı ve en kolay ulaşacağı iddiasıyla sektöre girdik ve Emiit Fuarı da lansmanımızı doğru kitleye ulaştırmak için iyi bir fırsat oldu.

Daha büyük ve ses getirecek bir lansman planlamıştık, fakat Elazığ depremi sebebiyle erteledik. Önümüzdeki iki ay içerisinde resmi lansmanımızı yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde daha fazla sayıda iş ortağı kazanabilmeyi umuyoruz. B2B modülündeki acentelerin işini çözdükten sonra Haziran ayında son kullanıcıya ulaşacak sistemi çalıştırmayı hedefliyoruz. Son kullanıcıya sunacağımız sistemde izin verilmiş kullanıcı kişiselleştirmesi odağında yürüyoruz. Yani planladığınız ve satın aldığınız seyahatinizin günlük notlarına kadar girebileceğiniz bir sistem tasarladık. Kullanıcı kişiselleştirmesi her teknolojide olduğu gibi bizim de odak noktamız.

Sistemi ne kadar zamanda geliştirdiniz?

Bilet Dükkanı iki yıl sürdü. GoArt ise yaklaşık dört yıldır geliştiriliyor. Roof Stacks gelişmesini yeni girişimlerle sürdürecek. En fazla beş yıl içerisinde Roof Stacks’in Türkiye’nin lider teknoloji firmalarından bir tanesi olacağına eminim.

Dönüşler nasıl?

Bir ay içerisinde Singapur ve Amerika’daki CES Fuarı olmak üzere iki önemli teknoloji etkinliğine gittim. GoArt herkesi hayran bırakıyor, çünkü böyle bir teknoloji yok. Biz GoArt sisteminde zamanda yolculuğu mümkün kılacak biz yazılım ile insanların karşısına çıkıyoruz. O yüzden önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum.

 

Röportaj : Serhan Türkmenoğlu

Teknoloji Makaleleri