Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB), yazılım testi konusunda uzmanlaşmak, kariyerini bu alanda inşa etmek isteyenler için önemli bir kaynağı Türkçeye kazandırdı. Yazılım testi alanında dünya çapında otorite olan ISTQB (International Software Testing Qualifications Board)’nin sertifikasyonlarında kullanılan Foundation Level Syllabus 2018, “Sertifikalı Test Uzmanı Temel Seviye Ders Programı Versiyon 2018” olarak Türkçeye çevrildi.
Kapsamını yazılım ve yazılım testi sektörüne ilişkin son gelişmelerin oluşturduğu, son olarak Haziran 2018’de ISTQB tarafından revize edilen kaynakta, çevik yazılım geliştirme dinamiklerinin test üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Programın son Türkçe çevirisinin 2011 yılında yayınlandığını hatırlatan Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, “Derneğimiz bünyesinde yer alan çeviri çalışma grubumuz bu değerli dokümanı sektör profesyonellerine sunmak amacıyla 2019 yılı içerisinde çalışmalara başlamıştı. Çeviriyi Aralık 2019 itibariyle tamamladık. Detaylı ve kapsamlı bir çalışmanın ardından dilimize çevirdiğimiz yeni versiyonla yazılım testi alanındaki en güncel bilgileri Türk yazılım test uzmanı adaylarına kazandırmış olduk” dedi.
4 bin kişi yazılım testi uzmanlığı için yarıştı
Sektörün tüm dünyada yıllık ortalama yüzde 14 seviyesinde büyüme kaydettiğini vurgulayan Yitmen, “Sektör geliştikçe bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Ekim 2019 itibariyle Türkiye’de ISTQB sınavlarına giren katılımcı sayısı 4 bine yaklaştı. 3 bine yakın katılımcı ise sınavlarda başarılı olarak ISTQB Uluslararası Sertifikalı Test Uzmanı sertifikalarını almaya hak kazandı. Türkçeleştirdiğimiz doküman ile ülkemizdeki test uzmanı sayısının daha da artmasına destek veriyoruz” şeklinde konuştu.
Dünyada en çok indirilip okunan yazılım test dokümanı
Yitmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya genelinde şimdiye kadar ISTQB sınavlarına giren 920 binden fazla yazılım test uzmanı adayının Temel Seviye Ders Programını indirip en az bir kere okuduğu düşünülürse bu doküman dünyada en çok okunan yazılım test dokümanı olma unvanını büyük ihtimalle elinde tutmaktadır.”
Test etkinlikleri, test çalışmaları ve üniversite burslarına destek sağlayan Yazılım Test ve Kalite Derneği, çevirisini gerçekleştirdiği dokümanı, yazılım testi sektörüyle ilgilenen herkes tarafından indirilebilecek bir PDF dosyası halinde derneğin web sayfasında kullanıma sunuyor.
Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB) hakkında
Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB), Türkiye’de yazılım testlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve yazılım testi alanının gelişerek bilişim sektörü ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla faaliyet gösteren, kâr amacı gütmeyen bir oluşumdur.
Yazılım test ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu konumundaki ISTQB’ye (International Software Testing Qualifications Board) bağlı olarak çalışmalarını yürüten Yazılım Test ve Kalite Derneği, 2006 yılında kuruldu. Bu tarihten itibaren, Türkiye’deki bilişim profesyonellerinin yazılım testi alanında ISTQB standartlarında eğitilmesi ve sertifikalanması amacıyla faaliyet gösteren Yazılım Test ve Kalite Derneği, yazılım testi ve kalite konusundaki çok çeşitli yayınlar ve etkinliklerle sektörü desteklemeye devam ediyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin gerçekleştirdiği organizasyonlar arasında 2010 yılından beri her yıl düzenlenen TestIstanbul Konferansı (www.testistanbul.org) TestGames, TestInsurance, TestDefence ve TestFinTech Paneli gibi etkinlikler bulunuyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği, Türkiye’deki üniversitelerinin bilgisayar/yazılım mühendisliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde okumakta olan başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere de burs vererek kalifiye iş gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunuyor.
Türkiye bilişim sektörünün uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için sektörün yazılım testi ve kalitesi konusunda bilgilendirilmesi, ISTQB sınavlarının yapılarak sınavı kazanan adayların sertifikasyonu ve yazılım testi konusunda uluslararası kabul görmüş içeriğin Türkçeleştirilmesi, derneğin temel faaliyet alanlarını oluşturuyor.