Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

SAP SE 2018 ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

sap-globaltechmagazineKurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 2018’in ikinci çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı.

Bulut gelirlerindeki hızlı büyümesini sürdüren SAP, 2018 öngörülerini ve 2020 hedeflerini de yükseltti. SAP’nin bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artışla 4,94 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve sabit kurlarla %10 (IFRS dışı) arttı. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artarak 6 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti ve sabit kurlarla %10 yükseldi (IFRS dışı).

  • Bulut gelirleri %30 (IFRS) artışla ve sabit kurlarla %40’lık (IFRS dışı) artışla rakiplerini geride bıraktı.
  • Yeni bulut kontrat satışları sabit kurlarla %29 artarak, bir önceki yılın aynı çeyreğinde kaydedilen güçlü artışın da ötesine geçti.
  • Güçlü dijital çekirdek inovasyon döngüsü – İkinci çeyrekte 600 yeni S/4HANA müşterisinin eklenmesiyle SAP S/4HANA müşterilerinin sayısı 9.000’e yaklaştı.
  • Faaliyet kârındaki çift haneli büyüme devam ederek %13 (IFRS) ve sabit kurlarla %12’lik (IFRS dışı) artış gösterdi.

SAP SE CEO’su Bill McDermott, 2018 ikinci çeyrek sonuçlarına ilişkin şöyle konuştu:

“SAP C/4HANA ile 4. nesil kurumsal uygulamalarda büyük bir adım daha atılmış oldu. SAP müşterileri S/4HANA ile birlikte tüm iş süreçlerine odaklanarak müşterilerine kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabiliyor. Şirketlerde dağınık halde bulunan siloları birbirine bağlayarak, CEO’ların müşterilerini bütünsel bir bakış açısı ile tek noktadan takip edebilmesini sağlayan sihirli bir formül var: Akıllı İşletmeler. SAP bu anlamda net bir strateji sunuyor. Müşterilerimiz, bu stratejinin doğruluğunu ikinci çeyrekte de teyit etti. Yeni bir büyüme dalgası içerisinde biz de daha fazla rehberlik ediyoruz.”

SAP SE CFO’su Luka Mucic ise, “Bu çeyrek, benimsediğimiz rota için bir örnek niteliğinde oldu: bir yandan şirketin bulut şirketine dönüşümünü sağlamak; aynı zamanda kârı ve marjları önemli ölçüde arttırmak. Bu ivmenin artarak devam edeceğinden eminim. Bu yüzden 2018 öngörülerimizi ve 2020 hedeflerimizi yükselttik.” diye konuştu

2018’in İkinci Çeyreğinde Öne Çıkan Finansal Sonuçlar

Yeni bulut kontrat satışları ikinci çeyrekte %24 (sabit kurlarla %29) arttı ve 421 milyon Euro’ya ulaştı. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %30 artarak, 1,21 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve sabit kurlarla %40 (IFRS dışı) artış kaydedildi.[1] Yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 azalarak 996 milyon Euro (IFRS) oldu ve sabit kurlarla %5 (IFRS dışı) düştü. Yeni bulut ve yazılım lisans kontrat satışları ikinci çeyrekte geçen yıla oranla sabit kurlarla %12 arttı. Bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artışla 4,94 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve sabit kurlarla %10 (IFRS dışı) arttı. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artarak 6,00 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti ve sabit kurlarla %10 yükseldi (IFRS dışı).

SAP’nin hızla genişleyen bulut iş kolu ile birlikte destek gelirlerindeki güçlü büyüme, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmaya devam etti. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri ile yazılım destek gelirlerinin tamamı, ikinci çeyrekte toplam gelir içindeki payını önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 artırarak %66’ya ulaştı.

İkinci çeyrek faaliyet kârı yıldan yılda %13 artışla 1,04 milyar Euro (IFRS) olurken, sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) artış gerçekleşti. Ocak 2018’de duyurulduğu üzere, Şirket, 2018’de IFRS 15’i benimsemesi ile gelirlerinde ve kârlılığında pozitif bir etki bekliyor. İkinci çeyrekte bu durumun SAP’nin faaliyet kârı üzerindeki pozitif etkisi 54 milyon Euro civarında gerçekleşti. Hisse başı kazanç %8 artarak 0,60 Euro (IFRS) ve %5 artışla 0,98 Euro (IFRS dışı) oldu.

2018’in ilk 6 ayı için faaliyetlerden elde edilen nakit akışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15 düşerek 2,99 milyar Euro oldu. Faaliyet nakit akışındaki azalmanın temel nedeni, daha yüksek vergi ve sigorta ödemelerinin yanı sıra hisse bazlı tazminat ödemelerinin zamanlaması ve kur dalgalanmaları oldu. Serbest nakit akışı yıldan yıla %25 azalarak 2,17 milyar Euro’ya geriledi. Serbest nakit akışı, 2018 için daha önce açıklanan ek yatırım giderleri nedeniyle daha düşük gerçekleşti. İkinci çeyreğin sonu itibarıyla net likidite -2,97 milyar Euro oldu.

SAP S/4HANA

SAP’nin yeni nesil ERP S/4HANA çözümü ile müşteriler IT (Bilişim Teknolojileri) ortamlarını bütünüyle sadeleştiriyor, gerçek zamanlı veriyi aksiyona dönüştürüyor ve her sektörde dijital ekonomiye uygun yeni iş modelleri geliştirebiliyorlar.

SAP’nin S/4HANA müşterilerinin sayısı 8.900’ü aştı ve bir önceki yılın aynı dönemine oranla %41 artış gösterdi. Şirket ikinci çeyrekte yaklaşık 600 müşteri kazandı ve bunların yaklaşık %40’ı yeni SAP müşterileri oldu.

SAP S/4HANA bu çeyrekte McDonalds (Çin) gibi dünya lideri global şirketler tarafından tercih edilmeye devam etti. Gittikçe artan sayıda müşteri artık S/4HANA’yı bulutta da kullanıyor. TechnipFMC, China Sports Lemon ve Spirit Airlines ikinci çeyrekte SAP S/4HANA Cloud çözümünü tercih eden şirketler arasında yer aldı.

SAP C/4HANA (Müşteri Deneyimi)

SAP’nin C/4HANA çözümleri hem B2C hem de B2B olmak üzere geniş bir yelpazedeki pek çok endüstriye hizmet veriyor. Bu çözümler, şirketlerin pazarlama, satış, ticaret, servis ve müşteri veri bulutunda her noktada müşteri yönetimi süreçlerini kusursuz ve gerçek zamanlı olarak yürütebilmelerini sağlıyor.

2018’in ikinci çeyreğinde SAP’nin C/4HANA müşteri deneyimi çözümleri, yeni bulut kontrat satışlarında yıldan yıla çift haneli büyüme kaydetti ve SAP Müşteri Deneyimi bölümünde toplam gelir sabit kurlarla %65 artarak 242 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Deutsche Telekom ve Coty, ikinci çeyrekte SAP’nin C/4HANA çözümlerini tercih eden şirketler arasında yer aldı.

Teknoloji Makaleleri