Perşembe, Ocak 2, 2025

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Verisinin kıymetini bilen KOBİ’ler NAS çözümlerini tercih ediyor

Qnap-TS-431XU-globaltechmagazineBireysel kullanıcılardan veri merkezlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan NAS çözümleri veri yönetiminde büyük bir avantaj sağlıyor.

Günümüz dünyasında verinin kıymeti her geçen gün daha da artıyor. Francis Bacon’un çok sevdiğim bir sözü vardır “Bilgi güçtür” der. Modern çağımızın sözü de bu… “Veri güçtür”

Bu kadar önemli olan verinin yönetimi doğal olarak kurumlara bazı maliyetler getiriyor. Ek maliyet sorunu ile yüzleşmek istemeyen KOBİ’ler de farklı alternatif çözümlere yönelmeyi tercih ediyor.

Hal böyleyken biz de KOBİ’lere özel ürünleri ile büyük bir maliyet avantajı sağlayan QNAP’ın TS431XU raf tipi NAS cihazını KOBİ’ler için incelemeye aldık.

Modern zamanların sürdürülebilirlik, ulaşılabilirlik, loglanabilirlik ve güvenirlilik gereksinimlerini karşılayan QNAP TS431XU raf tipi NAS cihazı, yeni nesil bilişim teknolojilerinin ve dijital dönüşümün ihtiyaçlarını tamamen karşılıyor. Bu cihazların en önemli özellikleri arşivleme, koruma ve kayıt özellikleri gibi ihtiyaca yönelik geliştirilmeleri. Ayrıca Linux ve Windows gibi işletim sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışabilirliği de en önemli özelliklerinden biri. NAS’a olan talep artışının en önemli faktörlerinden biri de maliyet kazancı sağlaması. QNAP’in bu modeli bir ofis veya daha profesyonel bir veri ağında dataları depolamak ve paylaşmak için güçlü bir teknoloji ile tasarlanmış.

QNAP’in Raf Tipi NAS Cihazı TS431XU Özellikleri ve Faydaları

Verilerin sürdürülebilir bir stratejiye ihtiyaç duymasıyla, bunun gibi teknolojileri çalıştırmanın artık oldukça pahalı bir seçenek olan mevcut sunucuları yükseltmek veya değiştirmek yerine, ağınıza depolama ekleme alternatifini kullanabilirsiniz. NAS çözümü olarak sunulan QNAP TS431XU ile birlikte, ofis ya da profesyonel veri merkezinde ya da ağ paylaşımlı depolamaya ihtiyaç duyan son kullanıcılar için, daha düşük maliyetli ve genişletilebilir bir çözüm hedefliyor. NAS’ın alışılagelmiş mimarisi yeni ve daha büyük bir sunucu satın almaksızın veya mevcut olanı yükseltmeksizin ağa depolama eklemenizi sağlayacaktır. Bu nedenle NAS çözümü olan QNAP TS431XU sunucu teknolojisindeki mevcut yatırımınızı büyütmek için etkili bir strateji ortağınız olacak.

Qnap-TS-431XU-globaltechmagazine

Yönetimsel amaçlı uygunluk vaad eden QNAP TS431XU NAS odukça basit bir altyapıya sahip. Veri ağınızdaki tüm dosyaları, videoları bir merkezi noktaya depolamak ve buradan paylaşmak ve de ev veya profesyonel veri ağındaki herhangi bir cihaz, PC ya da dizüstü bilgisayar kullanıcısı tarafından erişilmelerini sağlamak. NAS tabanlı depolama; manuel disk genişlemesi ve arşivleme fonksiyonlarını, kullanıcı ve uygulama ayırma, veri koruma ve diğer zaman alıcı depolama bakım etkinliklerini basitleştiren veya azaltan yönetimsel kullanım özellikleri  sunar.

Daha Sağlam Veri Güvenilirliği

Birden daha fazla sabit sürücüye sahip NAS cihazları, ağa fazladan bir hata toleransı düzeyi getirmesinin yanı sıra, yansıtmalı RAID özellikleri ve fonksiyonelliği de sunuyor. Tüm iş yükleriniz  için geniş alan, güç ve enerji tasarufu desteğiyle 7/24 çalışma imkanı veriyor. QNAP’in resmi sitesinde de belirttiği gibi  SAS / Sata 6Gb/s, SSD & USB 3. desteğiyle stabilite odaklı bir performans sunumu, pltformlar ve teknolojilerin arasında yedekleme desteği ile güvenli ve daha hızlı bir backup performansı sağlar. Bu avantajların üzerine;   Windows, Mac ve Linux sistemlerindeki verilerinizi Qnap’ın bu cihazı üzerine kolay hızlı bir şekilde yedekleyebilir ve iş planı oluşturabilirsiniz.

Kurumların ve son kullanıcıların iş performanslarını artıran QNAP NAS ürünlerinin kullanımı kolay kullanıcı arayüzleri bulunuyor. Verimli ve kullanışlı bir deneyimi sağlayan ürünler, sahip olma maliyeti, enerji tasarrufu sağlaması gibi avantajlar ile birlikte çevikliği ve gücü de kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Yüksek kullanılabilirlik özellikleri kullanıcı memnuniyetini sağlarken, Q’center, (Merkezi Yönetim Sistemi) ile tek noktadan kolay bir şekilde tüm NAS sürecini yönetme olanağı sağlıyor.

Teknik Özellikler:

Prösesör altyapısı 4 çekirdekli 1.7 GHz ARM tabanlı Cortex A15 CPU kullanıyor. Zira, QNAP’in hemen hemen bütün NAS cihazları benzer prosesör altyapılarını kullandığını görüyoruz. Her ne kadar konfigirasyon farklılıkları olsa da 2 farklı SODIMM DDR3 bulunuyor.  Bu özelliklerin karşılığında sadece 37.7 desibellik ses kuvveti bulunuyor.

Qnap-TS-431XU-globaltechmagazine

Donanımsal Kurulum:

Cihaz son derece basit bir kullanıma sahip. Kullanmak istediğimiz 2.5″ veya 3.5″ olan diski disk yuvasına vidalıyoruz. Vidalama işleminden sonra diski yuvasına oturtarak mandalını kilitliyoruz. Disk yuvası yapısı gereği ters takılmaya imkan vermeyen bir şekilde dizayn edilmiş.

Disklerin yuvalarına yerleştirilme işleminden sonra tek yapılması gereken ethernet kablosu ile ağa dahil etmek.

Network üzerine dahil edilen NAS cihazının IP adresini bulduktan sonra browser üzerinden basit bir kurulum aşaması gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu kurulum cihaz üzerine takmış olduğunuz disklerin sisteme tanımlanmasını sağlayacak.

Hızlı kurulum işlemi cihaza takılan sabit disklere bağlı olarak belirli bir sürede gerçekleşecektir.

İlk Kurulum Aşamaları:

1- İlk adımda sisteme NAS adını ve yönetici şifresini tanımlamamız gerekiyor.

2- Cihazın sistem zaman ayarını tanımlayabilirsiniz.

3- Cihazın sabit ya da otomatik bir IP almasını tanımlayabilirsiniz.

4- Platformlar ararsı dosya yönetimi ve paylaşımını etkinleştirebilirsiniz.

5- Disk yapılandırılması :

Bu adımda ihtiyacınıza uygun olan disk yapılandırma seçeneklerini göreceksiniz. Arzu ederseniz birden fazla RAID grubunu daha fazla esneklik sağlayacak şekilde tek bir depolama havuzunda birleştirebilirsiniz.

Farklı gereksinimleri karşılamak için depolama havuzunda pek çok birim oluşturabilirsiniz. Örneğin, biri gözetleme diğeri de dosyaları depolama için iki birim oluşturabilirsiniz.

Oluşturulacak Birim Türleri:

– Statik Birim (Tek Birim)

Bu model en iyi performansı sağlar ama akıllı kaynak kullanımı ve anlık görüntü gibi gelişmiş özellikler kullanılamaz. Birimler, seçilen sürücüler kullanılarak oluşturulacak. Lütfen dikkat: Statik Birim seçimini yaparsanız birden fazla birim oluşturamazsınız.

– Kalın Birim (Çoklu Birim)

Bu model, iyi performansa ve esnekliğe olanak tanır. Önceden ayrılmış alanla depolama havuzundan istediğiniz bir birim boyutunu atamanızı ve akıllı kaynak kullanımı olmadan aynı depolama havuzunda birden fazla birim oluşturmanızı sağlar.

– İnce Birim (Çoklu Birim)

Bu model harika esnekliğe ve depolama verimliliğine sahiptir. Önceden ayrılmış alan olmadan depolama havuzundan istediğiniz bir birim boyutunu atamanızı ve aynı depolama havuzunda birden fazla birim oluşturmanızı sağlar.

RAID Tipi Ayarlama :

RAID tipi yapılandırması, disklerinizi kullanma temelinde farklı veri koruma düzeyi sağlayacaktır.

– Tek

Diskleri tekli disk birimleri halinde yapılandırabilirsiniz. Bu durumda, bir diskte sorun oluşursa, o diskteki tüm veri kaybolacaktır.

– JBOD

JBOD, RAID koruması sunmayan sabit sürücüler koleksiyonudur. Veriler, fiziksel disklere sıralı olarak yazılır. Toplam depolama kapasitesi, tüm üye sabit sürücülerin kapasite toplamına eşittir.

– RAID 0

RAID 0 (sıralı veri bölümlemesi diski), 2 ya da daha fazla sabit sürücüyü daha geniş tek bir birimde birleştirir. Veri, herhangi bir eşlik bilgisi olmadan sabit sürücüye yazılır ve hiçbir fazlalık sunulmaz. Bir RAID 0 disk biriminin toplam depolama kapasitesi, tüm üye sabit sürücülerin kapasite toplamına eşittir.

– RAID 1

RAID 1, disk yansılama sağlamak için iki sabit disk arasında verileri kopyalar. RAID 1 dizisi oluşturmak için en az 2 sabit disk gereklidir. Bir RAID 1 disk biriminin depolama kapasitesi, en küçük sabit sürücünün boyutuna eşittir.

Görüldüğü gibi cihazın kurulumu gayet basit. Daha sonraki yazılarımda yönetim yazılımı hakkında da bilgiler vereceğim.

 

Serhan Türkmenoğlu

Teknoloji Makaleleri