Pazartesi, Kasım 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ofis hayatının geleceğini yapay zeka ve sanal gerçeklik belirleyecek

cisco-globaltechmagazineÖnümüzdeki 10 yılda yapay zeka ve sanal gerçeklik çalışma ve toplantı yapma şekillerimizi değiştirecek.

Cisco, teknolojiyle sil baştan değişecek kurumsal hayatta dinamikleri değiştirecek son trendleri açıkladı.

Geçen 20 yılda bilgi teknolojileri sadece ofislerde değil; üretimde, sağlıkta, perakendede, lojistik ve medya gibi tüm sektörlerde çalışma şekillerini değiştirdi. Ofislerdeki çalışma kültürünün akıl almaz bir hızla dönüşüm geçirdiğini ifade eden Cisco EMEAR İş Birliği Ürünleri Yöneticisi Andy Brocklehurst, 2020 yılında sanal asistanlar ve yapay zeka sayesinde iş toplantılarının yepyeni bir formata bürüneceğini söyledi.

Toplantıları sanal asistanlar yönetecek

Gelecekteki yeni çalışma trendlerini açıklayan Andy Brocklehurst, “Hepimizin bildiği gibi zaman zaman iki toplantı arasında gerçekleşenler, toplantı sırasında yapılan konuşmalardan daha önemli oluyor. Bu nedenle bugün karşılıklı konuşmaların yapıldığı süre olarak algılanan  “toplantı” , yerini farklı ekipler arasında gerçekleşen ve teknoloji ile desteklenen süregelen işbirliğine bırakacak. Önümüzdeki 10 yılda yapay zeka ve sanal gerçeklik çalışma ve toplantı yapma şekillerimizi değiştirecek. Bu yıl sanal asistanlar doğal dili ve bağlamı anlayan KI Bot’larla toplantı yönetimini bizim yerimize yapacaklar. “Bu sunumu “Sinem’e gönder” gibi basit komutları anlayıp yerine getirebilecekler. 2020 itibariyle sanal asistanlar bir toplantı sonrasında önemli konuşma başıklarını özetleyebilecek hale gelebilecekler. 2020’den sonra sanal asistanlarımızın bir ekip için şirket amaçlarına ve çalışan yetkinliklerine göre doğru isimleri önermeye başlaması da oldukça muhtemel” dedi.

Tüm görüşmelere yapay zekayı entegre edin

Çalışan kesime bakıldığında “baby boomer”lardan “Z jenerasyonu”na farklılıklar içeren bir iş gücü profili olduğunu vurgulayan Brocklehurst, çalışanlar ve şirketlerin farklı araçlar kullandıklarını, işbirliği uygulamalarının da kullandıkları diğer e posta, chat gibi uygulamalar ile uyumlu olmasını istediklerini kaydetti. Brocklehurst, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geliştirilen her araç tartışmasız mobile uygun olmalı. Biz de Cisco olarak bugün büyük bir hızla değişen  işgücü gereklilikleri için yatırımlarımızı insan ihtiyacı odaklı yapıyoruz. Webex meeting uygulamaları ile yapay zekayı her toplantıya, her çağrıya, her konuşmaya ve her etkileşime entegre ediyoruz.  Yüz tanıma, ses tanıma ve gürültü bastırma gibi özellikleri ekledik.  Webex Assistant’ı daha fazla cihazda kullanılabilir hale getirdik. Cisco Webex ile ayda 116 milyondan fazla katılımcı, 6 milyardan fazla dakika toplantı yapıyor. “

Yeni yetenekleri çekme rekabetindeki şirketler çalışan deneyimine yönelirken, IDC rakamlarına göre 2017 yılında şirketlerin yüzde 20’si direkt olarak müşteri deneyimini etkilediğini düşündükleri için “çalışan deneyimini” ölçümledi. Harvard Business Review tarafından Dijital Ekiplerle ilgili gerçekleştirilen araştırmaya göre “etkin ekip iletişimi” iş amaçlarını gerçekleştirmek için işbirliğinin en önemli unsuru. Aynı araştırmaya göre işbirliği araçlarının istenilen etkinliği sağlayamama nedenleri ise çalışanlar tarafından kullanılmaması, diğer iş süreçleri ile entegre olmaması ve kullanıcının çalışma şekli ve tercihleri ile uyumlu olmaması olarak belirtiliyor.

Teknoloji Makaleleri