Huawei, 50’den fazla havaalanına, havayoluna ve trafik kontrol noktasına bilişim ve iletişim teknolojisi ürünleri, çözümleri ve hizmetleri sağlıyor.
HUAWEI, CEBIT 2018’de görselleştirilmiş operasyonel süreçler, güvenlik ve havaalanı IoT sistemleri gibi geniş hizmet gruplarını kapsayan Smart Airport 2.0 Çözümü’nü tanıttı.
HUAWEI’nin Smart Airport 2.0 çözümünün en büyük başarısı, havaalanlarındaki bilgi akışını iyileştirmesi. Böylece havaalanlarının operasyonel maliyetleri azalıyor ve kaynaklarını daha fazla ihtiyaç duyulan alanlara aktarabiliyorlar.
Smart Airport 2.0, görselleştirilmiş yer hizmetleri sağlayan daha önceki Smart Airport 1.0 çözümü ile karşılaştırıldığında, akıllı güvenlik video sistemi, büyük veri, yapay zekâ ve IoT arasındaki teknoloji iş birliğine odaklanıyor. Bu odaklanma, havaalanlarındaki dikey iş sistemleri arasında veri etkileşimi, akıllı ve etkin havaalanı operasyonları, daha hızlı güvenlik çözümleri ve daha iyi yolcu deneyimi sağlıyor.
Geçtiğimiz yıllarda büyük bir büyüme yaşayan sivil havacılık sanayi özelinde hem yolcu trafiği hem de havayolu gelirlerinde önemli artışlar görülüyor. IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) verilerine göre, küresel hava yolculuğu talebinin 2018 yılı içerisinde yüzde 7 artması beklenirken, küresel havayolu şirketlerinin net karları 33,8 milyar dolara, küresel hava yolculuğu harcamaları da 794 milyar dolara ulaşacak. Sivil havacılık, şu anda en hızlı büyüyen sektörler arasında.
Havaalanı sektörünün dijitalleşmeye hız vermesi gerekiyor
Tüm bu büyüme trendi bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Operasyonel baskılara bağlı olarak, havaalanları artık karmaşık güvenlik sorunları, sınırlı operasyonel kaynaklar ve düşük yolcu memnuniyeti gibi birçok zorlukla karşı karşıya. Sonuç olarak, hava taşımacılığı hacminin hızlı büyümesi ile yetersiz operasyonel destek kabiliyeti arasındaki çelişki iyice kendini belli ediyor.
HUAWEI’nin Smart Airport 2.0 çözümünün en büyük başarısı, havaalanlarındaki bilgi akışını iyileştirmesi. Böylece havaalanlarının operasyonel maliyetleri azalıyor ve kaynaklarını daha fazla ihtiyaç duyulan alanlara aktarabiliyorlar.
Örneğin IoT tabanlı akıllı navigasyon çözümü, navigasyon ışıklarını gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve kontrol edebiliyor. Bu, havacılık endüstrisi için uzun zamandır sorun oluşturan manuel denetleme maliyetlerini yılda kişi başına 10 bin saat kadar azaltıyor. Aydınlatma navigasyonu, pistlerin kullanım verimliliğini ve güvenliğini artırıyor. Buna ek olarak, LTE teknolojilerine ve HUAWEI’nin Entegre İletişim Platformuna (ICP) dayanan görselleştirilmiş yer işleme çözümü, 3 kilometreye kadar mesafeli kablosuz kapsama alanı sağlıyor. Bu çözüm; ses, veri ve video servislerini birleştirerek uçakları gerçek zamanlı olarak izliyor, hız ve konumlarının tam olarak görülebilmesini sağlıyor, tüm uçuş destek sürecinin görselleştirilmesini sağlıyor ve riskleri en aza indiriyor.
HUAWEI Enterprise İş Grubu Taşımacılık Sektörü Başkanı Liu Zhongheng, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “HUAWEI havaalanlarına uçtan uca bilişim ve iletişim teknoloji çözümleri ile bulut ve cihaz katmanlarında rekabetçi avantajlar yaratıyor. Çözümlerimiz bilişim tabanlı, akıllı ve güvenli havaalanı yönetim süreçlerini iyileştirirken, yolcu deneyiminde de fark yaratıyor. HUAWEI’nin tamamen bağlantılı, akıllı ve yolcu dostu havaalanları inşa etmek için partner ve müşterileri ile yaptığı iş birliğinin sonucunda bu faydayı sağlayabiliyoruz. Büyük veri, IoT, mobil bağlantı ve bulut bilişimin gücüyle, gelecek odaklı havaalanlarının hayata geçirilmesine desteğimiz sürecek” dedi.