IBM, Watson ile Kognitif Güvenlik Operasyonları Merkezleri’nde siber güvenlik mücadelesine güç katacak.
IBM Kognitif Güvenlik Operasyonları Merkezi sayesinde Watson, güvenlik teknolojileriyle şimdiden 40’ı aşkın şirketin siber güvenlik mücadelesini destekliyor. Watson destekli sohbet edilebilen robot özelliği Chatbot gibi fark yarattığı inovasyonlar sayesinde siber güvenlikte yeni bir dönem başlıyor.
IBM Security, kognitif güvenlik operasyonları merkezlerini (SOC) desteklemek üzere tasarlanan ilk zenginleştirilmiş istihbarat teknolojisi Watson Siber Güvenlik çözümünü hayata geçirdi. Son bir yılda bir milyonun üzerinde güvenlik belgesini kullanarak siber güvenlik diliyle ilgili olarak eğitilen Watson, artık güvenlik analistlerine daha önce modern güvenlik araçlarının erişemediği binlerce araştırma raporunu ayrıştırma konusunda yardımcı olabilecek.
IBM araştırmalarına göre güvenlik ekipleri günde ortalama 20 binin üzerinde güvenlik olayını gözden geçiriyor. Yanlış alarmlar ise yılda 20 bin saat kaybettiriyor. Gelecek 5 yılda güvenlik olaylarının ikiye katlanması beklenirken, dünya genelinde artan düzenlemelere uyum sağlama kaygısı da göz önüne alındığında güvenlik operasyonları merkezlerinde kognitif teknolojilerin önemi daha da artıyor. IBM’in kognitif çağda siber güvenlik konusunda yaptığı araştırmaya göre güvenlik uzmanlarının yalnızca yüzde 7’si kognitif araçları kullandığını belirtirken, gelecek 2-3 yıl içinde bu kullanım oranının üçe katlanması öngörülüyor.
IBM Kognitif Güvenlik Operasyonları Merkezi benzersiz çözümler geliştiriyor
Watson for Cyber Security (Siber Güvenlik için Watson), gelişmiş kognitif teknolojilerle güvenlik operasyonlarını bir araya getirerek uçtan uca tüm tehditlere müdahale edebilme yeteneğiyle IBM’in yeni Kognitif Güvenlik Operasyonları Merkezi platformu ile bütünleştirilecek. Watson’ın siber güvenlik öngörülerinden ilk yararlanan araç olma özelliği taşıyan ve IBM Security App Exchange kapsamında yeni bir uygulama olarak yerleştirilen IBM QRadar Advisor with Watson ise bu platformun en önemli bölümünü oluşturuyor. QRadar Advisor, güvenlikle ilgili tüm kaynakları Watson’ın doğal dil işleme yeteneğiyle QRadar’ın tehdit istihbaratı ve güvenlik olayı verileri arasında ilişkilendirerek olası tehditlerin araştırılmasına yardımcı oluyor ve haftalar sürebilen siber güvenlik araştırmalarını birkaç dakikaya indirebiliyor. Bu yeni uygulama güvenlik analistlerinin güvenlik olaylarıyla ilgili araştırmalarını zenginleştirmek için hâlihazırda Avnet, University of New Brunswick, Sogeti ve Sopra Steria başta olmak üzere 40 iş ortağının güvenlik operasyonlarını destekliyor.
Güvenlik olaylarında artış devam ederken, IBM, ayda 1 trilyonun üzerinde güvenlik olayını yöneten X-Force Command Center ağında kognitif araçları getirmek için inovasyona yatırımlarını sürdürüyor. IBM Managed Security Services üyeleriyle etkileşim için kullanılmakta olan Watson destekli Chatbot özelliği de buluşlardan biri olarak dikkat çekiyor. Buna ek olarak kod adı Havyn olan ve güvenlik analistlerinden doğal dilde gelen konuşmalara ve sözlü komutlara yanıt vermek üzere Watson sohbet teknolojisinden yararlanan ses destekli bir güvenlik asistanı konusunda araştırma projesini sürdürüyor. IBM, paketli tüketim ürünleri, perakende, bankacılık ve eğitim de dâhil pek çok sektörden iş ortakları için son 5 yıldır kurduğu 300’ü aşkın güvenlik operasyonu merkezi ile güvenlik olaylarıyla mücadeleyi destekliyor.
IBM Security Geliştirme ve Teknoloji Başkan Yardımcısı Denis Kennelly bu konuda inovatif çalışmalara dikkat çekiyor: “Siber suçluların ve yeni nesil tehditlerin artış göstermesi karşısında bir avantaj yakalamak isteyen iş ortaklarımızın yardımına Kognitif Güvenlik Operasyonları Merkezi koşuyor. Watson Siber Güvenlik yatırımlarımızla bir yıldan kısa bir sürede birden çok inovasyonu hayata geçirdik. İnsan ve makine zekasının kendine has yeteneklerinin bir araya getirilmesiyle gelişmiş siber suçlara karşı mücadelede yeni bir dönemi başlayacak”.