Türkiye dahil, dünya çapında 31 milyondan fazla Wi-Fi bağlantı noktasını analiz eden Kaspersky Lab, her dört noktadan birinin (%28) korumasız olduğunu ve kullanıcıların kişisel bilgilerini riske attığını ortaya çıkardı. Bu da özel mesajlar, şifreler, dokümanlar gibi pek çok veriyi içeren ve söz konusu ağlar üzerinden iletilen tüm trafiğin hacklerlar tarafından kolaylıkla ele geçirilip kullanılabileceği anlamına geliyor.
Kaspersky Güvenlik Ağından alınan bilgilere göre, dünyadaki Wi-Fi ağlarının %25’i herhangi bir şifreleme ile korunmuyor. Yani bu ağlar üzerinden geçen tüm bilgiler tamamen erişime açık ve üçüncü şahıslar tarafından okunabilir olarak iletiliyor. Diğer bir %3’lük kısım ise verileri şifrelemek için WEP (Wired Equivalent Privacy) protokolünü kullanıyor. Güvenilir olmayan bu protokolün şifresi, internette ücretsiz olarak bulunan araçlar ile dakikalar içerisinde kırılabiliyor.
Geriye kalan Wi-Fi bağlantı noktaları ise WPA (Wi-Fi Protected Access) protokolleri temelli olan, daha güvenilir bir şifreleme kullanıyor. Bu ağları hacklemek için harcanacak efor, seçilen parolanın güçlülüğü dahil olmak üzere kullanılan ayarlara bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin zayıf veya bazı kafelerde olduğu gibi halka açık bir parola kullanılıyorsa, hackerlar bu ağlardan geçen verileri rahatlıkla deşifre edebiliyor.
Hacklenmekten korkmuyoruz
Dikkat çekici bir diğer nokta ise, şifreleme kullanılmayan Wi-Fi bağlantı noktaları sayısı en yüksek 20 ülkesi içerisinde turistik açıdan popüler, Tayland, Fransa, İsrail ve ABD gibi birçok ülke bulunuyor. Seyahat edenler genellikle bulabildikleri ilk Wi-Fi bağlantı noktasını kullanmak durumunda kaldıkları için en savunmasız kullanıcılar arasında geliyor. Aynı zamanda, bir diğer araştırmaya göre ise, Türkiye’deki internet kullanıcılarının sadece %46’sı Wi-Fi bağlantısı kullanırken verilerine izinsiz erişilebileceğinden endişe ediyor.
Kaspersky Lab Antivirüs Uzmanı Denis Legezo, konuyla ilgili olarak “Kullanıcılara Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Şifrelenmemiş kablosuz ağ noktalarına bağlanmayın ve halka açık Wi-Fi noktalarını da online bankacılık, alışveriş veya önemli bilgileri paylaşmak gibi amaçlarınız olduğunda kullanmayın. Üçüncü bir kişi bu tarz bir veri trafiğine erişirse maddi kayıplar dahil olmak üzere ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Ayrıca veri trafiğinizi korumak adına elbette sanal özel ağlar (VPN) gibi bir takım ek tedbirler alınmasını da öneriyoruz.” diyor.
Kaspersky Internet Security ve Kaspersky Total Security çözümleri yeni “Güvenli Bağlantı” özelliğiyle geliyor ve böylece gönderilen ve alınan tüm veriyi şifreliyor. Güvenliği sağlanmamış bir ağa bağlanırken veya potansiyel olarak risk taşıyan işlemler sırasında Güvenli Bağlantı özelliği kullanıcı ayarlarına bağlı şekilde otomatik olarak devreye girebiliyor.
– “Kaspersky Security Network” siber güvenlik ile ilgili çok büyük miktarlarda kişiliksizleştirilmiş veriyi otomatik olarak işleyen ve bu sayede yeni ve gelişmiş tehditlere mümkün olan en kısa zamanda karşılık verilmesini hedefleyen, karmaşık bir bulut-etkin dağıtılmış altyapıdır.