Cumartesi, Aralık 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yapay zeka ile iş hayatının geleceği yeniden tanımlanıyor

hp-globaltechmagazineHP’nin 12 ülkede yaklaşık 16.000 bilgi çalışanıyla gerçekleştirdiği 2024 HP İş İlişkileri Endeksi (WRI) iş ilişkilerinin mevcut durumu hakkında kritik bilgiler ortaya koyuyor. Endekse göre, çalışanların yalnızca %28’i işle sağlıklı ve keyifli bir ilişkiye sahip. Bu veri 2023 yılına göre sadece bir puanlık bir iyileşmeye işaret ediyor. Doğru araçlara ve teknolojiye, özellikle de yapay zeka destekli çözümlere erişimi olanlar, önemli ölçüde daha iyi iş deneyimleri bildiriyor. İşverenlerin verimlilik arayışı ile çalışanların daha anlamlı iş yapma arzusu arasındaki açığı ise HP’nin sunduğu, çalışanların özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış daha kişiselleştirilmiş çalışma ortamları kapatıyor.

Rapora göre bilgi çalışanları arasında yapay zeka kullanımı geçen yıl %38 iken 2024’te %66’ya yükseldi; yapay zeka kullanan çalışanlar, kullanmayan meslektaşlarına kıyasla işleriyle olan ilişkilerinden 11 puan daha mutlu. Ayrıca, bilgi çalışanlarının en az üçte ikisi kişiselleştirilmiş iş deneyimleri istiyor ve %87’si bunu elde etmek için maaşlarının bir kısmından vazgeçmeye hazır. 

İşle daha sağlıklı bir ilişkinin anahtarı doğru araçlar ve kişiselleştirilmiş teknoloji

Bilgi çalışanlarının %67’si, kendi özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış daha kişiselleştirilmiş çalışma ortamları aradıklarını belirtiyor. Özellikle:

  • %72’si kendilerine özgü rol ve sorumluluklarıyla uyumlu araç ve teknolojilere erişim arzusunu dile getiriyor.
  • %69’u bireysel çalışma tarzlarına göre özelleştirilmiş eğitim ve öğrenim fırsatları istiyor.
  • %70’i uzaktan, ofisten veya hibrit modeller aracılığıyla kendilerine en uygun şekilde çalışma esnekliğine öncelik veriyor.
  • %73’ü yapay zekanın işlerini kolaylaştırdığını düşünüyor
  • %68’i YZ’nın işten keyif almaları için yeni fırsatlar sunduğunu söylüyor.
  • %73’ü YZ’yı daha iyi anlamanın kariyerlerinde ilerlemelerini kolaylaştıracağı konusunda hemfikir.

HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar görüşlerini şöyle belirtiyor: “İşin geleceği, işin kendisine yaklaşımımızdaki temel bir değişimle şekilleniyor. Çalışanlar maaştan daha fazlasını arıyor; tatmin, esneklik ve gelişmelerine olanak tanıyan araçlar istiyorlar. Yapay zeka ve kişiselleştirilmiş deneyimler bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. HP olarak, işletmelerin bu fırsatların kilidini açmalarına yardımcı olmaya kararlıyız. İş yerinde yapay zeka kullananların sayısı geçen yıldan bu yana neredeyse iki kat yükseldi; çalışanların %70’i bu araçların üretkenliklerini artırdığını ve daha keyifli bir iş deneyimi sağladığını bildiriyor. Bu veri ışığında çalışanların daha verimli ve yaratıcı bir şekilde çalışmasını sağlayan kişiselleştirilmiş bir teknoloji sunmak durumundayız.

Yapay zeka ile etkileşim arttıkça endişe azalıyor

2024 WRI, düzenli olarak yapay zeka kullanan çalışanların işlerinde kendilerini daha güçlü ve tatmin olmuş hissettiklerini ortaya koyuyor. YZ’yı günlük veya haftalık olarak kullananlar, kullanmayanlara kıyasla 9 puan daha yüksek iş tatmini bildiriyor. Buna karşılık, YZ ile sınırlı etkileşimi olan veya hiç etkileşimi olmayan çalışanlar, YZ’ya karşı daha fazla korku ve endişe duyma eğiliminde ve bu da YZ’nın benimsenmesini ve eğitimini artırmanın önemini vurguluyor. Bilgi çalışanlarının dörtte üçü yapay zekayı daha iyi anlamanın kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olacağına inandığını ortaya koyuyor.

HP YZ destekli yeniliklerle yeni çalışma çağına öncülük ediyor

HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar şunları ekledi: “Yapay zeka sadece görevleri otomatikleştirmekle ilgili değil; insanların daha akıllı çalışmasına, daha etkili işbirliği yapmasına ve nihayetinde işlerine daha bağlı hissetmesine olanak tanıyan deneyimler yaratmakla ilgili. İster daha akıllı teknoloji ister daha kişiselleştirilmiş araçlar yoluyla olsun, işletmelerin yapay zekanın işyerini dönüştürme potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmaya odaklandık. Biz kendi iş akışımızda, günlük operasyonlarımızda da bu dönüşümü hissediyoruz. HP’de de MyCRM, MSFT Copilot ve diğer yapay zeka odaklı çözümler gibi araçlar, harcanan zamanı saatlerden dakikalara indirdi. HP’nin İş Gücü Deneyimi Platformu sayesinde IT departmanları, farklı yerlerden bağlanan çalışanların kullandığı her türlü yazıcı, PC, monitör ya da aksesuarı yönetebiliyor, otomasyon ve analizler sayesinde tehditleri önceden fark eden sorun oluşmadan çözebiliyor ve güvenliğini sağlayabiliyor. Bu da başta çalışanın istedikleri şekilde ve yerde, keyifle çalışmasını mümkün kılarken BT ekipleri üzerindeki yükü alıyor. CIO’lar YZ destekli platform sayesinde 270.000’den fazla cihazı yönetmek için tahmine dayalı analitiğini ve gelişmiş otomasyonunu kullanıyor. Ürün düzeyinde, HP’nin yeni HP EliteBook Ultra AI PC’si, şirketin kişiselleştirilmiş ve güçlü iş deneyimleri sunmak için yapay zekayı teknolojisine nasıl entegre ettiğinin çarpıcı bir örneği. Bu yeni nesil yapay zeka bilgisayarı, 55 TOPS’a kadar NPU performansıyla desteklenen belge analizi, toplantı transkripsiyonu ve içerik oluşturma gibi karmaşık görevleri benzeri görülmemiş bir hız ve doğrulukla yerine getirmek üzere tasarlandı. AMD, Intel ve Qualcomm gibi sektör lideri ortaklarla işbirliği içinde üretilen EliteBook Ultra AI PC, beceri setlerini dönüştürmeye, yaratıcılığı ortaya çıkarmaya ve daha anlamlı işler için zaman kazandırmaya hazırlanıyor. HP’nin NoiseBlock teknolojisi toplantılardaki arka plan gürültüsünü ortadan kaldırarak ve video konferans kalitesini artırarak toplantı deneyimini geliştiriyor ve ekiplerin nerede olurlarsa olsunlar birlikte etkili bir şekilde çalışabilmelerini, işbirliklerini mümkün kılıyor. HP’nin yapay zeka destekli video konferans sistemleri artık bir odadaki her bireyin net ve odaklanmış görüntülerini sağlayarak, mekandan bağımsız olarak toplantıya katılan herkesin verimli bir toplantı geçirmesini sağlıyor” diyerek şunları ekledi:

“İster BT desteği, ister yatırımcı ilişkileri analizi veya karmaşık RFP süreçlerinin yönetimi olsun, HP’nin yapay zeka araçları verimliliği artırıyor ve ekiplerin daha yüksek değerli işlere ve yaratıcı çalışmalara odaklanmasına olanak tanıyor. BT ekipleri ve iş liderleri için eyleme geçirilebilir içgörüler ve otomasyon sağlayan yapay zeka destekli platformlar oluşturuyor, kişiselleştirilmiş iş deneyimleri yaratan akıllı teknolojiler sunuyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar ekipleri bir araya getiren iş birliği araçlarını geliştirmeye devam edeceğiz. HP’nin işin geleceğindeki liderliği, güçlü inovasyon mirası ve kişisel sistemler, yazıcılar, aksesuarlar, işbirliği araçları ve hizmetlerden oluşan geniş çözüm portföyü sürecek.”

Metodoloji

HP, Edelman Data & Intelligence (DXI) tarafından yönetilen ve 10 Mayıs – 21 Haziran 2024 tarihleri arasında ABD, Fransa, Hindistan, İngiltere, Almanya, İspanya, Avustralya, Japonya, Meksika, Brezilya, Kanada ve Endonezya olmak üzere 12 ülkede gerçekleştirilen çevrimiçi bir anket yaptırmıştır. HP, 12.000 bilgi çalışanı (her ülkede 1.000); 2.400 BT karar vericisi (her ülkede 200) ve 1.200 iş lideri (her ülkede 100) olmak üzere toplam 15.600 katılımcıyla bu araştırmayı gerçekleştirdi.

Teknoloji Makaleleri