Yandex, YandexGPT 2’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Modelin yeni sürümü, Mayıs 2023’te piyasaya sürülen ilk versiyona göre daha fazla üretkenlik gösterebiliyor ve cevaplarının kalitesi de önemli ölçüde arttı. YandexGPT 2 şu anda Rusya’da kullanıma açık.
YandexGPT 2, cevapları farklı kitlelere uyarlayabilme kapasitesine sahip olmakla birlikte farklı stil ve üsluplarda yeniden yazım yapabiliyor. Örnek olarak, oldukça karmaşık bir terimi bir çocuğun anlayabileceği şekilde basit bir şekilde açıklayabiliyor veya bir şirket çalışanlarına gönderilmek üzere şirket kurallarını içeren bir e-posta yazabiliyor. YandexGPT 2, bin karaktere kadar metinler içeren kullanıcı istemlerini analiz edebiliyor, soruları cevaplayabiliyor ve bilgileri yapılandırabiliyor.
YandexGPT 2’nin yanıtlama kapasitesinde bir değerlendirme yapabilmek için modelin her iki sürümünün de aynı istemlere yanıt vermesi sağlandı. Yandex yapay zeka eğitmenleri, sonuçları doğruluk, bütünlük, dil bilgisi, yazı üslubu ve daha fazlası da dahil olmak üzere bir dizi faktörle karşılaştırdı. YandexGPT 2’nin senaryoların %67’sinde daha iyi yanıt verdiği saptandı.
YandexGPT 2’nin bir önceki sürüme göre artan yanıtlama oranları
- Metin üretme — 69%.
- Metin özetleme ve analiz etme — 68%.
- Fikir üretme— 66%.
- Belirli bir kişi veya kitleye göre yazı üslubunu ayarlama— 62%.
- Gerçek kaynak kullanımı — 62%.
Yandex ekibi, YandexGPT 2’yi oluşturmak için model parametrelerinin sayısını artırdı ve eğitim sürecini iyileştirdi. Geliştiriciler, yararlanılacak veri setinin kalitesini de artırmaya odaklandı ve veri setini yeni istem örnekleriyle ve sentetik verilerle (gerçek bilgilere dayalı olarak yapay zeka tarafından oluşturulmuş materyaller) destekledi. YandexGPT 2’nin eğitim süreci ile ilgili daha fazla bilgiye Yandex blogundan ulaşabilirsiniz.
YandexGPT 2 Rusya’da akıllı asistan Alice’i destekleyen cihaz ve hizmetlerin (Yandex İstasyonları, Alice destekli televizyonlar, Yandex Tarayıcı ve Yandex arama sonuçları sayfası) kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor.
AI Alanındaki Bu Gelişmelerin Türkiye Açısından Önemi Nedir?
Dijital dünya geliştikçe yeni teknolojiler etrafımızdaki dünyayı yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Bu teknolojiler arasında yapay zeka, teknolojiyle etkileşim şeklimizde devrim yaratma konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. 2023 Eylül ayında Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI)’nin hazırladığı TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası’na göre ekosistemde üretken yapay zeka alanındaki girişimlerin sayısı artıyor. Bu yeni güncelleme ile Türkiye’de toplamda 325 yapay zeka girişimi olduğu biliniyor. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde üretim, perakende, e-ticaret, online pazar yerleri, bankacılık, enerji, sürdürülebilirlik, siber güvenlik alanları yoğunluklu olmak üzere özellikle üretken yapay zeka alanında yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Perakende sektöründe online çalışmaların yanı sıra, çok kanallı (omnichannel) çözümlerin ön planda olduğu gözlemleniyor.
Haritada yapay görü, makine öğrenmesi, öngörü ve veri analitiği, chatbotlar ve diyalogsal yapay zeka, dopal dil işleme, optimizasyon, robotik süreç otomasyonu (RPA),otonom araçlar, arama motoru ve arama asistanı, akıllı platformlar, nesnelerin interneti, üretken yapay zeka kategorilerinde yapay zeka girişimleri yer alıyor. Yandex olarak global bir şirketin, YandexGPT gibi yapay zeka alanında yürüttüğü çalışmalar, yapay zeka raporlarında artan chatbot, diyalogsal yapay zeka ve dopal dil işleme kategorilerini destekliyor.
YandexGPT nedir?
YandexGPT, Yandex’in Mayıs 2023’te piyasaya sürdüğü büyük bir dil modelidir. YandexGPT metin oluşturabilir ve işleyebilir, istenen görevleri yerine getirebilir, yeni fikirler önerebilir ve kullanıcılarla bir bağlam üzerinden sohbet edebilir. Yandex Market satıcıları için, Yandex Tarayıcı’daki makaleleri özetleyerek Yandex Arama ve Yandex Market’teki ürün incelemelerinden gelen bilgileri birleştirebilir ve ürün açıklamaları oluşturmaya yardımcı olur.
Kendi işinizde kullanmak için bu sayfa üzerinden API’ye erişim için başvuru yapabilir ve test edebilirsiniz. YandexGPT 2’nin eğitiminde kullanılan veritabanı Mart 2023 ile sınırlıdır.