Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’deki 5G faaliyetleri ve Endüstri 4.0’a geçiş süreci

Erensoy-Bilgin-globaltechmagazineNokia Türkiye Ülke Müdürü Erensoy Bilgin ile şirketlerin Endüstri 4.0’a geçiş süreçlerini, Türkiye’deki 5G faaliyetlerini ve 2023 yılına dair planlarını konuştuk.

  • Nokia, işletmelerin Endüstri 4.0’a geçişlerine nasıl bir destek veriyor?

Nokia, çeşitli sektörlere sunduğu bağlantı hizmetindeki 30 yıllık deneyimiyle özel kablosuz iletişimde pazar lideridir. Enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltırken maksimum güvenlik, güvenilirlik, esneklik ve müşterek çalışabilirlik konusunda derin bir sektör pratiğimiz, proje ve servis tekliflerimiz, uçtan uca kapasitemiz ve esnek çözümlerimiz var.

Müşterilerimizi dijital dönüşüm yolculuklarında planlama ve uygulama sürecinin her aşamasında destekleyebiliriz.

Nokia’nın dünya genelinde farklı sektörlerden 595’ten fazla özel kablosuz kurumsal müşterisi bulunuyor. Tüm önemli coğrafyalarda ve Türkiye’de anahtar endüstriyel paydaşlar, kurumlar ve düzenleyici makamlarla çok yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.

Nokia, piyasanın kablosuz bağlantı talebini karşılamak için, Nokia Dijital Otomasyon Bulutu adı verilen tek dijital platformunu hizmete sunuyor. Bu platform, endüstriyel sınıf özel kablosuz bağlantı ve Wi-Fi, endüstriyel cihazlar, endüstriyel uç ve uygulama eko-sistemini içeriyor. Bu platform, sektörlerin bugün ve yarın Endüstri 4.0 iş ihtiyaçlarını karşılıyor.

Türkiye’deki endüstriyel imalat ve otomasyon sektörleri heyecan verici bir hızla gelişiyor ve dijital dönüşüm yolculuklarında Türk girişimcilere destek olmaya kararlıyız.

İşletmelerle ortaklığımızın güzel bir örneği, 1955 yılında Türkiye’de kurulan çok uluslu beyaz eşya üreticisi Arçelik ile hayata geçirdiğimiz projedir. Dünya çapında 45.000 çalışanı bulunan Arçelik’in küresel operasyonları arasında 52 ülkede iştirakleri, 9 ülkede 30 üretim tesisi ve 12 markayı bulunuyor. 

Nokia’nın endüstriyel sınıf 5G uyumlu özel kablosuz ağı, 2021’de Arçelik’in üretim tesisinde uygulamaya konuldu. Ağ, otomatik güdümlü araçların performansını artırmak için tesis genelinde güvenilir, düşük gecikmeli kapsama hizmeti sağlıyor. Gelişmiş bağlanma özelliği, AGV’lerin operasyonunu, saha güvenliği ve emniyetine yönelik video analitiğini, demirbaş takibi için yüksek hassasiyetli iç mekan konumlandırma ayarını ve depo yönetimi kapsamını artırıyor. Bu proje, 5G ile uyumlu özel kablosuz ağın, dijital dönüşümü nasıl mümkün kıldığının ve fabrikalar ile depolarda birçok işlemi nasıl otomatikleştirdiğinin ve iyileştirdiğinin mükemmel bir örneği.

  • Nokia’nın Türkiye’deki 5G faaliyetleri nasıl ilerliyor?

5G, bir teknoloji sağlayıcıdır ve Büyük Veri Analitiği, AR/VR, yapay öğrenme ve yapay zeka gibi diğer teknolojilerle birlikte 5G daha fazla otomasyona, iyileştirilmiş iş süreçlerine, daha iyi veri kalitesine ve içgörülere, daha güvenli iş yerlerine ve daha düşük karbon ayak izine olanak tanıyor.

Nokia, CSP’ler ve girişimciler için Türkiye’de LTE’nin geliştirilmesinde ve 5G’ye geçişin hızlandırılmasında merkezi bir rol oynuyor.

Geçen yıl Nisan ayında, Türk elektronik eşya üreticisi Karel ile Türkiye’de 4G ve 5G baz istasyonları kurmak üzere bir ortaklık anlaşması imzaladık. Mayıs 2022’de Karel ortaklığı ile Ankara’da Nokia üretim tesislerini hizmete açtık. Burası Türkiye’deki yerel operatörler için 4G ve 5G mobil geniş bant ekipmanı üreten bir tesis. Türkiye’deki müşterilerimiz bu üretim tesislerinde imal edilen Nokia baz istasyonlarını kullanıyor. Karel ile yaptığımız bu ortaklık ile birlikte müşterilerimizden gelecek 4G ve 5G’ye yönelik tüm yerli ürün taleplerini karşılayabileceğiz.

2035’e kadar 5G’nin küresel ekonomide 13 trilyon dolarlık katma değer yaratması bekleniyor. Ve bunun 4 trilyon dolarının imalat endüstrisinden geleceği tahmin ediliyor.

Bu yüzden, Türkiye’de 5G eko-sistemini daha erken oluşturmak için farklı paydaşlarla çok yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.

Örneğin 2022 yılında, Türkiye’deki girişimcilerin (start-up) yerel 5G kullanım senaryosu geliştirme çabalarını teşvik etmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, KOSGEB ve TÜBİTAK TÜSSIDE’nin desteğiyle Arçelik ve Türk Telekom  ile ortak bir 5G@EndTech  programı başlattık.  2022’de 13’ten fazla Türk girişimci programa kayıt yaptı. Ve bu Ocak ayında, sektörde başarılı işbirliğinin mükemmel bir örneğini sergileyen bu girişimin sonuçlarını görmeye başladık.

Başka bir örnek ise WIN Eurasia ile yaptığımız ortaklıktır. Nokia, Turkcell ile birlikte bu yıl ikinci kez WIN Eurasia’nın teknoloji ortağı ilan edildi. 15 yerel ekosistem şirketinden 25’ten fazla endüstriyel kullanım senaryosunu etkinleştirmek için Nokia Dijital Otomasyon Bulut (DAC) teknolojimiz ile 5G Arena’da 5G kapsama desteği sağladık.

  • Nokia olarak 2023’te küresel ölçekte ve Türkiye’de Endüstri 4.0 öncelikleriniz neler?

Türkiye’deki işletmelerin, özellikle endüstriyel imalat ve otomasyon sektörlerinin heyecan verici bir hızla geliştiğini görüyoruz ve dijital dönüşüm yolculuklarında Türk girişimcilere destek olmaya kararlıyız. Geniş kapsamlı çözüm portföyümüz ile, Türkiye’deki çeşitli sektörlerde birçok özel kablosuz ağ dağıtım senaryosunu desteklemeye hazırız.

Dijital dönüşümün temeli, ileri bağlantı teknolojisidir. 5G ve fiber altyapısı, Endüstriyel IoT, Yapay Zeka ve Yapay Öğrenme, Büyük Veri ve Bulut gibi teknolojilerle birleştirildi.  Bütün bunlar birlikte ekonomik refah, herkes için fırsat ve daha sağlıklı bir gezegen sunabilirler.

Ve şimdiden Endüstri 4.0’ın ötesini hedefliyoruz. Endüstriyel Metaverse’ün Endüstri 4.0’ın bir uzantısı olacağını ön görüyoruz. Sonuç olarak, halihazırda Endüstri 4.0 için yaşamsal iletişim ağlarını kurmuş olan işletmeler, Metaverse’ün avantajlarını deneyimlemek açısından daha iyi bir konumda.

Fiziksel ve dijital dünyaların birleşmesi ile elde edilen endüstriyel metaverse, daha güvenli ve daha sürdürülebilir işlemler sağlayacak, otomasyonu ve prototiplendirmeyi iyileştirecek ve daha hızlı araştırma ve inovasyona imkan tanıyacak.

Ağların bütün potansiyelini ortaya çıkarmak, Endüstri 4.0’ın avantajlarından yararlanmanın anahtarı. Endüstri 4.0 çağında üretilen büyük miktardaki veriyi taşımak, yönetmek ve işlemek için gerekli kapasiteyi, hızı, esnekliği, dayanıklılığı ve cevap verme kabiliyetini sunmak için yaygın bağlantı, akıllı veri merkezi teknolojileri ve endüstriyel uç bulut bilişim teknolojisi ile donatılmış yaşamsal ağlar gerekiyor. 

  • Nokia’nın 2023 yılında Türkiye’deki planları ve beklentileri neler? 

Nokia’nın Türkiye’de çok güçlü bir yerel platformu ve hem CSP’lerde hem de kurumsal alanda müşterilerimize gelişmiş çözümler sunan çok nitelikli uzmanlardan oluşan bir ekibi var. Türkiye’deki dijitalleşmeyi desteklemek ve daha etkin hale getirmek için yerel ekibimize sürekli olarak yatırım yapıyoruz.

Nokia, Türkiye’nin uzun vadeli ve güvenilir bir ortağı olmaya ve yerel müşterilerimizi ve ortaklarımızı desteklemeye devam etmek istiyor.

Türkiye’de, yüksek hızlı bağlantı ve dijital dönüşümün daha çabuk uygulanmasına yönelik bir talep olduğunu görüyoruz.

Dijitalleşme, verimlilik artışını yeniden sağlamak, iklim değişikliğine yanıt vermek ve daha kapsayıcı erişim sağlamak için teknolojiyi kullanmak gibi dünyanın başlıca sorunlarının çözülmesine yardımcı oluyor. Ağlar, bu dinamikleri ve ihtiyaçları karşılamak için dönüşmeli.

4G/5G teknolojileri alanında küresel bir lider olan ve Türkiye pazarına uzun vadeli olarak telekomünikasyon çözümleri tedarik eden Nokia, Türkiye’de 5G ve dijital teknolojiye kolay geçiş yapılmasına çaba gösteriyor.

Nokia, dünya genelinde ve Türkiye’de önemli ağlar için güvenilir bir ortak. Dijitalleşmeyi ileri taşıma ve dijital uçurumu kapatmaya yönelik olarak hükümetleri ve sektörleri destekleme konusunda birinci elden deneyimimiz var.  Bölgedeki ortaklarımızı desteklemeye ve inovasyonumuzu bölgenin dijitalleşmesi ve sürdürülebilir kalkınması için kullanmaya hazırız.

Teknoloji Makaleleri