Yasal bir zorunluluk olmasa da yaptıran kişiye büyük avantajlar sunan kasko, araç sahiplerine güvence sağlayan bir sigorta biçimi olarak öne çıkıyor. Kaza durumunda zorunlu trafik sigortasına ek olarak sürücüyü koruyan hizmetlere sahip olan kasko, araç trafiğinin yoğun olduğu büyük şehirlerde önem kazanıyor.
Arabaya Hangi Sigortaları Yaptırmak Gerekir?
Araç sahiplerinin yaptırmakta yükümlü olduğu iki sigorta çeşidi bulunuyor. Bunlardan ilki zorunlu trafik sigortası, ikincisi kasko olarak biliniyor. Zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkan her araç için mutlaka yaptırılması gereken, yasalarda yer alan bir sigorta olarak öne çıkıyor. Asıl amacı kaza durumunda karşı tarafı korumak olan zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sahipleri ceza ödemek durumunda kalabiliyor. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamak her şehirde hem kaza durumunda kişinin ödeme durumunda kalabileceği yüksek tutarlar açısından, hem de yasal zorunluluk olması açısından büyük risk teşkil ediyor. Kasko sigortasında, zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi herhangi bir yasal zorunluluk bulunmuyor olsa da yaptırmak önemli faydalar sağlıyor.
Kasko Nedir, Neden Gereklidir?
“Kasko ne işe yarar?” sorusunun cevabından önce zorunlu trafik sigortasına bakmak faydalı oluyor. Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkacak tüm araçlar için gerekli olan, kaza durumunda karşı tarafın ya da üçüncü tarafların masraflarını karşılayan bir sigorta olarak öne çıkıyor. Zorunlu trafik sigortası yaptırmış olan bir araç sahibi kaza yaptığında karşı tarafın aracında oluşabilecek hasarlar zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken durum zorunlu trafik sigortasının kişinin kendi aracındaki hasarı kapsamadığı oluyor. Zorunlu trafik sigortası, kaza durumunda sadece karşı aracın hasarını karşılıyor. Dolayısıyla, kasko sahibi olmayan kişi kendi aracının masraflarını kendi bütçesinden karşılamak durumunda kalabiliyor. Bu durumu önlemek için kasko büyük önem arz ediyor.
Zorunlu trafik sigortasının karşı tarafın aracının hasarlarını karşılamaya yetmediği durumlar olabiliyor. Zorunlu trafik sigortasının kaza durumunda kaza yapana ödeyebileceği maksimum bir miktar bulunuyor ve bu miktar poliçe imzalanırken kesinleştiriliyor. Ciddi kazalarda oluşabilecek masraflar zorunlu trafik sigortasının kapsamını aşabiliyor. Bu tür durumlarda kişinin sigortanın karşılamadığı kısımları kendi bütçesinden harcama yaparak kapatması gerekebiliyor. Kasko, bu tür durumlarda araç sahiplerinin yanında oluyor. Kazadaki hasarın zorunlu trafik sigortası kapsamını aştığı durumlarda aradaki farkı ödeyen kasko, kişileri olası zarardan koruyor.
Kasko sigortasında, zorunlu trafik sigortasından farklı olarak aracın yanması, kaçırılması gibi durumlar da poliçe kapsamına alabiliyor. Kişinin aracı çalındığında ya da aracının başına başka herhangi bir olumsuz durum geldiğinde yaptırdığı kaskonun maddelerine bağlı olarak hasarı karşılanabiliyor. Hırsızlık, büyük şehirlerde daha sık yaşanabildiğinden kasko ekstra önem teşkil ediyor. Hırsızlık durumunda genellikle ikame araç sistemiyle müşterinin yanında olan sigorta şirketleri, müşterinin yaşayabileceği sıkıntıları hafifletiyor.
Kasko Her Durumda Müşterinin Yanında
Kasko tercih edenlerin en çok dikkatini çeken hizmetler arasında ikame araç hizmeti ve ücretsiz çekici hizmeti yer alıyor. Zorunlu araba sigortasının aksine, kasko hizmetinden yararlanan araç sahipleri çalıntı gibi durumlarda kendilerine sigorta şirketi tarafından sağlanan ikame araçları kullanabiliyorlar. Ulaşımın büyük ölçüde kişisel araçlarla sağlandığı büyük şehirlerde kasko kullanmamak bu hizmetlerden yararlanılamaması anlamına geldiğinden riskli olabiliyor. Bazı kasko sistemleri ise kullanım kaybı teminatı adı verilen bir maddi yardımla müşterinin aracı kullanılamaz durumdaysa müşterinin faydalanabileceği taksi veya kiralık araç için güvence sağlıyor.