Türkiye’deki üniversitelerin teknolojiye dair beklenti ve ihtiyaçlarını ortaya koymayı hedefleyen, HPE ve Aruba’nın eğitim ve kampüs odaklı teknoloji ve çözümlerinin paylaşıldığı HPE Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022 etkinliği Kıbrıs’ta yapıldı. HPE ve Aruba üst düzey yöneticilerinin ev sahipliğindeki etkinlikte üniversite temsilcileri, etkinlik sponsorları ve HPE iş ortaklarından oluşan 250’nin üzerinde katılımcı yer aldı.
Veri Odaklı Dönüşümü Hayata Geçirmeliyiz
Toplantının açılış konuşmasını yapan HPE Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan Genel Müdürü Güngör Kaymak, uzaktan eğitimden yeniden yüz yüze eğitime dönerken pandemi sürecinde değişen alışkanlıkların ve beklentilerin göz önüne alınması gerektiğine değindi. Eski ve yeni yapıyı öğrencileri mutlu edecek şekilde sunmanın farklı problemleri çözmeyi gerektireceğine dikkat çeken Kaymak, şunları kaydetti:
“Teknolojiyle birlikte dünya, buna bağlı olarak tüketici alışkanlıkları, beklentiler ve davranışlar değişiyor. Bu değişimin önünde duramayız. Değişimi kendi gerçeklerimize uygun şekilde hayatımıza dahil etmek, işimize uyarlayıp değer üreten çözümlere dönüştürmek zorundayız. Bu noktada veriyi baz almayan dönüşüm çabaları istenen noktaya varamıyor. Dijital dönüşümde yol alanlarla geride kalanlar arasında büyüyen bir uçurum oluşuyor. Dijital dönüşümde yol alan şirketler 2018-2021 yılları arasında değerini 400 milyar dolar artırırken, geride kalanların değeri bir o kadar azaldı. Üniversitelerimizin başarılı öğrencileri kendilerine çekmek, dünyadaki sıralamalarını yükseltmek ve sundukları değeri artırmak için söz konusu uçurumun arkasında kalmamaları gerekiyor.”
Genç Beyinleri Bilişimle Tanıştırmak Zorundayız
HPE Türkiye Kanal ve Kurumsal Satış Direktörü Alper Yıldız, Türkiye’nin her yerine dokunmak için iş ortaklarıyla birlikte çalıştıklarından bahsetti. Son yıllarda uzun dönemli değer yaratmaya odaklı bir bakış açısını benimsediklerini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
“Hibrit bulut sayesinde müşterilerimize kullandıkları kadar ödeme yapabilecekleri platformlar sunmak, bu yaklaşımımızın önemli bir ayağını oluşturuyor. Biz herhangi bir yerde üretilen verinin yaratıcı sonuçlar ortaya koyacak ve değer üretecek şekilde işlenmesini mümkün hale getirmek için çalışıyoruz. İş ortaklarımızla birlikte müşterilerimizin verilerini, bütçelerini ve kaynaklarını en verimli şekilde kullanmasını sağlamaya odaklanıyoruz. Bilişim teknolojileri bugün eğitim dahil tüm sektörlerin belkemiğini oluşturuyor. Bu kavramı işimizde doğru kullanmak, genç beyinleri bilişimle tanıştırmak zorundayız.”
Sorun Çıkarmayacak Bir Altyapı Kurmaya Odaklanmalı
Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar, “Değişen Dünyada Aruba’nın Eğitim Sektörüne Katkıları” başlıklı konuşmasına Aruba’nın 18 yıldır pazarda yer alan bir üretici olduğuna vurgu yaparak başladı. Uçtan buluta söylemiyle giderek yaygınlaşan merkeziyetsiz ağ kavramının altını çizdiklerine değinen Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz hizmetlerimizi platform olarak sunma yolunda ilerliyoruz. Kullanıcının ve ihtiyaçlarının farkında olan, güvenliği yüksek, topladığı telemetri verilerini yorumlayarak elde ettiği içgörüyle verimliliği artırabilen bağlantılar ortaya koymaya odaklanıyoruz. Uçlarda toplanan ve işlenen veriyi aktarabilmek, akıllı uçta eşsiz deneyim sağlamak çok önemli bir konu haline geldi. Bu pek çok cihazın farkında olmayı ve yönetmeyi gerektiriyor. Diğer yandan BT kaynağı azalıyor, kurulacak altyapı sorun çıkarmayacak bir altyapı olmalı. Sürekli gelişim ve etkileşimle değişimin dinamik olarak ele alınması ve yorumlanması lazım. Biz hibrit eğitim ortamında Aruba portföyündeki çözümleri doğru konumlandırmak için doğru soruları sormak, eğitim kurumlarının karşısına ihtiyaca uygun çözümlerle gelmek istiyoruz. İş ortaklarımız sayesinde Edirne’den Hakkari’ye her yere destek veriyor, onlarla doğru sonuca ulaşıyoruz.”
Etkinliğin sabah oturumları HPE Türkiye Pointnext Servisleri Ülke Direktörü Murat Baysal’ın “HPE GreenLake ile Kampüsünüzde Hibrit Bulut Deneyimi”, HPE Türkiye Hibrit BT Çözümleri Yöneticisi Mert Sarıkaya’nın “Hibrit BT Dünyasında İnovasyon” ve Aruba Ülke Teknik Müdürü Oğuzhan Eren’in “Dijital Kampüsler İçin Güçlü ve Güvenli Bağlantı: Aruba Burada” başlıklı sunumlarıyla devam etti.
Panel ve Paralel Oturumlarda Üniversite Temsilcileri ve İş Ortakları Buluştu
Etkinlik kapsamında CERTA SD-WAN İş Geliştirme Müdürü Anıl Tokdemir ve HPE Türkiye Bölge Satış Yöneticisi Kubilay Kahraman’ın yönetiminde düzenlenen “Söz Sizde: Üniversitelerimizi Dinliyoruz” paneli önde gelen üniversitelerin bilgi işlem yöneticilerini ağırladı. Panelde Akdeniz Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Teoman Kulaksız, Ankara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Barış Okumuş, Atılım Üniversitesi Sistem ve Ağ Yönetimi Müdürü Mustafa Sontay, Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Mehmet Altun, Gazi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Zafer Ayaz, Marmara Üniversitesi Network ve Sistem Yöneticisi Mustafa Şahin ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ferdi Ayaydın, üniversite eğitiminde pandeminin getirdiği değişimlere dair tecrübelerini ve bundan sonrasına dair beklentilerini paylaştı. Paralel oturumlarla devam eden etkinlik, dünya şampiyonu bilardo oyuncusu Semih Saygıner’in sunumuyla sona erdi.