Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Güvenlik teknolojileri ile veri ihlalini sıfırlamak mümkün

redington-globaltechmagazineGeçtiğimiz yıl veri ihlallerinin şirketlere ortalama maliyeti 4,24 milyon dolara çıktı. Küresel olarak da ekonomiye maliyeti 6 trilyon doları buldu. Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, şirketlerin veri güvenliğini sağlamak için siber tehditlere karşı dirençli yapılar geliştirmeleri gerektiğini belirtiyor. Bu konuda çalışanlarının farkındalığını artırmak gerektiğine de dikkat çeken Borhan, “Bugünkü güvenlik teknolojileriyle veri ihlalini sıfırlamak mümkün” diyor.

2021 yılında verilerde güvenlik ihlalinin ortalama maliyeti 3,86 milyon dolardan 4,24 milyon dolara çıkarak son 17 yıldaki en yüksek düzeyine ulaştı. Özellikle uzaktan çalışmaya geçiş veri ihlal maliyetlerini doğrudan etkiledi. Veri güvenliğini ihlal eden en önemli nedenlerden biri kimlik avı hırsızlığı. Yapılan birçok analiz ve araştırma güvenlik ihlallerinin 3’te 1’inin kimlik avı hırsızlığından kaynaklandığını da ortaya koyuyor.

Tabloya daha genel çerçeveden bakıldığında da veri ihlaline yol açan siber saldırıların dünyaya maliyeti 2021 yılında 6 trilyon doları buldu. Cybersecurity Ventures’a göre bu rakam her yıl yüzde 15 artarak 2025 yılında 10,5 trilyon dolara ulaşacak. Türkiye’de de geçtiğimiz yıl veri ihlali sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı. 2021 yılında eğitim, teknoloji, sağlık, bankacılık, kozmetik ve e-ticaret sektörlerinin öne çıktığı veri ihlallerinden 25 milyondan fazla kişi etkilendi.

Güvenlik risklerine bilinçli yaklaşmalıyız

Veri ihlallerindeki bu hızlı artışın önüne geçmenin en önemli yolu veriyi güvenli şekilde saklayıp yedeklemek. Dijitalleşmeyle birlikte veri üretiminin hızla arttığı günümüzde şirketlerin hem kendi hem müşterilerinin verilerini korumak zorunda olduğunu belirten Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, “Şirketler veri güvenliğini sağlayacak siber tehditlere karşı dirençli yapılar geliştirmeli, bu konuda çalışanlarının farkındalığını artırmalılar. Bugünkü güvenlik teknolojileriyle veri ihlalini sıfırlamak mümkün” diyor. Verinin kritik önemi nedeniyle son yıllarda fidye saldırılarının özellikle veri merkezlerine yönelmeye başladığına da dikkat çeken Borhan, “Çünkü veri merkezini vurmak adeta ‘toptan fidye saldırısı’ gibi yani tek bir şirket yerine veri merkezindeki çok sayıda müşteriyi hedef alabiliyorlar. Veri merkezlerine yapılan siber saldırılar genellikle hack’leme, fidye saldırısı yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. Veri merkezi güvenliğinde en kritik konu siber güvenlik. Güvenlik risklerinden korkmamız değil, bu konuya bilinçli bir şekilde yaklaşmamız gerekiyor. Güvenlik konusunda teknolojiye ve bu konuda çözümler sunan şirketlere güvenebiliriz” diye konuşuyor.

Her türlü kimliği güvenlik altına alıyor

Türkiye’ye bilişim sektöründeki global deneyimini aktaran kurumsal teknoloji distribütörü ve danışmanı Redington Türkiye de hem ürün portföyü hem hizmetleriyle veri güvenliğine odaklanıyor. Bu alanda kapsamlı bir çözüm ailesi sunduklarını anlatan Borhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Örneğin Red Hat markamız günümüzün popüler konularından biri olan Container (konteyner) teknolojisi için güvenlik çözümleri sunuyor. Bir diğer iyi örnek ise Corelight markamız. Corelight kullanıcıları hacker saldırılarına karşı koruyan siber güvenlik çözümleri geliştiriyor. Stratejik markalarımızdan biri olan Ivanti de uçtan uca tüm BT süreçlerini yönetebildiğiniz uç nokta güvenliği, zafiyet yönetimi, yama yönetimi ve ITSM çözümlerini içinde barındıran bir platform sağlıyor. Ayrıca kimlik ve erişim yönetimi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Okta’nın Türkiye yetkili distribütörüyüz. Bu alanda ortaya koyduğu çözüm portföyüyle şirketlerin her türlü kimliği güvenlik altına almasını sağlıyoruz. 10 binden fazla kuruluş, kullanıcılarını kaydetmek, yetkilendirmek ve yönetmek için Okta’nın yazılım ve API’larına güveniyor.  Okta’nın bulut tabanlı platformu, şirketlerin kullanıcıları merkezi bir şekilde yönetebilmelerini, yetkilendirmelerini, güvenlik politikaları ve entegrasyon gereksinimleri doğrultusunda değişiklikleri hızla yapabilmelerini mümkün kılıyor. Tüm bu uygulamalarla kimlik güvenliğini en üst düzeyde sağlayan Okta çözümleri, ortaya koyduğu verimlilikle de önemli tasarruflar elde edilmesini sağlıyor.”

Teknoloji Makaleleri