Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yapay zeka destekli iş sağlığı ve güvenliği platformu

intenseye-globaltechmagazineDünyada her 7 saniyede 1 çalışanın iş kazası geçirdiği gerçeğinden yola çıkan ve bu kazaları önlemek amacıyla yapay zekâ algoritması kullanarak iş sağlığı ve güvenliği (İSG) çözümleri sunan intenseye’ın TİSK ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı iş birliğiyle hayata geçirdiği “Türkiye’nin sıfır kaza yolculuğu” başladı. Bu proje ile TİSK ekosisteminde bulunan farklı sektörlerden yüzlerce işletme iş sağlığı ve güvenliği süreçlerini intenseye teknolojisi ile iyileştirecek. Yapay zekâ teknolojisinin gücünü kullanan bu sürdürülebilir çözümle çalışanların can güvenliği sağlanırken işletmelerin de verimliliği artıyor. İşletmelerin, kazaların insanî ve ekonomik maliyetlerini büyük ölçüde azaltmalarına destek olarak ülkenin farklı endüstrilerinde kalkınmaya katkı sağlıyor.

Amerika, Avrupa ve Asya’da toplam 40 farklı şehirde kullanılan ve yerli bir girişim olan intenseye platformunun yapay zekâ algoritması, TİSK ekosistemindeki fabrikaların kameralarına kolayca entegre edilerek gerçek zamanlı güvenli olmayan eylem bildirimleri ile yaşanabilecek iş kazalarının önüne geçilmesine katkıda bulunacak. Böylece iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşmesi ve yaygınlaşması, maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesi, kaza risklerinin sıfıra indirilmesi amaçlanıyor. Proje ile işletmelere, pandemi sürecinde sosyal mesafe kuralları, koruyucu ekipman kontrolü, alan yönetimi, araç ve ekipman takibi gibi konular başta olmak üzere iş yerinin ihtiyaçlarıma özel yaklaşımlar sunuluyor.

Yapay zekâ teknolojisi ile çalışanların can güvenliğini sağlarken aynı zamanda gizliliğini en ön planda tutan intenseye’ın İSG video analiz yazılım çözümü, vücut poz analizi ve uzuv takibi ile detaylı ısı haritaları ve yol yönelim analizleri yapabiliyor. Kullanıcılarının platform üzerinden analiz sonuçlarını gerçek zamanlı olarak takip etmesini de sağlayan intenseye sayesinde fabrikalarda meydana gelebilecek iş kazaları önceden önlenebilecek. Ek donanım gereksinimi olmadan, yazılım platformunun iş yerlerindeki mevcut kameralarla entegrasyonu ile üretim sahasındaki iş kazası riskleri önceden belirlenebilecek.

intenseye Kurucu Ortağı ve CEO’su Sercan Esen hayata geçirilen proje ile ilgili şu açıklamada bulundu: “intenseye olarak, kurulduğumuz günden bu yana öncelikli amacımız İSG kültürünü tüm dünyada geliştirmek. En son yapay zekâ teknolojilerini kullanarak oluşturduğumuz platform; haftanın her günü, günün her saatinde kesintisiz iş yeri güvenliği sağlayarak daha önce tespiti zor olan tehlikeli durumları ve güvenlik ihlallerini görünür kılıyor. Bu sayede çalışanlara daha güvenli ve mutlu bir çalışma ortamı sağlarken aynı zamanda üretkenliği arttırıyoruz ve riskleri sıfıra indirmek için proaktif bir yaklaşım sunuyoruz. TİSK ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiğimiz proje ile üretim tesisleri ve depolarda mevcut kameralara bağlanarak Türkiye’deki işletmelere en hızlı şekilde değer sağlayacağımıza gönülden inanıyoruz. İş kazalarını sıfıra indirme hedefiyle çıktığımız bu yolculukta, işletmeleri güçlendirirken aynı zamanda çalışanların tüm kişisel verilerini anonimleştiriyoruz ve çalışanların mahremiyetini en önde tutuyoruz. İş yeri verimliliğini ve güvenliğini sürdürmek için global çapta yürüttüğümüz çalışmalarımıza bu projeyi de dahil ederek projede yer alan endüstrilerin dijital İSG dönüşümünde TİSK ve TİSK MCV ile birlikte yer almaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz.”

Teknoloji Makaleleri