Covid-19 ve sosyal mesafe önlemleri, mobil pazarlama sektörünün geçen yıl büyük bir hızla büyümesini sağladı. Tüm dünyadaki tüketiciler, e-ticaret web sitelerini ve uygulamalarını hızla benimsedi. Pandemi başladığından bu yana gördüğümüz eğilimlere dayanacak olursak, Black Friday’in uygulama yükleme ve satışlarda yine büyük rakamlar göreceği açıktı. Yaklaşık %15 genç nüfusa sahip bir ülke olan Türkiye, bu yılki rakamlarla mobil pazarlama yatırımları için olan büyük potansiyelini bir kez daha kanıtladı.
Pazarlama ölçümü ve deneyimi platformu AppsFlyer’ın verileri, Türkiye’de alışveriş uygulamalarının toplam yüklemelerinin Kasım ayında önceki üç Cuma gününün ortalamasına kıyasla %14 arttığını ve harcamaların %313 gibi etkileyici bir şekilde arttığını gösteriyor. Bu, diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek bir rakam olmasıyla dikkat çekiyor. (İngiltere – %138, İspanya – %195, Rusya – %75, Almanya – %209, Fransa – %151, Birleşik Arap Emirlikleri – %99). Bu veriler ışığında söyleyebiliriz ki, Black Friday geçen yıl da olduğu gibi Türkiye’de hala büyük bir alışveriş günü olarak görülüyor. AppsFlyer’a göre, genç nüfusun mobil pazarlama uygulamalarını eski nesillere göre daha fazla kullanmaya meyilli olduğu ve istedikleri şeyleri satın almak için özel alışveriş günlerini beklediği bir sır değil. Türkiye’nin genç nüfusunun, bu istatistikler üzerinde etkisi olan en önemli faktörlerden biri olduğu açıkça görülüyor.
Türkiye’deki Özel İndirim Günlerinin Geleceği
Mobil uygulamaların, Türkiye’de bir kez daha özel alışveriş günlerinde şaşırtıcı miktarda talep göreceklerine hiç şüphe yok. Pazarlamacılar da büyük olasılıkla verileri takip edecek ve Türkiye’deki özel alışveriş günlerinde kazançları maksimize etmek isteyecektir.
Türkiye’de Kara Cuma 2020 sezonu devam ederken fiziksel alışverişte birtakım kısıtlamalar mevcuttu ve insanlar COVID-19 nedeniyle daha temkinli davranıyordu. Bu durum, tüketicilerin alışveriş ihtiyaçları için mobil cihazlara daha fazla güvenmelerine neden oldu. Bu yılki Kara Cuma’da fiziksel alışverişte herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen Türkiye’de uygulama yüklemeleri hemen hemen aynı seviyelerde seyretmeyi başardı ve harcamalar %21 arttı. Harcamalardaki bu artış diğer birçok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek oldu. Yılbaşı alışveriş sezonu yaklaştıkça Türk insanının uygulama yükleme ve harcama alışkanlıklarının değişip değişmeyeceğini göreceğiz.