Ericsson, mobil şebekelerin akıllı bir şekilde otomatikleştirilmesine olanak tanıyan Akıllı Otomasyon Platformu (Intelligent Automation Platform) adlı yönetim ve orkestrasyon çözümünü kullanıma sunuyor.
Buluta özel çift modlu 5G Core (Çekirdek) ve Cloud RAN portföyü dahil mevcut teklifler üzerine yeni çözümünü inşa eden Ericsson; geleceğin şebekelerini kurmak için bir sonraki adım olarak Akıllı Otomasyon Platformu ve rApps paketini hayata geçirdi. Çözüm, daha akıllı şebekeler oluşturmaya yardımcı olmak için şebeke performansını, operasyonel verimliliği ve müşteri deneyimini iyileştiren yapay zeka ve otomasyondan faydalanıyor.
Buluta özel çözüm, yeni ve mevcut 4G ve 5G radyo erişim şebekelerinde (RAN) çalışarak amaca yönelik olarak oluşturulan ve Open RAN dahil olmak üzere, farklı tedarikçileri ve RAN teknolojilerini destekleyecek.
Çözüm, şebekelerini geliştiren iletişim servis sağlayıcıları için daha fazla seçenek sunacak. Ericsson’ın bu platforma yaptığı yatırım, şirketin Open RAN teknolojilerinin sektörün gelişimine bulunduğu katkının bir yansıması olarak büyük önem taşıyor.
Ericsson’ın Akıllı Otomasyon Platformu çözümü, farklı işlevlere sahip yapay zeka ve radyo şebeke uygulamalarını (rApps) kullanarak radyo erişim şebekesini otomatikleştiriyor. Platform, operasyonları ve kaynakları otomatikleştiren, şebeke genelinde yapılacak iyileştirmeleri tanımlayan bir işletim sistemine benzer bir şekilde radyo şebeke uygulamalarını çalıştıran, gerçek zamanlı olmayan bir RAN akıllı denetleyicisi (Non-RT-RIC) içeriyor.
Ericsson’ın yeni çözümü, yazılım geliştiricilerin yazılım geliştirme araç seti (SDK) aracılığıyla ürünler oluşturmalarını sağlayarak ekosistem inovasyonlarını destekliyor. Sahada kanıtlanmış yeteneklere sahip bir Ericsson rApps paketi; platformda verimli otomatik dağıtım, şebeke iyileştirme, şebeke evrimi ve şebeke optimizasyonu olmak üzere dört alanda kullanıma sunulacak. Paket, müşterilerle iş birliği içinde büyütülmeye devam edecek.
Ericsson Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Dijital Hizmetler İş Alanı Başkanı Jan Karlsson, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Açıklık ilkesini ve açık şebeke mimarilerine yönelik evrimi benimsiyoruz. Cloud RAN teklifimizi temel alan, daha akıllı mobil şebekelere olanak tanıyan Akıllı Otomasyon Platformu çözümünün lansmanıyla dijital geleceğe yönelik şebeke oluşturma yolunda büyük bir adım atıyoruz. Müşterilerimize operasyonel verimlilik sağlayan, müşteri deneyimini geliştiren ve hizmet inovasyonunu teşvik eden açık bir platform sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Müşterilerimizin yeni ürünümüze yönelik olumlu tepkilerini duymaktan mutluluk duyuyor ve gelecekteki geliştirme ve yenilikleri sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Ericsson’ın Akıllı Otomasyon Platformu çözümü kapsamında BT Group, KDDI ve Strategy Analytics ile iş birliği yaptı. Şirket sözcüleri, iş birliğine dair şunları söyledi:
BT Group Baş Mimarı Neil McRae, “BT olarak, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için sürekli yenilikler yapıyoruz. Daha fazla yerde daha güvenilir şebekeler oluştururken ve mevcut şebekeleri modernize ederken, müşterilerimize en kaliteli deneyimi sunmak için şebeke karmaşıklıklarını otomasyon yoluyla yönetmek kritik önem taşıyor. Ericsson’ın şebekeleri otomatikleştirmek için O-RAN Alliance Hizmet Yönetimi ve Orkestrasyonu (SMO) konseptine dayalı Akıllı Otomasyon Platformu çözümünü kullanıma sunmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Ericsson’ın bu konsepti hem Open RAN hem de mevcut 4G ve 5G şebekelerini tek bir operasyonel yönetim noktasından destekleyecek şekilde genişletme vizyonunu çok yenilikçi bir yaklaşım olarak görüyorum” dedi.
KDDI Mobil Teknolojilerden Sorumlu İcra Kurulu Başkanı Toshikazu, “KDDI olarak çok tedarikçili, amaca yönelik RAN ve Open RAN ortamlarında optimum şebeke operasyonuna ulaşmak için SMO ve otomasyonun çok önemli olduğunun farkındayız. Açık Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) ile birleştirilen SMO, şebeke performansını optimize etmek, operasyonel verimliliği artırmak ve üstün müşteri deneyimi sağlamak üzere uygulama (rApps) inovasyonlarını ve çeşitliliğini, iletişim servis sağlayıcıları, telekomünikasyon tedarikçilerini ve üçüncü taraf yazılım sağlayıcı inovasyonlarını açığa çıkarma potansiyeline sahip. SMO’nun ve Gerçek Zamanlı Olmayan RAN Akıllı Denetleyicisinin (Non-RT-RIC), RAN davranışına ince ayar yapmasını ve dilime özel hizmet gereksinimlerine dayalı olarak hizmet seviyesi anlaşmaları (SLA) dinamik olarak sağlamasını bekliyoruz. KDDI olarak bu çözümlerin potansiyelini keşfetmek için Ericsson ile işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.
Strategy Analytics Şebekeğ ve Hizmet Platformları Direktörü Sue Rudd, “Ericsson Akıllı Otomasyon Platformu çözümü, amaca yönelik oluşturulan ve Açık RAN dahil olmak üzere giderek daha karmaşık hale gelen mobil şebeke ortamına ölçeklenebilirlik, performans ve operasyon basitliği getiriyor. Ericsson’ın, O-RAN Alliance’a aktif katılımına ve ONAP şebeke otomasyonundaki liderliğine paralel olarak, radyo şebekesi oluşturma ve uçtan uca şebeke dilimleme konusundaki uzun süredir kanıtlanmış uzmanlığı, son müşterilerine yüksek kaliteli hizmetlerin akıllı bir şekilde sunulması sayesinde müşterilerin yatırım getirilerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için bu güçlü platformu oluşturmasını sağladı. Kanıtlanmış çok tedarikçili hizmet yönetimi ve açık operasyon otomasyonu yeteneği, Ericsson’ı bu benzersiz araç seti ve geliştirme ortamından yararlanabilen rApps geliştiricileri ve sistem entegratörleri için mükemmel bir ortak haline getiriyor” dedi.