Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

IBM 10 yılda 30 milyon kişiye yeni beceriler kazandıracak

IBM-globaltechmagazineIBM, 2030 yılına kadar her yaştan 30 milyon kişiye gelecekteki meslek seçimleri için hayati olabilecek becerileri kazandırmayı amaçlayan önemli bir taahhüdünü ve küresel planını açıkladı. Şirket ayrıca bu hedefe ulaşmak için 170’den fazla akademik ve sektörel ortaklık ile yeni bir yol haritası ortaya koyuyor. Bu hedef, IBM’in mevcut program ve beceri geliştirme platformları aracılığıyla eğitime ve talep gören teknik rollere erişimi yaygınlaştıracak.

“Yetenek her yerde, eğitim fırsatları ise değil” diyen IBM CEO’su Arvind Krishna şirketin hedefleri hakkında şunları söyledi: “İşte bu nedenle, geçmişleri ne olursa olsun daha fazla insanın dijital ekonomiden yararlanabilmesi için dijital becerilere ve istihdam fırsatlarına erişimi genişletmek için büyük ve cesur adımlar atmalıyız. Bugün 2030 yılına kadar 30 milyon kişiye yeni beceriler sağlamayı taahhüt ediyoruz. Böylelikle, fırsatların demokratikleşmesine, büyüyen beceri boşluğunun doldurulmasına ve yeni nesil çalışanlara kendileri ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa etmek için ihtiyaç duydukları araçları sağlamaya yardımcı olmayı hedefliyoruz.”

Dünyanın her yanındaki işverenler, gerekli becerilere sahip çalışanlar bulmanın önemini ve zorluğunu vurguluyor. Vurgulanan bu zorluk ise ekonomik kalkınmanın önünde büyük bir engel oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, küresel beceri açığının kapatılması 2028’e kadar küresel gayrisafi millî hasılada 11,5 trilyon ABD Doları tutarında artış sağlayabilir. Bahsi geçen artışın sağlanabilmesi adına ise eğitim ve öğretim sistemlerinin piyasa taleplerine ayak uydurması gerekiyor.

Herkes için bir program

IBM’in eğitim portföyü her duruma uyan tek bir yaklaşımın eğitim söz konusu olduğunda işe yaramadığı anlayışını yansıtarak, farklı olanaklar ve uyarlanabilir bir yaklaşımla benzersiz ve etkili olmaya çalışıyor. IBM programları, işletmelerden devlet okullarına ve üniversiteler kadar geniş bir yelpazeye yönelik hareket ediyor. Şirketin beceri ve eğitim programları ayrıca IBM mentorlarını öğrencilerle buluşturur ve profesyonellere ücretsiz, özelleştirilebilir çevrimiçi müfredat sağlar.

IBM’in 30 milyon kişiyi eğitme planı, geniş program portföyüne dayanıyor ve iş bulma kurumları da dahil olmak üzere önemli devlet kurumları, üniversiteler, odak noktası yetersiz hizmet alan gençler ve kadınlar olan sivil toplum kuruluşları ve tarihsel olarak dezavantajlı toplulukları içeren iş birliklerini kapsıyor.

IDC Avrupa’da Becerileri Uygulama Araştırma ve Eş-Lideri Martin Sundblad konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Günümüzde dijital dönüşüm, işletmeler ve kuruluşlar arasındaki tüm süreçlere, işlevlere ve iş rollerine ulaşıyor. Toplumların uyum sağlaması için eğitim ihtiyacının zorunlu hale geldiği bu noktada, farklı ölçek ve biçimde de olsa dijital becerilerin geliştirilmesi, yapılan yatırımları tehlikeye atmamak için eğitim sistemi genelinde, çoğu işletme işlevinde ve BT profesyonel topluluğu için de artık gerekli bir konumda. IBM programları ise bu geçişi destekleyecek boyuta ve erişime sahip.”

Türkiye’de Girişimcilik Vakfı, YenidenBiz gibi önceki ortaklara ek olarak Borçelik Teknik Akademi (BTA), Cevdet İnci Eğitim Vakfı ve Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Lisesi gibi yeni ortaklar, eğitim kalitesini desteklemeyi amaçlayan öğrenci, öğretmen ve kuruluşlara ücretsiz-dijital online eğitim sunan IBM SkillsBuild programı aracılığıyla girişimin bir parçası olacak.

Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik’in, nitelikli iş gücünü artırmaya yönelik hayata geçirdiği BTA, Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programına dahil edeceği öğrencilerden SkillsBuild’e ait dijital rozete sahip olanların başvurularını önceliklendirecek.

İstanbul Sanayi Odası tarafından desteklenen ve öğrencilerini gelecekteki mesleki hayatlarına hazırlamayı hedefleyen Türkiye’nin ilk yazılım odaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olan Mehmet Rıfat Eyvap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Barış Saygılı Öğrenciler ve Öğretmenler için IBM SkillsBuild programı iş birliğiyle ilgili şunları söyledi: “Okulumuz kurduğu iş birlikleri ile ülkemizin teknoloji hamlesini destekleyecek yepyeni bir kurgu sunuyor. En önemli hedefimiz öğretmen ve öğrencilerimizin eğitim süreçlerinde en güncel içeriklerle becerilerini geliştirmek. IBM SkillsBuild platformu da bu hedefimizi gerçekleştirmede yardımcı olabilecek en uygun araçlardan biri. Platform sayesinde öğrencilerimiz bir yandan yeni teknolojileri keşfedebilecek, bir yandan da temel iş yeri becerileri kazandıklarını gösteren dijital rozetlerle sayesinde yeteneklerini iş dünyasıyla paylaşabilecekler.”

Cevdet İnci Eğitim Vakfı, IBM SkillsBuild platformu sayesinde, Genç Gelişim Programı bursiyerlerine çağdaş bir gelişim fırsatı sunmayı hedefliyor. İnci Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez tüm programlarında öğrencilerin hayat boyu kendilerine eşlik edecek sosyal ve teknik becerilerini geliştirmeye odaklandıklarını belirtiyor. İş birliği ile ilgili olarak “Teknoloji çeşitli eğitim alanları arasında bağları kurabilmemiz için çok kapsayıcı bir araç. IBM SkillsBuild platformunun sunduğu olanaklar sayesinde gençlerimizin 21’inci yüzyıl ihtiyaçlarına yönelik konuları öğrenmelerine alan açabileceğimiz için çok heyecanlıyız. Böylece hayal-hedef-hareket söylemimizin tamamını kapsayan bir çalışma ortaya çıkarabileceğiz.” dedi.

Teknoloji Makaleleri