Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat 5G teknolojisi ve RAN alanındaki gelişmeleri destekliyor

Red-Hat-globaltechmagazine5G, dünyanın dört bir yanında her sektörde önemli etki yaratmaya hazırlanıyor. Hizmet sağlayıcıları da daha verimli bir şekilde gelişmek ve ölçeklerini artırmak için çalışıyor. Bu dönüşümün merkezinde her yerde güvenli, ortak bir altyapı platformundan yararlanarak, çekirdekten sınıra kadar gelecekteki bağlantıların temelini oluşturmaya yardımcı olan bulut yerlisi açık kaynak inovasyonu yer alıyor. Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, açık kaynaktan güç alan 5G teknolojisi için attığı adımları paylaşıyor.

Telekomünikasyon sektörü de konteynere geçiş yaparak ve sanallaştırılmış RAN’dan gelir elde ederek radyo erişim ağlarını (RAN) geliştirme sürecinde ilerliyor. Analysys Mason tarafından yayınlanan bir rapora göre 5G ağlarını devreye sokmasıyla, 5G olmayan ağ kapasitelerini ve kapsama alanlarını iyileştirmesiyle ve vRAN’ı kullanmasıyla birlikte hizmet sağlayıcıların RAN pazarındaki ürünlere yaptığı harcamalar 2025 yılında 41.3 milyar dolara ulaşacak.

RAN’a yapılan yatırım arttıkça ve özellikle satıcılar yazılımı donanımdan ayırdıkça ve daha iyi optimize edilmiş bulut yerlisi çözümler sundukça birçok hizmet sağlayıcısı da vRAN ve açık RAN teknolojisini denemeye ve ulaştırmaya odaklanacak. Böylece CSP’ler ve DSP’ler daha fazla seçim özgürlüğüne sahip oluyor ve farklı satıcıların hizmetlerinden özel ihtiyaçlarına uyan en iyi yazılım fonksiyonlarını ve donanımı seçebiliyor. Bu satıcıların geniş bir ekosistemiyle önceden entegre olan, açık ve bulut yerlisi bir yazılım platformu sayesinde seçilen çözümlerin dağıtımı da kolaylaşıyor. Açık RAN teknolojileri, daha güvenli ve istikrarlı bir işletim ortamı oluştururken ölçeklenebilirlik için otomatik dağıtım ve tedarik imkanı sağlayarak bu gelişmeyi daha hızlı ve daha verimli bir şekilde ilerletmeye yardımcı oluyor.

Analysys Mason Analisti Roberto Kompany, konuyla ilgili şunları söyledi: “Geçen yıl vRAN, konuşmalarda sıkça ele alınan bir konu oldu. Bu yıl artık pazarda bu değişimin gerçekte nasıl görüneceği belli olmaya başlıyor. Kendi RAN dönüşümlerine öncelik veren birçok hizmet sağlayıcısı, vRAN ve açık RAN ile gelir akışlarını iyileştiren, çevikliği artıran ve günlük operasyonlarını büyük ölçüde iyileştiren otomasyon uygulamalarının potansiyelini gerçekleştirebileceklerini görmeye başlıyorlar.”

RAN ve Red Hat

Red Hat müşterilerinin açık RAN hareketine katılmaları için bir köprü oluşturarak açık kaynak uzmanlığı sayesinde şirketlerin ihtiyaçlarını temelde yer alan teknolojilerle buluşturuyor. Red Hat, önem vermeye devam ettiği bu alanda iş ortaklarıyla iş birliğine odaklanan yeni ve özel bir ekosistem mühendislik ekibi oluşturdu. Ayrıca bu yıl RAN alanındaki çözümlerde görev alacak 250’den fazla mühendisi de kadrosuna ekledi. Red Hat bunların dışında iş ortaklıklarına ve RAN için inovasyona odaklanan Red Hat laboratuvarlarının kullandığı mühendislik kaynaklarına yaklaşık 25 milyon dolar yatırım yaptı.

Red Hat mobil ağ altyapılarının dönüşümüne yardımcı olmak için referans mimarilerinin kapsamını genişletiyor. Red Hat’in Altiostar, Ericsson, Intel, Mavenir, Nokia ve Samsung gibi şirketle çalışması sayesinde müşteriler farklı sağlayıcıların önceden entegre olmuş açık RAN bileşenlerini kullanabilecek ve sistemin tasarımını özel ihtiyaçlarına göre değiştirebilecek. 5G’yi, ağ inovasyonunu ve ilgili özellikleri açık kaynak projelerine daha hızlı taşımaya yardımcı olmak için Red Hat’in Intel ile attığı adımlar, bu iş birliklerinin önemli bir örneği. Bu ekosistem ile Red Hat, daha hızlı kurulum ve yükseltme, entegre hata algılama, daha yüksek kullanılabilirlik, telemetri ve analitik gibi binlerce lokasyonda maliyetler üzerinde daha fazla kontrol sağlayan ve dağıtımı hızlandıran sıfır temasla provizyon (ZTP) ile bulut yerlisi açık RAN çözümlerinin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Red Hat, açık RAN modelinin ihtiyaçlarını karşılamak için aşağıdakileri yaparak dünyanın öncü kurumsal Kubernetes platformu Red Hat OpenShift’i geliştirmeye odaklanıyor:

  • Açık RAN’ın temeli olan konteynerler ve mikroservisler dahil olmak üzere, çekirdekten sınıra birçok noktada daha sorunsuz ölçeklendirme ile Red Hat OpenShift’i kullanarak sektörün bulut yerlisi ağ işlevleri oluşturmasını sağlamak.
  • Otomasyonu ve konteynerli açık RAN dağıtımlarını hızlandırmaya yardımcı olmak için Red Hat OpenShift üzerinde açık RAN Kubernetes operatörlerini sertifikalandırmak. Böylece operatörler sermaye harcamalarını ve işletme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için açık RAN dağıtımlarını daha güvenli, basit, ölçeklenebilir ve esnek bir şekilde kullanabiliyor.
  • İş gereksinimlerine en uygun altyapı üzerinde Red Hat OpenShift kullanarak hizmet sağlayıcılarının doğrulanmış ve onaylanmış RAN işlevlerini dağıtma esnekliğini en üst düzeye çıkarmak. Böylece lider sunucu OEM’leri, genel bulut sağlayıcıları ve Red Hat tarafından yönetilen bulut hizmetleri arasından güvenle seçim yapabiliyor.
  • Servis sağlayıcıların daha yapıda daha fazla ağ güvenliği ile çevik ve rekabetçi kalmasına yardımcı olmak için kurulum, dağıtım ve yönetimi daha basit hale getirmek amacıyla otomatik dağıtım ve operatör yaşam döngüsü yönetimi (OLM) sağlıyor.

Bu sektör değişmeye devam ederken Red Hat de telekomünikasyon yeniliklerini güçlendiren kritik fonksiyonların değiştirilebilir ve birlikte çalışabilir hale getirilmesine yardımcı olmak için ekosistemini geliştirmeyi ve genişletmeyi planlıyor. Red Hat, inovasyon ekosistemini yönlendirmek için açık alanda çalışarak daha iyi, daha hızlı ve daha güvenilir çözümler oluşturmak amacıyla toplulukları öğrenebiliyor, paylaşabiliyor ve harekete geçirebiliyor. Red Hat, yakın zamanda Altiostar ile En İyi Ağ Yazılımı Atılımı için açık vRAN alanındaki ortak çalışmalar için GSMA GLOMO kısa listesi tarafından tanındı.

Teknoloji Makaleleri