Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Papara yeni eklenen özellikleriyle kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor

Papara-Ahmed-Faruk-KarsliTürkiye’de ödeme teknolojilerini dönüştüren öncü kuruluş Papara, uygulamasını kullanıcı deneyimini zenginleştiren yeni özelliklerle donatmaya devam ediyor. Papara Kurucusu ve CEO’su Ahmed Faruk Karslı ile ödeme sistemleri hakkında gündemdeki son gelişmeleri ve yeni yatırımlarını konuştuk.

Papara’nın kuruluş amacı ve kullanıcılarına sunduğu hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Bugün itibariyle 8.7 milyondan fazla kullanıcının tercih ettiği Papara’yı değişen harcama alışkanlıklarına yeni bir çözüm ve alışılagelmiş finansal hizmetlere de yeni bir alternatif sunma amacıyla kurduk. Finansal hizmetlerin çağın getirdiklerini yakalaması ve toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir olması gerekiyordu. İlk olarak herkesin rahatlıkla ücretsiz hesap açıp, yine aynı şekilde ücretsiz sahip olacakları bir kart çıkardık ve daha öncelerden kısıtlamalara maruz bırakılan para transferi işlemlerini de 7 gün 24 saat yaparak ücretsiz sunduk.

Kullanıcılarımız şu anda Papara’da faturalarını ödeme, döviz alım/satımı gibi finansal işlemlerini gerçekleştirmelerinin yanı sıra hayatlarını kolaylaştıracak özelliklerle daha iyi bir finansal deneyim yaşıyor. Mesela bugün bir kullanıcı Papara Card ile yaptığı bir harcamayı dilerse farklı kişiler ile bölüşüp ortak ödeyebiliyor. Yaptığı tüm harcamalarını grafiklerle kategori bazlı takip edip, hangi ay neye ne kadar ödediğine saniyeler içinde göz atabiliyor. Cashback programı sayesinde anlaşmalı markalarda yaptığı harcamalardan nakit kazanarak kendi bütçesine katkıda bulunabiliyor. Bu deneyimlerin yanı sıra kurumlara bağış yapma ve QR ile ödeme gibi birçok özelliğe ücretsiz ve kolay erişebiliyor. Tüm bu hizmet ve ürünleri sunarken birincil değer olarak kullanıcı deneyimine odaklanıyoruz.

Bireysel kullanıcılara sağladığımız hizmetlerin yanında 3 farklı ürünümüzle 1000’den fazla üye iş yerine finansal çözümler sunuyoruz. Kurumsal şirketler çalışanlarının harcamalarını yönetebiliyor, ödeme alabiliyor ya da iş ortaklarının ödemelerini otomatize ederek dağıtabiliyor.

Sadece bu yıl içerisinde 6 yeni özelliğimizi de devreye aldık. Bireysel ticari hesap ile kullanıcılarımızın işlerini büyütmelerine olanak sunduğumuz özelliğimizi geliştirdik. Çoklu sanal kart oluşturma ile değişen harcama alışkanlıklarına güvenli bir seçenek üretirken, işlem geçmişi indirme özelliği sayesinde de kullanıcılarımız diledikleri an harcama detaylarına ulaşabiliyor. Türkçe bilmeyen kullanıcılarımız için İngilizce dil seçeneğini birkaç gün önce sunmaya başladık. Pandemi döneminde oldukça fazla tercih edilen Youtube, Netflix, Spotify gibi platformlara yapılan ödemelerin daha kolay takip edilebilmesi ve istendiğinde kartın kapatılmasına gerek olmadan sadece belli bir aboneliğe ödeme yapılmasını engellenmesini sağlayan Abonelik özelliğini getirdik. Ortalama her iki haftada bir kullanıcılarımıza yeni bir özellik sunmak için de çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye genelinde hizmet veren 14 bankayla, ayrıca PTT ile iş birliğimiz var. Cashback Programı kapsamında Spotify, Netflix ve Youtube Premium’a ek olarak eczaneler, Exxen, Kahhve.com, HOP!, Martı, Bkmkitap, Kunduz, armut.com, CarrefourSA, Yolcu360, İstegelsin, Gittigidiyor, N11.com, VOI Coffee ve Teknosa gibi birçok marka ile iş birliklerimiz var. Daha fazla marka ile görüşerek bu ağı genişletmeye devam ediyoruz.

2021 yılı proje ve yatırımlarınız neler?

Türkiye’nin dinamik kullanıcı kitlesine sunduğumuz ürünler sayesinde edindiğimiz tecrübenin diğer pazarlarda da elimizi kuvvetlendireceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık.  Avrupa’da faaliyet göstermek için gereken lisans başvurumuzu gerçekleştirdik. Lisansımızı aldıktan sonra ilk olarak Avrupa’da yaşayan Türkleri hedef alacağız, ülkemizde olduğu gibi Avrupa’daki kullanıcılarımıza da finansal hizmetlere kolayca erişebilecekleri bir deneyim sunacağız.

Diğer yandan, Türkiye’de işlem ücreti ödemeden hisse alım-satımı uygulamasını hayata geçireceğiz, sigorta ve kredi ürünlerimizi çıkarmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Geçmiş senelerde beklediğimizden de öte hızlı bir şekilde büyüdük. Hızımızın aynı şekilde bu yıl da devam edeceğini ve 2021’i 10 milyonu aşkın kullanıcı ile bitireceğimizi öngörüyoruz.

Türkiye’nin lider FinTech kuruluşu olarak pandemi döneminde kullanıcılarınıza uzaktan ödeme sistemlerinde hangi çözümleri sunuyorsunuz?

Koronavirüs pandemisi evlerde daha fazla vakit geçirme gibi bir zorunluluk ortaya çıkararak günlük alışkanlıkların değişmesinde önemli bir rol oynadı. İnsanlar artık dışarı çıkmadan e-ticaret siteleri ve perakende zincirlerinin online kanallarından temel ihtiyaçlarını karşılamayı tercih ediyor. Restoranlara gidemedikleri için eve sipariş veriyor, market alışverişlerini daha güvenli ve pratik online kanallar üzerinden kolayca gerçekleştirebiliyor. Yavaş yavaş evrimleşen ve gelişen online harcama rutinlerinin pandemide hız kazanması, bizi gelecekte olmak istediğimiz noktaya; nakitsiz bir topluma evrilmeye daha da yaklaştırdı.

Tam bu noktada kullanıcılarımıza sunduğumuz çözümler gereksinimlere cevap verdi. Online alışveriş ve online içerik tüketimi bu kadar hızlı büyürken, temel finansal hizmetlere erişimi sınırlı olan büyük bir kitle bu trendin dışında kalıyordu. Sağladığımız ürün ve hizmetlerin kolay erişilebilir ve ücretsiz olması, artık temel ihtiyaç haline gelen online alışverişe kullanıcıların kolayca adapte olmasına olanak tanıdı.

İnternet harcamaları için geliştirdiğimiz Sanal Kart da yine güvenli, pratik ve ücretsiz olduğundan oldukça sevilerek kullanılmaya başlandı. Ayrıca, pandemi döneminde insanların daha fazla yöneldiği oyun ve eğlence sektörü için hizmetler de sağlamaya başladık. Özellikle Netflix, Spotify, Youtube Premium üyelik ücretinin yarısının Cashback Programımız kapsamında Papara tarafından ödenmesi yoğun ilgi gördü, hala da devam ediyor. Yine bu dönemde fiziki bütün Papara Card’larımıza temassız özelliği getirdik. Ek olarak  QR kod üzerinden ödemelerin ülkemizde kullanımının artmasını sağlamak için çalışmalar yapmaya başladık ve sahaya indik. Şu an birçok küçük işletmede, cafelerde, simitçilerde, kitabevlerinde ve taksilerde kullanıcılarımız QR ile temassız ve güvenli ödeme yapabiliyor.

Papara, tüketim alışkanlıklarının değiştiği ve nakitsiz toplum trendinin yaygınlaştığı bu yeni normalde hız kesmeden büyümeye devam edecek. Pandemi sonrasında eski alışkanlıklara dönsek bile temassız ödeme  ve elektronik para kullanımı güvenlik, hijyen ve kolaylık gibi sebeplerden hayatımıza yön vermeyi sürdürecek.

Merkez Bankası’nın kripto varlıklar ile ilgili aldığı yasak kararını değerlendirir misiniz? Bu karar, Papara’yı nasıl etkiler?

Türkiye’de ilk defa düzenleyici bir kurum tarafından kripto varlıkların tanımının yapılmasının oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. Ancak düzenleme içerisindeki bazı maddelerin getirdiği yasaklar maalesef sektörün gelişmesine engel olabilecek nitelikte. Düzenleme ile amaçlanan kötü niyetli kullanıcıların kripto varlıklarına erişimini önlemek ise temelden bir yasaklama yerine kripto varlıklara aracılık eden kurumların farklı uyum, güvenlik ve KYC süreçleri ile regüle edilmesinin daha doğru bir yol olacağını düşünüyorum.

Papara açısından baktığımızda kripto varlıklara ilişkin elde ettiğimiz gelirler 2020 gelirlerimizin yüzde 10’u düzeyinde bile değil. O nedenle yapılan düzenlemenin finansal açıdan Papara’yı etkileyecek bir sonucu olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Teknoloji Makaleleri