Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bankacılık sektöründe dijital rekabet alanı genişliyor

zeo-agency-globaltechmagazineUluslararası dijital pazarlama ve SEO ajansı Zeo Agency’nin hazırladığı Bankacılık Sektör Raporu, 2020’nin son çeyreğinde web sitesi trafiklerindeki değişimi ve mobil uygulamalara gösterilen ilgideki artışı gösteriyor. Dijital alanda payını korumak isteyen bankaların yeni rakiplerini de dikkate alarak güncel gelişmelerle değişen ihtiyaçlara cevap vermesi önem kazanıyor.

Zeo Agency’nin bankacılık sektörünü dönemsel olarak incelediği son rapor, 2019 ve 2020 yıllarının 4. çeyreklerini kıyaslarken, geçtiğimiz yıl hem trafik hacimleriyle hem de mobil uygulama popülerliği ile öne çıkan markalara dair veriler içeriyor. Raporun dikkat çekici içgörüler içeren anahtar kelime analizi bölümünde ise pandeminin yanı sıra ekonomik gelişmelerin etkisi hissediliyor.

Son çeyrekte en çok aranan kelime: Döviz

Bankacılık sektöründe yer alan 100 web sitesinin toplam trafiği 2020’nin 4. çeyreğinde 2019’un aynı dönemine göre %3,27’lik bir oran ile düşüşe geçmiş durumda. Ancak web sitelerine trafik getiren ortak anahtar kelimeler incelendiğinde, toplam aranma hacminin %31 arttığı göze çarpıyor.

Ekim, Kasım ve Aralık ayları incelendiğinde aranma hacmi en yüksek ilk ikiliyi ‘‘döviz’’ ve ‘‘döviz kuru’’ oluşturuyor. Bu iki arama aynı zamanda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hacmi en fazla artan kelimeler. ‘‘ATM’’, ‘‘mevduat faizi’’ ve ‘‘altın hesaplama’’ gibi aramalar da yükselen aranma hacimleriyle listede dikkat çekiyor. ‘‘Kredi hesaplama’’ anahtar kelimesi ise en yüksek 3. aranma hacmine sahip olmasına rağmen geçtiğimiz yıla kıyasla hacmi en çok düşen kelime olarak karşımıza çıkıyor.

Hesaplama siteleri de rekabetin bir parçası

Zeo Agency’de SEO Takım Lideri olarak görev yapan Hande Parmaksız; ‘‘2021 senesinde de dijital hizmetleri her nesilden kullanıcıya en iyi şekilde aktarmak, bunu yaparken de özellikle interaktif yöntemlere başvurmak bankalar için oldukça önemli olacak gibi görünüyor. Bu tür hizmetler, hayatımıza şimdiden kalıcı olarak yerleşti’’ dedi.

Rakip analizi yapmanın önemine değinen Parmaksız; ‘‘2020’nin son çeyreğinde ön plana çıkan faiz hesaplama, döviz kuru vs. gibi kelimelerde Google arama sonuçlarında ön plana çıkmak için, bankalar sadece diğer bankalara ait web siteleriyle değil, hesaplama siteleriyle de rekabete girmeye başladı. Çoğu bankanın bu tür hesaplama ya da bilgilendirme sayfalarında yeterince metin içeriğinin yer almaması, sektör için önümüzdeki dönemde de büyük bir fırsat olacak’’ dedi.

2020’nin “en”leri

Sektörel araçlardan alınan verilere göre; kamu bankaları incelendiğinde, Ziraat Bankası 2020’nin her çeyreğinde en çok ziyaretçi alan banka olurken, ziyaretçi hacmini en çok artıran ise VakıfBank oldu. Özel bankalar arasında ise her çeyrekte en çok trafik alan Garanti BBVA, trafik hacmini en çok artıran site ise Türkiye İş Bankası’nın web sitesi oldu.

Mobil uygulama kullanımları da sektördeki değişimi gösteren veriler arasında yer aldı. Ziraat Bankası ve Garanti BBVA bu bölümde de yıl boyunca mobil uygulaması en çok indirilen firmalar. 2020 yılında indirilme sayısını en çok arttıran uygulama Papara olurken, özellikle 4. çeyrekte kripto paranın gündemde daha fazla yer alması BtcTurk gibi uygulamaların indirilme ve aktif kullanıcı sayılarını olumlu etkiledi.

Teknoloji Makaleleri