Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Başarılı bir IIoT için 5 önemli depolama faktörü

Western-Digital-arkin-balikciogluArkın Balıkçıoğlu
Western Digital Kıdemli Satış Müdürü

Endüstri 4.0 Dönüşümü olarak da bilinen sanayi devriminin dördüncü dalgasının ortasındayız ve bunun içinde birkaç ilginç eğilim var. Özellikle dikkat çeken şeylerden biri, şirketlerin Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) cihazlarının ağlarından montaj hatlarına, ERP sistemlerine ve tüm sunucularını birbirine bağlayan kontrollü işlemlere veri toplamak ve üretmek için dünya çapında daha fazla yatırım ve kaynak yerleştirmesi.

Önümüzdeki yıllarda artacak olan 5G, yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi yeni teknolojilerin kullanılmasıyla beraber sanayi sektöründeki şirketler, üretebilecekleri büyük miktarda verileri nasıl işlediklerini ve depoladıklarını tekrardan gözden geçirmeli.

Gelişen iş operasyonları

İşletmelerin çalışma şekli sürekli gelişmekte ve Endüstri 4.0 da bunu temsil etmekte. Her zamankinden daha fazla bağlı cihazla şirketler, günlük işlemler için daha önce hiç olmadığı kadar otomasyona, verileri kaydetmeye ve aktarmaya güveniyorlar. 5G gibi daha fazla teknolojik gelişme, bağlantılı cihazların yeni nesil bağlantı ağları ile etkinleştirildiği hız ve kapasite ile buna katkıda bulunacaktır.

Bilgi işlem gücü, işlenecek çok fazla veri olduğu için, çekirdek veri merkezleri üzerindeki yükü kolaylaştırmak ve ağ gecikmesini mümkün olduğunca en aza indirmek adına uç noktalara ve kenar veri merkezlerine doğru artarak yöneliyor.

Peki veri odaklı dördüncü sanayi devrimi bağlamında, IIoT’nin başarısı için önem taşıyan depolamada dikkate alınacak konular nelerdir?

Çevre

Veri depolamanın yerleştirildiği her yerde aynı şekilde çalışması gerektiği ve çalışacağı yönünde yaygın bir yanlış anlaşılma vardır; ancak bu durum böyle değildir. Her şeyde olduğu gibi, çevresel koşulların veri depolama üzerinde de etkileri vardır ve bu ihmal edilmemelidir. Yükseklik, nem, sıcaklık ve titreşim gibi faktörler, bir işletmenin herhangi bir durumda hangi tür depolama aygıtını kullanması gerektiğine karar verilirken dikkate alınması gerekir.

Örneğin, çöl sıcağında veya bir kar fırtınasında akıllı bir otomobilin aşırı sıcaklara ya da soğuklara dayanabilmesi gerektiği gibi, okyanustaki uzak sondaj kulelerinde bulunan depolama, potansiyel nem ve rutubetin yanı sıra yüksek titreşimlere dayanabilmelidir.

Performans

İşlem gücü miktarı ve toplam veri depolama performans talepleri büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, eski bir akıllı telefonun performans gereksinimleri, ondan beklenen görev türleri nedeniyle nispeten düşüktür. Bunu, yapay zekâ ile çalışan endüstriyel droneların ihtiyaçları ile karşılaştırdığımızda arada uçurum kadar fark vardır. AI tarafından üretilen verilerin yığınlarını işlemek ve depolamak için bu depolama aygıtına duyulan ihtiyaç önemlidir ve bu, veriye aç olan IIoT teknolojisi için akılda tutulması gereken bir husustur.

Dayanıklılık

Yazma ve okuma ağırlıklı uygulamalar, bu günlük verileri uzun bir süre boyunca kaydetmek için güvenilir ve sağlam bir depolama çözümüne büyük ölçüde bağımlıdır. Bu, cihazlara erişilmesinin zor olduğu senaryolarda (örneğin termal görüntüleme kameraları) özellikle önemlidir, bu nedenle kurulumun güvenilir olması ve sınırlı bakım ile sorunsuz çalışması gerekir. Performans, veri depolama aygıtları için önemli olsa da işlem hızının genel güvenilirliği kadar önemli olmadığı senaryolar olacaktır – ve endüstri çalışanlarının üstlendikleri göreve bağlı olarak bunun kararını vermeleri gerekecektir.

Uzaktan izleme

Veri izleme ile ilgili bir dizi farklı husus vardır. Nasıl takip ediliyor? Bu verilere kim, ne sıklıkta erişebilir? Son zamanlarda uçta veri merkezlerinin sayısının artmasıyla birlikte, veri merkezlerine veya IIoT cihazlarına fiziksel olarak erişmek ve hizmet etmek her zaman kolay olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, depolama cihazının durumunu uzaktan izleme yeteneği, hem cihazın bakımı için hem de istenmeyen komplikasyonların olmadığından emin olmak için önemli olacaktır.

Veri saklama

Veriyi uzun süre depolama özelliği çoğunlukla işletmenin kendi kayıtlarını takip etmesi ve veriye dayalı stratejik kararlar almaya yardımcı olsa da, bazı durumlarda bu ihtiyaç olmazsa olmazdır.  Bir şirket, devlet bilgileri veya tıbbi kayıtlar gibi, kritik verileri işliyor ve kaydediyorsa, bu verilerin genellikle düzenlemelere uymak ve potansiyel hataların sayısını azaltmak için uzun bir süre saklanması gerekir. Bu tür durumlarda, uzun bir süre için veri depolama yeteneği gerekli olacaktır ve bunu sağlamak için uygun depolama çözümüne ihtiyaç duyacaktır.

Dördüncü sanayi devrimi ile birlikte gelen veri talepleri; yenilikçi çözümler oluşturulurken ve satın alınırken nadiren akla gelen ilk düşüncelerdendir ancak belki de bu öncelikler arasında yer alması gerekir. Sanayi şirketleri yeni bir teknoloji satın alırken, aslında sondan başlamalı ve bu yeni cihazları etkili bir şekilde desteklemek için depolama yeteneklerine sahip olup olmadıklarını düşünmelidir. Flash depolamadan HDD’lere, şirketler taleplerini karşılayan çözümlere yatırım yapmalıdır.

Akıllı teknoloji, cihazlar arasındaki verileri daha önce mümkün olandan çok daha hızlı işleyerek ve analiz ederek işletmeleri daha verimli ve üretken hale getiriyor. Endüstri 4.0, teknolojinin iş operasyonlarını nasıl dönüştürdüğünün bir yansımasıdır, ancak tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak için depolama konularının dikkate alınması önemlidir.

Teknoloji Makaleleri