Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kamudaki dijital dönüşümün temeli neye dayanıyor

sas-globaltechmagazineSAS’ın katkılarıyla IDC Türkiye tarafından kamu sektörüne yönelik hazırlanan “İleri Analitiğin ve Yapay Zekânın Gücü ile Kamuda Dijital Dönüşüm Yol Haritası” başlıklı araştırma raporu yayınlandı. Raporda yer alan IDC’nin Dijital Dönüşüm (DX) Yönetici Duyarlılığı Araştırması’na göre kamu yöneticilerinin %68’i ileri analitik çözümlerinin gelecek yıllarda dijital dönüşüm stratejileri için önemli veya çok önemli olduğunu ve %40’ı ise veri analitiğinin BT portföylerinde planlanan en büyük yatırım olduğunu belirtti. Bu yatırımlar beş yıllık süreçte %11 bileşik büyüme ile hızlı bir şekilde büyümeye devam ederek veri kullanımının sağlayabileceği öngörülerin ve değerinin arttığını gösteriyor. IDC’nin global verilerine bakıldığında ise dünya genelinde 2022’ye kadar kamu kurumlarının %50’si en az bir kamu sektörü veya ekonomisi için anlamlı açık veri platformlarına sahip olacak.

Veriyi ve ileri analitiği karar mekanizmasında kullanmanın önemi

Türkiye kamu sektöründeki dijital dönüşüm yolculuğunu ele alan “İleri Analitiğin ve Yapay Zekânın Gücü ile Kamuda Dijital Dönüşüm Yol Haritası” araştırma raporunda veriyi ve ileri analitiği karar mekanizmasında kullanılacak araçlara dönüştürmeyi sağlayan akıllı bir çekirdek oluşturmanın dijital dönüşüm için atılacak ilk adım olduğu belirtiliyor.

Vatandaşlara çok daha hızlı hizmet vermenin anahtarı

Günümüzde dijital kamu kurumları daha iyi kararlar almak, kurum ihtiyaçlarını bütünsel olarak anlamak, uygun hizmetleri ve bilgileri sağlamak, operasyonları ve hizmetleri optimize etmek için büyük veri ve analitiği kullanıyor. Kamu kurum ve kuruluşları artık verilerini yönetmek ve daha bilinçli kararlar almak için yapay zekâ, makine öğrenimi gibi tekniklerden yararlanmaya başladı.

Kamu hizmetlerindeki dijital dönüşüm sosyal ve ekonomik hayatı küresel ölçekte etkileyerek vatandaşlara çok daha hızlı hizmet verilmesini sağlıyor. Böylece ekosistemdeki tüm paydaşların yol haritasında ortaya konulan adımlarla birlikte stratejik ve veri odaklı karar mekanizmaları geliştirmesi ve vatandaş deneyimini iyileştirmesi mümkün oluyor.

SAS ve IDC raporunda yer verilen ve dünya genelinde IDC tarafından yapılan araştırmalardan elde edilen önemli bazı veriler ise şöyle:

  • 2024 yılına gelindiğinde dünyada 143 ZB veri oluşturulacak ve tüketilecek.
  • 2022’ye kadar kamu kurumlarının %50’si en az bir kamu sektörü veya ekonomisi için anlamlı açık veri platformlarına sahip olacak. Bu da hizmet iyileştirmelerine, yeniliğe ve şeffaflığa izin verecek.
  • IDC, tüm dünyada yapay zeka teknolojilerine olan harcamanın 2021 yılı için yıl bazında %17.1 oranında bir büyüme göstereceğini ve 183,3 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmektedir. 2020 yıl sonu itibariyle dünya çapındaki sadece kamu sektöründe gerçekleşmiş olan yapay zeka harcamalarının büyüme oranını ise yıl bazında %21.2 olarak bildirmektedir.

SAS Kamu Sektörü ve Orta Asya Bölgesi Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Eğri dünya çapında SAS kullanan 700’den fazla bakanlık, çeşitli kamu kuruluşu ve departmanı bulunduğuna dikkat çekerek, “SAS olarak tahmine dayalı analitik ve yapay zekâ yetenekleriyle kamu sektörü analitiğini ve inovasyonu etkinleştirerek vatandaşların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet eden kararlar alınmasına destek oluyoruz. İleri analitik ve yapay zekada dünya lideri olarak Türkiye’deki faaliyetlerimizi hem İstanbul hem de yakın dönemde açtığımız Ankara ofislerimizle 24 yıldır başarıyla yürütüyoruz. Daha hızlı ve daha doğru kararlar için ileri ve tahmine dayalı analitiğe yatırım yapma vizyonuna sahip bakanlıklarımız ve kamu kurumlarıyla ülkemize değer katan önemli projelere imza attık. SAS Türkiye olarak kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında ‘Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak’ sloganıyla Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesini 2019 yılından beri Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte yürütüyoruz. Projeyle Türkiye’nin daha refah bir ülke haline gelmesi ve rekabette öne çıkması için şimdinin ve geleceğin ihtiyacı olan, teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan yeni meslek alanlarında yetişmiş insan açığının kapatılması amaçlanıyor. Eğitimden sağlık hizmetlerine, altyapı ve ulaşımdan finans ve ticarete kadar birçok alandaki tecrübemiz ile dijital dönüşüm yolculuklarına eşlik etmeye ve kamu yararına yönelik çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.” dedi.

IDC Türkiye Araştırma Müdürü Ayşe Kaptanoğlu rapora ilişkin olarak şunları ifade etti: “Kamu kurumları, ürün ve hizmetlerinin vatandaşlar tarafından daha etkin kullanılması için bulut, mobil, veri analitiği, yapay zekâ ve makine öğrenmesini gündemlerine alarak ve rutin işleri otomatize ederek kaynakları daha etkin kullanmayı amaçlıyorlar. Pandemiyle birlikte hızla değişen bütçe öncelikleri, işgücü ve işyeri dinamikleri, vatandaş etkileşimi ve vaka yönetimi gibi ihtiyaçlar nedeniyle belirli BT ürünleri ve hizmetleri için acil bir talep oluşmuştur. Artık günümüzde çoğu kamu kurumu özellikle veri ve veri analitiğinin ve yapay zekâ teknolojilerinin kendi sundukları hizmetleri iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini kabul etmiş durumda.”

Teknoloji Makaleleri