Pazar, Kasım 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Siber saldırıların dünya ekonomisine verdiği zarar 6 trilyon dolara çıkacak

cybersecurity-ventures-globaltechmagazine2021 yılına ait siber tehditler ve en yeni güvenlik trendlerine dair öngörüler açıklandı. 2021 Siber Güvenlik Raporu’nda bilinmeyen tehditlere karşı tedbir almanın önemine dikkat çekildi. 2021 yılına ait siber tehditler; yapay zekâ, bulut bilişim, MFA (Multi-Factor Authentication – Çoklu Kimlik Doğrulama), IoT (Internet Of Things – Nesnelerin İnterneti), EDR (Endpoint Detection And Response – Uç Nokta Tespiti ve Koruması) ve fidye yazılımlar siber güvenliğin temel konuları olacak.

Dünyanın önde gelen siber güvenlik araştırma şirketlerinden Cybersecurity Ventures’ın araştırmasına göre, siber saldırıların dünya ekonomisine verdiği zarar 2015 yılında 3 trilyon dolardı. Şirket, 2021 yılında bu rakamın 6 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor. 2021’de büyük şirketlerinin ekranlarının kilitlenip fidye istenmesi ile uğranılacak zararın 20 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Araştırmalar 2020’de siber korsanların yüzde 43’ünün küçük işletmeleri hedef aldığını ve COVID-19 ile birlikte siber suçlarda yüzde 300 artış yaşandığını gösteriyor. Siber güvenlik vakalarının her 39 saniyede bir yaşandığına dikkat çekiliyor ve son dönemde finans, kamu, perakende ve teknoloji sektörlerinin ana hedefi haline geldiği belirtiliyor. Dünyada siber saldırılardan en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye 5. sırada yer alıyor. Gartner raporlarına göre 2022 yılı itibarıyla dünya çapında siber güvenlik harcamalarının 133,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde şirketlerin ve kurumların sadece %5’inin tam anlamıyla korunduğuna dikkat çekildi.

Bu Saldırılardan Korunmak İçin Almamız Gereken Tedbirlerin Bazıları;

• Kurumunuzda doğru şekilde yapılandırılmış güvenlik ürünleri kullanınız,

• Tüm sistem ve güvenlik ürünlerinizin doğru bir şekilde yedeklenmesine önem veriniz ve belli aralıklarla yedekten dönme testleri yapınız,

• Son kullanıcı cihazları için güvenlik çözümleri kullanınız,

• Bulut üzerinde çalışan sistem ve programların barındırdığı açıklıkları, zafiyet değerlendirmesi yapan yazılımlar ile tespit edilmesini sağlayınız,

• Verilerin güvenliği için sınıflandırılması ve bunları veri kaybı önleme (DLP) çözümleri ile korunmasını sağlayınız.

Teknoloji Makaleleri