Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri olan Gaziantep OSB; bulunduğu bölgede elektrik ve gaz dağıtımı, altyapı, asfalt ve atık su gibi hizmetleri farklı lokasyonlarda bulunan beş hizmet binası ile vermektedir. Bu şekilde çok merkezli bir yapının GAOSB’nin aynı ağına dahil edilerek tek bir data center altında toplanması ve merkezîleştirilmesi hedeflenmekteydi. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda projenin ilk fazı 2016 yılında gerçekleştirildi.
GAOSB Scada IT Müdürü Ömer Faruk Benlier proje ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:
“Bu projeyi gerçekleştirirken öncelikli amacımız hiçbir performans kaybı yaşanmadan, 7/24 kesintisiz hizmet sağlayabilmekti. İhtiyaçlarımız doğrultusunda almış olduğumuz teklifler neticesinde hem fiyat hem de performans göz önüne alındığında Istar Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile çalışmaya karar verdik ve projemizde NetApp ürünlerini konumlandırmayı uygun bulduk. 2020 yılına geldiğimizde buradaki yapımız da gittikçe büyümeye başladı. Yeni gelen üyelerle birlikte büyüyen yapımız beraberinde de yeni ihtiyaçların oluşmasına neden oldu. Artan veri ihtiyaçlarımız ve iş süreçlerimiz neticesinde NetApp ile yeni bir proje gerçekleştirerek mevcut sistemimizi yeniledik ve Netapp EF280 All-Flash Array depolama çözümüne geçiş yaptık.
Bu projeyle tüm hizmet binalarımıza ait veriler tek bir merkezde toplandığı için iş sürekliliğini ve veri güvenliğini sağlayabilmemiz gayet kolay oldu. Projede her hizmet birimi için ayrı ayrı yatırım yapmaktansa tek noktada yatırım yapılarak maliyetlerin de azaltılması sağlandı. Sanallaştırma sayesinde sunucu ilavesi, geri yüklemesi, kurulması gibi işlemler inanılmaz derecede hızlandı. Yeni bir sunucu oluşturmak sadece 15 dakika sürüyor ve aynı zamanda bunun bizim için hiçbir maliyeti olmadığı görüldü. Bu doğrultuda IT yatırımımızı planladığımız şekliyle bütçemiz dahilinde tamamlayabildik.”
İstar Kurucusu Murat Yılmaz da projenin ne kadar önemli olduğundan bahsederek, “NetApp FlexPod mimarisini Türkiye’de ilk konumlandıran IT entegratörlerinden birisiyiz. Projenin diğer önemli bir özelliği ise saha- dan binlerce veriyi toplayıp, merkezileştiren ve tek bir santralden yönetme yeteneğine sahip bir yapı kurulmasıdır. Projede Cisco’nun omurga switchleri ile kablosuz sistemleri konumlandırılırmıştır. Bu haliyle GAOSB projesi, IOT kategorisindeki örnek projelerden birisidir. Ayrıca projede NetApp alt yapısı kullanılarak felaket kurtarma alt yapısı da oluşturulmuştur.” dedi.
Tech Data NetApp İş Ortağı Yöneticisi Gökhan Çakır proje ile ilgili görüşlerini şu sözler ile ifade etti:
“Enerji verimliliği konusunda İstar, Türkiye’de sektörel IOT Analitik Çözümlerini NetApp ile birleştirerek gerçek bir başarı hikayesi ortaya koymuştur. Birçok sanayi kuruluşunun bulunduğu GAOSB’de enerji verimliliği ve enerji takibi fabrikaların en iş kritik ihtiyaçlarından birisidir. Bu projede NetApp çözümleri ve İstar uzmanlığıyla GAOSB’nin ihtiyaçlarını karşılamış olmaktan dolayı mutluyuz.”