9-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Fintech Week (IFW) Online’da fintech ekosistemi için önemli konular ele alındı. 30 farklı ülkeden 125 konuşmacının ve 2 bini aşkın katılımcının yer aldığı etkinlikte Fintech’in dünden bugüne gelişimi, ekosistemdeki değişimler, dijitalleşme beklentileri, kripto paralar, insurtech yapılanmaları ve finansta yapay zeka ele alınan konular arasındaydı. Ayrıca 300’ü aşkın etkinlik katılımcısı networking platformunda B2B işbirliği toplantılarına katıldı. Etkinlikte startuplar için de özel bir gün düzenlendi ve bu oturumda 5 ülkeden 26 girişimci sunum gerçekleştirdi.
Günümüzde tüketicinin ihtiyaçlarının farkında olmak, onları elde tutmak ve memnuniyetini sağlamak çok önemli. Fintech ekosisteminin kalbinin attığı etkinliklerde en fazla öne çıkan konu ise özellikle pandemiyle birlikte artık tüm sektörler için zorunlu hale gelen dijitalleşme oldu. Dijital hizmet almak isteyen müşterilerin ihtiyaçlarını anlayarak ürün ve hizmetleri bu ihtiyaçlara entegre etmenin önemi etkinliğin birçok bölümünde konunun uzmanları tarafından vurgulanırken Y ve Z kuşaklarının sektörlere etkisi de pek çoğu tarafından dile getirildi.
İstanbul Finans Merkezi projesi ile finansal sistemde önemli değişiklikler olacak
İstanbul Fintech Week’in önemli konuşmacılarından biri Regulatory Buzz oturumuna katılan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi (CBFO) Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci oldu. CBFO’nun düzenleyici bir kuruluş olmamakla birlikte finans sektörünün düzenleyici kurumlara erişimini hızlandıran bir kuruluş olduğuna dikkat çekti. Sektörün gelişimi için tarafları bir araya getirdiklerini ifade eden Çengelci İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi ile finansal sistemde önemli değişiklikler olacağını belirtti. Finansal teknolojilere yönelik düzenlemeler ile tüm finansal sistemin deregule olabileceğine dikkati çeken Çengelci bu durumun finansal sistemde büyük bir dönüşüme neden olacağını vurguladı.
Yeni nesil finansal araçlar ailelerin kontrol duygusuyla gençlerin özgürlük arayışı arasında bir orta yol buluyor
ininal CMO’su Gülben Yağcı “Understanding Digital Customers” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada pandeminin etkisiyle aylık işlem hacimlerinde %60, aylık kullanıcı edinimlerinde ise yüzde 30’luk bir artışın gerçekleştiğini ifade ederek kullanıcıların yüzde 82’sinin bu dönemde kendilerine en iyi deneyimi sunan markalara bağlandıklarını belirtiyor. Yağcı; ininal kullanıcılarının yüzde 70’ini Z kuşağının oluşturduğunu vurgulayarak, gençlerin ailelerinin kredi kartlarını istemek zorunda kalmadan harcamalarını yönetebilme arayışında olduğunun da altını çizdi. Yağcı’ya göre; ininal ve benzeri yeni nesil finansal araçlar ailelerin kontrol duygusuyla gençlerin özgürlük arayışı arasında bir orta yol buluyor.
Farklı segmentlerin beklentileri ve teknolojik gelişmelerle finans dünyası yeniden şekilleniyor
eLogo Genel Müdürü Başak Kural ise aynı oturumda yaptığı konuşmada özellikle bankacılık ve finans sektöründe dijitalleşmenin oldukça yüksek seviyelerde gerçekleştiğini paylaştı. Kural’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise tüm bu dijitalleşme süreçlerinde müşteri ihtiyaçlarını doğru anlamanın ve buradan yola çıkarak en iyi deneyimi oluşturmanın oldukça önemli bir hal alması oldu. Bireysel hedef kitlede ihtiyaç, istek ve amaçlar çok daha öznel ve duygusalken, kurumsal hedef kitlede işletmeler müşterilerine değer yaratma, kazanç ve gelecek odaklı. Dijitalleşme sürecinde uçtan uca kusursuz bir deneyim oluşturmak için bankalar ve finteklerin de içerisinde yer aldığı finans ekosisteminin tüm taraflarının rekaberlik kapsamında işbirliğinin zorunlu olduğunu sözlerine ekleyen Kural, farklı segmentlerin beklentileri ve teknolojik gelişmelerle finans dünyasının hızlı bir değişimin içerisinde olduğunun altını çizdi.
Ödeme yöntemlerindeki hızlı ve gerekli değişimler, fintech ekosistemini oluşturan yapıtaşları
Garanti BBVA Dijital Bankacılık Direktörü Bora Uludüz ise dijital içerik tüketim alışkanlıklarına dikkat çekerken, video içerik tüketiminin arttığı günümüzde, bu trendi göz önünde bulundurarak hayata geçirdikleri “Hikayeler” özelliğinden bahsetti. Hikayeler alanında eğlenceli ve dikkat çekici videolara yer verdiklerini ve bu sayede güvenlik uyarıları gibi konularda dahi kullanıcılarla kolayca etkileşime geçtiklerini ifade etti. Ayrıca bankacılık için iyi bir dijital deneyim yaratmanın oldukça önemli ancak bir o kadar da zorlayıcı olduğunu belirten Uludüz, kullanıcılara basit ve kolay bir deneyim sunabilmek için datayı detaylı analiz etmenin ve kullanılabilirlik araştırmalarıyla da bunu desteklemenin önemine değindi.
“Banking Innovation: Yesterday and Tomorrow” başlıklı oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Yapı Kredi Dijital Bankacılık Direktörü Evren Şahin ise gelişen teknolojiler, değişen regülasyonlar, müşteri davranışları ve pandeminin tetiklediği farkındalıkların, bankacılıkta inovasyon konusunu farklı bir boyuta taşıdığını aktardı. Önümüzdeki dönemde Açık Bankacılık ve Dijitalden Müşteri Edinimi konularında oluşacak gelişmelerin bu inovasyonu daha da hızlandıracağının altını çizen Şahin, bu sayede finansal hizmetlerin kullanıcılar için daha kolay, daha bütünleşik ve daha erişilebilir hale dönüşeceğini belirtti. Ayrıca Şahin, uçtan uca dijital servisler ile müşterilerin finansal dahiliyetlerinin artacağını öngördüklerini de konuşmasında dile getirdi.
“The right digital model for banks” oturumunun moderatörlüğünü üstlenen Kuveyt Türk Dijital Bankacılık Grup Direktörü Dr. Okan Acar da dönüşen finans ekosisteminde bankaların doğru dijital modeli bulmaları için trendleri yakından takip etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Değişen müşteri beklentileri ve dijital gelişmelerle birlikte yeni nesil şubesiz bankacılık deneyimlerinin önemi vurgulayan Acar, açık bankacılık kapsamında API’leri kullanarak, farklı bankaların sunduğu hizmetleri tek bir yerde toplayarak gösteren fintech çözümlerinin finans sektörünü nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Son olarak, Asya’dan başlayarak dünyaya yayılan, günlük hayattaki müşteri ihtiyaçlarını tek bir uygulama üzerinden yürütebildiğiniz superapp’lerin bankacılık ve finans sektörünü nasıl etkilediği konuşuldu.
Ödeme sistemleri IoT devrimine hazır olmalı
Paynet CEO’su Serkan Çelik ise B2B şirketlerin finansal araç tercihine değinerek, hala klasik ödeme yöntemlerinin kullanımının yoğun olduğundan, ancak pandemi dolayısıyla dijitalleşmenin dışında kalmanın mümkün olmadığından söz etti. Çalışanların da dijital beceriler kazanmasının önemine değinen Çelik, geniş yelpazelerde farklı ihtiyaçlara sahip müşteriler için farklı çözümler üretmenin, tüm paydaşların dijitalleşmesiyle sağlanacağını ifade etti. 5G ile IoT devrimi beklediklerini ifade eden Çelik, IoT cihazlara ödeme sistemlerinin de entegre edileceğini sözlerine ekledi.
Bankaların %90’ı açık bankacılığı bir fırsat olarak görüyor
Fintech yapıları bankalarla ortaklık kurmak için büyük fırsatlar sunuyor diyen OneSpan CTO’su Benoit Grange, bu tür ortaklıklarla müşterilere daha farklı ve iyi deneyimler sunulabileceğine dikkat çekti. Benoit Grange’in altını çizdiği bir diğer konu ise bankaların yüzde 90’ının açık bankacılığı büyümek için bir fırsat olarak gördüğü. Grange; tüketicinin ihtiyaçlarının farkında olarak onları elde tutmak ve memnuniyet sağlamak isteyen bankaların açık bankacılık fırsatlarını doğru değerlendirebileceğini belirtti.
Insurtechlerin derinliği artmalı
İstanbul Fintech Week’te sigorta sektörünün dijitalleşmesi de uzmanlar tarafından ele alınan ana konular arasındaydı. Etkinlikte konuşan AvivaSA Emeklilik ve Hayat Pazarlama ve Tranformasyon Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Taşlıoğlu Türkiye’de sigorta alanında çok büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi. Tasarruf ve yatırım alanlarında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Taşlıoğlu, Dijital Garaj çalışmasıyla geleneksel yapılarla bu yapılara yeni ve farklı bakış açıları kazandıran insurtech’leri bir araya getirmekte olduklarını iletti. Son yıllarda insurtech ekosisteminin geliştiğini vurgulayan Taşlıoğlu, startupların derinliğinin artması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
FINTR’den teşekkür
IFW 2020 Online’ın kapanış konuşmasını ise etkinliğin ana ortağı FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu gerçekleştirdi. Zübeyiroğlu: “Fintech, finans sektöründe başlı başına bir değişim unsuruyken kendi içindeki değişimlere de adapte olabilmeyi gerektiriyor. Sektörü bir adım ileri taşımak; değişmek, yeni ihtiyaçlara kendini entegre edebilmek ve her koşulda bir adım ötesine bakabilmekten geçiyor. FINTR olarak böyle kritik bir etkinlikle, sektörü dünyanın dört bir yanından katılımcılarla buluşturarak fikir alışverişi ve iş birliği yapmalarını sağlamış olmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz. Bu hafta içinde etkinlikle ilgili bazı istatistiksel verileri geniş bir raporla açıklayacağız. Bunun yanında, etkinlik videolarının tümü FINTR YouTube kanalından yayınlanacak. İstanbul Fintech Week’in ardından, yıl boyunca buluşmalar, atölyeler, yuvarlak masa toplantıları, startup sunum günleri ve diğer birçok topluluk programına yönelik çalışmalara devam edeceğiz. Buradan IFW’nun dünya çapında bir etkinlik olmasında verdikleri desteklerden ötürü tüm sponsorlarımıza ve partnerlerimize teşekkürü bir borç biliriz.”