COVID-19 salgınının etkisiyle birlikte, uzun süredir müşterilerine hizmet veremeyen restoranlar, belirlenen birtakım önlemlere tabi tutularak yeniden kapılarını açmaya başladı. “Yeni normal” olarak adlandırılan bu süreçte restoranların ihtiyaçlarının yanında, müşterilerin talepleri de değişerek, sağlığın ön planda tutulduğu daha fazla güven odaklı bir beklentiye dönüştü.
Bunu göz önünde bulunduran Sensormatic, güvenlik ve verimliliğe hizmet eden teknolojilerini akıllı yazılımlarla destekleyerek, yeni normale geçişte etkin rol oynayan birer çözüme dönüştürdü. Restoranlar, bu teknolojiler sayesinde değişen koşullara hızla uyum sağlayarak müşterilerinin beklentilerini karşılarken, çalışanlarının da güvende olmalarını sağlayabilecekler.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehbere göre oturma düzeninin sosyal mesafe kurallarına göre yapılması ve bu düzene göre müşteri kabul edilmemesi gerekiyor. Restoran girişlerinde müşterilerin ateşlerinin ölçülmesi ve maske takıp takmadıklarının kontrol edilmesi diğer kurallar arasında yer alıyor. Ancak bu tür kontrollerin insan gücü ile yapılması hem zor hem de maliyetli. İşte bu noktada termal kameralar, üç boyutlu sensörler ve yapay zeka gibi gelişmiş teknolojiler devreye giriyor.
Türkiye’nin normalleşme sürecine, sundukları gelişmiş teknolojilerle katkı sağladıklarının altını çizen Sensormatic CEO’su İsmail Uzelli, “Güvenliğe ve verimliliğe hizmet eden teknolojilerimizi akıllı yazılımlarla destekleyerek yeni normale geçişte etkin rol oynayan sistemlere dönüştürdük. Artık en önemli şey insan sağlığı ve iş sürdürülebilirliği. Sahip olduğumuz teknolojiler COVID-19 sonrasındaki dönemde de ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleme ve kontrol altına alabilme kapasitesine sahip” dedi.
Müşterilerin rahatı için temassız teknoloji
Ateş ve maske ölçümü, restoranların girişlerine yerleştirilen termal kameralarla müşterileri rahatsız etmeden hızlı ve otomatik bir şekilde yapılıyor. Temassız teknolojiler, belirlenen sınırların dışında bir vücut ısısı, maskesiz geçiş durumu algılandığında, sesli ya da ışıklı alarm verebiliyor.
Düzenlemelere uygun olarak ateş ölçüm kayıtları tutulabiliyor
Yayınlanan genelgeye göre restoranların hijyen sertifikası alabilmeleri için çalışanların ateş ölçüm kayıtlarını tutmaları gerekiyor. Temassız teknolojilerle entegre çalışabilen yazılım sayesinde, bu teknolojilerden akan veriler tek merkezden yönetilebiliyor. Çalışanların giriş-çıkış ve ateş derecesi kayıtları otomatik olarak tutulabiliyor, giriş-çıkış yaptıkları alanlar yetkilendirilebiliyor ve bordrolama için anlık veri sağlanabiliyor.
Müşteri yoğunluk kontrolü ortamların daha sağlıklı olmasını sağlıyor
Türkiye’de ilk defa Sensormatic tarafından geliştirilen ve belirli bir alandaki insan sayısını kontrol altına almak için kullanılan ‘Yoğunluk Ölçüm Çözümü’, restoranların girişine kurularak, anlık yoğunluk bilgisini ekrana getiriyor. Bekleme sürelerinin yanı sıra yoğunluk sınırının aşılması durumunda uyarı da görülüyor. Bu şekilde restoranlar kapasiteye göre belirlenen kişi sayısı sınırlarını kontrol edebiliyor ve ek personel ihtiyacı ortadan kalkıyor. Ayrıca, mobil uygulama kullanan restoranlar verileri uygulamalarına entegre ederek bu bilgiyi müşterilerine anlık olarak da sunabiliyorlar.
Şeffaf alanlar tedirginliği ortadan kaldırıyor
Restoranlarda mutfak gibi özel hijyen gerektiren alanların IP kameralardan alınan anlık görüntüsü bulut teknolojisi kullanarak müşterilerle canlı olarak paylaşılabiliyor. Görüntülere web sitesinden ya da özel bir uygulama üzerinden ulaşılabiliyor. Hijyen konusunda tedirginlik yaşayan müşteriler bu görüntüler sayesinde yemeklerinin keyfini çıkarıyorlar.