Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Zyxel Network ile Covid-19 Raporu: Yeni Normalin Röntgeni

Zyxel-OmerFarukErunsal-globaltechmagazine

Salgın nedeniyle evlerimizden işlerimizi yürüttüğümüz bu yeni dönem, kesintisiz, hızlı ve güvenli bağlantıya olan ihtiyacımızın da artmasına neden oldu. Yaşadığımız bu sürecin evden çalışan KOBİ’lere olan etkisini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Zyxel Networks Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal ile konuştuk:

KOBİ’ler pandemi sürecinde yeteri kadar siber saldırılara karşı önlem aldı mı?

İş dünyası, pandemi ile birlikte uzaktan çalışma modeline geçti. Herkesin odak noktası bu yeni iş modeli oldu ve uzaktan çalışma artık “yeni normal” haline geldi. İşletmeler bu yeni yapıya alışmaya ve iş süreçlerini kesintiye uğratmadan sürdürmeye çalışırken; veri iletişim ağlarına güvenli bir şekilde erişim ihtiyacı ise en üst seviyeye çıktı.  KOBİ’lerin ise yüzde 44’ü evden çalışma düzenine geçerken, bunların yüzde 79’u hiçbir siber güvenlik önlemi almadı. Yüzde 21’i ise virüs programları gibi basit güvenlik önlemleri aldı.

Salgın nedeniyle çalışanların evlerinden işlerini yürüttüğü yeni dönemde, korunmasız kalan şirket ağları, önlem alınmaması halinde çok büyük güvenlik açıklarına neden oluyor.

Bu dönemde kurum verilerine bilgisayar ve telefonlardan uzaktan erişim sağlamasının şirketler için büyük bir risk taşıyor. Kurum cihazlarından veri sızıntıları sonucu oluşabilecek maddi zarar ve itibar kayıplarının önüne geçmek için güvenlik duvarı ile önlem alınabilir. Siber saldırılardaki ilk savunma hatlarından biri güvenlik duvarıdır. İşletmelerin değerli verileri ve siber saldırganlar arasında bir duvar örmesi gerekiyor. Hatta evden çalışanların ev ağlarına da güvenlik duvarı yüklemek doğru bir strateji olacaktır. Küçük ölçekli kurumlar maalesef sınırlı siber savunma becerisine ve savunma altyapısına sahip ve son dönemde kolay hedef olmaları nedeniyle özellikle hackerlar tarafından tercih edilir hale geldi. Zyxel Networks olarak bu noktada küçük ölçekli işletmeleri pandemi sonrası “yeni normal düzene” hazırlamayı kendimize göreve edindik.

Siz bu süreçte KOBİ’lere ne gibi çözüm önerileri sundunuz?

Zyxel Networks olarak pazarın ihtiyaçlarına özel  yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Haziran ayında KOBİ’leri adresleyen yeni ürünlerimizi piyasaya sunduk. USG FLEX 100, USG FLEX 200 ve USG FLEX 500 model güvenlik duvarlarının performansı, bir önceki versiyona kıyasla donanımsal ve yazılımsal olarak yüzde 125 oranında artırıldı. Ayrıca ürünün UTM performansının kapasitesi ise yüzde 500 oranında yükseltildi. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için maksimum ağ güvenliği sunan çözüm, uzaktan VPN erişim desteği, kullanıcı dostu arayüzü, WiFi access point yönetimi, hotspot imkanı gibi özellikleri ile öne çıkıyor. Hepsi bir arada mantığı ile tek bir kutuda şirketlerin tüm güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren güvenlik cihazları, sınırlı bilgi işlem bütçesi bulunan küçük ölçekli işletmelerin iş sürekliliği ve güvenliğini garanti altına alıyor.

Lokal koruma için global tehdit istihbaratı

Günümüzün siber saldırıları; crypto jacking, malware, ransomware çeşitleri gibi farklı tehditlerle birlikte her geçen gün çoğalıyor. USG FLEX serisi güvenlik duvarları, geleceğin bilinmeyen ataklarına karşı derinlemesine savunma sağlayarak, tüm bu gelişmiş tehditlere karşı kusursuz koruma sunan “akıllı bulut” sistemi ile işletmelerinin yükünü de hafifletiyor.

Yeni normalin iş ihtiyaçları

USG FLEX güvenlik duvarı ürün ailesi, evden çalışanların VPN üzerinden kolay bir şekilde şirket ağlarına bağlanmalarına ve güven içinde verimli bir şekilde çalışmalarına olanak tanıyor. Kolay yapılandırma özelliği ile BT ekibinin iş yükünü büyük ölçüde azaltan cihaz, ağ yönetimi için entegre access point controller’ı bünyesinde barındırıyor. Böylece WiFi ağının yönetimi için ek controller almaya gerek kalmıyor.

Esnek lisans seçeneği

Hali hazırda USG serisi bir güvenlik duvarına sahip olan kurumlar, USG FLEX’e terfi etmek istediğinde; USG cihazına ait lisansı USG FLEX’e taşıyabiliyorlar. Böylece kurumların yeniden ayrı bir lisans almasına gerek kalmıyor.

Küçük işletmelerin bu ihtiyacına yönelik olarak tasarlanan ürün USG FLEX serisi ultra güvenlik, esnek yapı ve kullanım kolaylığı gibi özellikleri ile öne çıkıyor. İşletmelerin tüm iş ihtiyaçlarını karşılayan ürün siber korsanlara karşı da kalkan vazifesi görüyor.

Zyxel Network ve McAfee’nin güvenlik alanında stratejik iş ortaklığı hakkında bilgi alabilir miyiz? İki firmanın ana hedefi nedir? Pazar bu iş ortaklığından nasıl fayda sağlayacak?

Bireyler ve kurumlara yönelik, yapay zeka entegreli bulut tabanlı ağ çözümleri sunan firmamız,  güvenlik şirketi McAfee ile işbirliği yaptı.  Güçlerini birleştiren iki firma, küçük ve orta ölçekli kurumların siber korsanlar ile mücadelesine karşı daha etkin koruma vaadinde bulunuyor. McAfee güvenlik yazılımı çözümünün Zyxel’in ATP ürün ailesine entegrasyonu ile işletmelerin bilgisayar ağlarında üst düzey güvenlik elde edilerek garanti altına alınmış olacak. Tek bir cihaz üzerinden üstün koruma avantajı elde edebilecek olan kurumlar, siber korsanların saldırılarına karşı üst seviyede önlem almış olacaklar.

2019 Verizon Veri İhlali Araştırmalar Raporuna göre, siber saldırıların yüzde 40’ından fazlası küçük işletmeleri hedefliyor. Pandemi dönemi, işletmeler için de zorlu bir dönem. Geçtiğimiz ay birçok işletme, ekibini korumak için evden çalışan personeli ile hizmet vermeye başladı. Bu nedenle güvenlik yatırımlarına ihtiyaç daha da arttı. Kötü amaçlı yazılımlardan ve siber saldırılardan korunmak için en etkin çözüm; güçlü bir güvenlik duvarına sahip olmaktır. Yeni ATP serisi ürün ailemiz işletmelerin tüm güvenlik ihtiyaçlarına cevap veriyor.  Bu zorlu süreçte temennimiz; işletmelerimizin güvenli, verimli ve esnek bir ağ altyapısı ile kendi ana işlerini yürütmeye odaklanmasıdır. Zyxel olarak bu zor günlerde işletmelerimizin yanındayız. ATP Güvenlik Duvarlarımız, alışılmışın dışında ekstra güvenlik önlemleri sunmaktadır. Ürün bulut tabanlı tehdit zekası tespit yaklaşımı ile kötü amaçlı yazılımlara karşı anında önlem almaktadır.

Pandemi süreci dijital dönüşüm sürecini hızlandırdı mı?

Küresel COVID-19 salgını, BT ve dijital dönüşümün değerini gözler önüne serdi; hemen hemen her sektörde dijital dönüşümü tetikledi. Pandemi, şirketlerin dijital dönüşüm yol haritasını yeniden gözden geçirmesine vesile oldu.

Kurumların krize karşı hızlı yanıt verebilmek adına mevcut iş süreçlerini gözden geçirerek çevik ve esnek bir yapıya dönüşmek adına aksiyonlar aldığını görüyoruz. Beklenmeyen hızlanma; plansız geçişlere ve dolayısıyla güvenliğin kimi zaman göz ardı edilmesine neden oluyor. Öte yandan uzaktan çalışma modeliyle birlikte kurumlarımız siber saldırılara daha da açık hale geliyor. Bu dönemde kimlik ve erişim yönetimi, uç nokta güvenliği, web güvenliği, şifreleme teknolojileri, ağ güvenliği, mobil cihazların güvenliği ve yönetimi gibi konularda kurumlarımızın mevcut durumu değerlendirip, ulusal siber güvenliğin sağlanması için gerekli adımların atılacağını öngörüyoruz.

Pandemi ile beraber Zyxel Networks olarak hizmet ve çözümlerimize talep arttı. Kurumlar VPN’nin neden önemli olduğunu, bulut tabanlı ağ çözümlerinin sağladığı avantajları salgın sürecinde daha net bir şekilde gördü.  Yıllardır özellikle KOBİ’lerin hızla dijitalleşmesi gerektiğini; güvenlik yönetimi ve kesintisiz iletişim için güçlü bir ağ yapısının önemimi anlattık. COVID-19 salgını, geçtiğimiz yıllarda çizmeye çalıştığımız tablonun ne anlam ifade ettiğinin net bir şekilde algılanmasına vesile oldu.

Pandemi sonrası büyük küçük her ölçekten şirket,  bundan sonraki süreçte başarılı olmak için online iş ortağı sayısını artırmalı ve satış kanalları stratejisini gözden geçirmelidir.  Online satış kanalları artık bir alternatif değil, gereklilik olmalı. Kurumların “çevik iş sürekliliği planlarına” ihtiyacı var.  Önümüzdeki günlerde bulut çözümlerine ilgi artacak, hibrit bulut stratejisi daha çok konuşulacak gibi görünüyor.

Teknoloji Makaleleri