Covid-19 sürecinde birçok şirket virüsün yayılma tehlikesine karşı uzaktan çalışmaya başladı. Haziran başından itibaren normalleşme sürecine yavaş yavaş geçilse de çok sayıda çalışan evden çalışmaya devam edecek gibi gözüküyor. İşlerini evlerinden yürütmeye çalışanlar yoğun biçimde video konferans uygulamalarına yönelirken sınavlar ve eğitimler de internetten yapılmaya devam ediyor. Sunduğu görüntü işleme teknolojilerine dayalı çözümlerle Türkiye’de dijitalleşmeye katkı sağlayan Türk Ar-Ge şirket Ayvos, geliştirdiği yapay zekaya dayalı görüntü işleme yazılım ile şirketlere uzaktan çalışma sistemlerinde verimliliği artırma imkanı sunuyor. Şirketin geliştirdiği yazılım izne bağlı olarak kişisel verileri koruma kanununa uygun biçimde bilgisayar kamerasından aldığı görüntüler veya kaydedilmiş görüntülerden elde edilen verilerle video görüşmelerde çalışanlarda yaşanan duygu durumundaki değişimleri tespit edebiliyor. Bu sayede video görüşmeler özelinde iş verimliliğini ölçümleme olanağı veriyor. Ayvos’un yazılımı, Zoom, Webex ve Google Meet gibi video konferans uygulamalarında da uygulamaların halihazırda kaydettiği görüntüler üzerinden analiz yaparak kişi bazlı raporlar oluşturabiliyor.
Ayrıca internet üzerinden gerçekleştirilen sınavlar için de kullanılabilen yazılım sınava katılan kişinin kimliğini ya da kopya çekip çekmediğini de doğrulayabiliyor. Koronavirüsün hayatımıza soktuğu dijitalleşme kavramının artık kaçınılmaz olduğunun altını çizen Ayvos Kurucu ve CEO’su Eray Hangül, 1 Haziran’da ofislerimize döndükten sonra da bu terimlerin hayatımızın temelinde olacağını belirterek yazılımlarıyla şirketlere bu noktada en iyi şekilde katkı sunarken internetten eğitim süreçlerinde ise güvenilirliği sağlamak istediklerini ifade etti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını şirketleri uzaktan çalışmaya itti. Dünyada ve Türkiye’de birçok şirket bu süreçte uzaktan çalışmaya başladı ve bu durum salgından sonra da devam edecek gibi görünüyor. Uzaktan çalışmada verimliği artırmak için şirketler güvenilir yöntemler ararken Türk Ar-Ge şirketi Ayvos geliştirdiği yapay zeka temelli yazılımlarıyla verimlilik analizi yaparak uzaktan çalışma sistemlerinden en iyi şekilde yararlanılmasına olanak sunuyor. Şirket, video toplantılar ve görüşmeler odağında bilgisayar eklentisi gibi çalışan yazılımlarıyla elde ettiği izinli veriler üzerinden çalışanların belli zaman aralıklarındaki duygu değişimlerini tespit edebiliyor. Benzer bir sistemi Zoom ve Webex gibi video konferans uygulamalarında da uygulayabilen Ayvos’un yazılımı, bir eklenti mantığında çalışarak uygulamaların kayıt yaptığı bilgisayardaki görüntüleri bulut ortamında işleyerek zamana bağlı duygu değişimlerini raporlayabiliyor. Bu sayede iş verenler toplantı süreçlerini daha verimli planlayabiliyor. Uzaktan gerçekleştirilen sınavlarda da kontrol mekanizması olarak çalışabilen yazılım ekstra bir maliyet gerektirmiyor.
Video toplantılar ne kadar verimli?
Toplantılar özelinde video konferans sırasında alınan 1 dakikalık videoları analitik sunucularında işleyerek bir seri oluşturduklarını ve bu sayede hangi çalışanın hangi zaman aralığında duygu durumunda ne doğrultuda bir değişiklik olduğunu belirleyebildiklerini söyleyen Eray Hangül, yazılımlarının sinirlilik, mutluluk, şaşkınlık, kızgınlık, üzgünlük, korku gibi duyguları algılayıp raporlayabildiğini belirtiyor. Sözlerine uzaktan çalışma sisteminin yüksek verimlilikle sürdürülmesine olanak sunmak istediklerini ifade ederek devam eden Hangül, “Dijitalleşme artık hayatımızın bir parçası ve bu değişen toplumsal süreçleri 1 Haziran’da ofislerimize döndükten sonra da işimize en iyi şekilde entegre etmek çok önemli. Ayvos olarak yazılımlarımızla dijital ortama geçiş yapmak isteyen şirketlere yardımcı olarak ofis ortamlarında aldıklarından daha fazla verimlilik sunmayı hedefliyoruz. Şirketlere yazılımımız aracılığıyla sunduğumuz raporlar ile iş süreçlerinin planlanmasından yeni stratejilerin belirlenebilmesine kadar birçok olanak sunuyoruz” dedi.
Sınav ve eğitim de yapay zeka kontrolünde
Bu süreçte okulların tatil olmasıyla sınav ve eğitim süreçlerinin de internet ortamına taşındığını ve bunun çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini belirten Eray Hangül sözlerine şöyle devam etti: “Sadece çalışma değil eğitim sistemlerimiz de değişime uğruyor. Covid-19 nedeniyle artık eğitimler internetten veriliyor ya da sınavlar internet üzerinden yapılıyor. Burada yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek adına yazılımlarımızla eğitim ya da sınav süresince kameralar üzerinden düzenli kontrolleri yaparak bu süreçlerin de en güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda bilgisayar kameraları üzerinden elde edilen görüntülerden; sınava giren kişinin doğru kişi olup olmadığını ya da kişinin göz bakış açısı ve duygu durumundan sınava odaklanıp odaklanamadığını ölçebiliyoruz ve eğer kişi sınav süresince bilgisayar başından kalkarsa uyarı oluşturabiliyoruz.”