Twitter, geçtiğimiz aylarda platformda yayılacak yanlış bilgileri düzeltmek amacıyla haber doğrulama uygulamasını devreye sokmuştu. Yanlış bilgiler sunan tweetleri gören insanların doğru bilgi kaynaklarına erişmesini sağlayan uygulamanın son hedefi ABD Başkanı Donald Trump oldu.
Donald Trump, önümüzdeki Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde posta yoluyla oy kullanılmasıyla ilgili dün iki tweet attı. Trump, attığı iki tweette posta yoluyla oy kullanmanın seçimleri sahteciliğe açık hale getireceğini ve seçimlerin hileli olacağını iddia etti.
Twitter, Trump’ın posta yoluyla oy kullanılması konusundaki iki tweetinin altına haber doğrulama uygulaması yoluyla “Posta yoluyla oy kullanmakla ilgili gerçeklere ulaşın” şeklinde bir uyarı bağlantısı yerleştirdi. Yerleştirilen uyarıya tıklandığında konuyla alakalı haberlerin ve bilgilerin yer aldığı bir sayfaya ulaşılıyor.
Trump’ın tweetlerinin altında bulunan uyarıyla ulaşılan Twitter’ın bilgilendirme sayfasında “Trump posta yoluyla oy kullanmanın hileye neden olacağına dair asılsız iddialarda bulunuyor” başlığı bulunuyor. Başlığın altında California’da Koronavirüs salgını nedeniyle postayla oy kullanılması uygulamasının genişletmesi kararına karşılık Trump’ın iddialarının dayanıksız olduğu söyleniyor.
Twitter’in Trump’ın tweetlerinin altına bir uyarı yerleştirmesi ve bu uyarının Trump’ın iddialarının aksini gösteren bir bilgilendirme sayfasına yönlendiriyor olmasına ABD Başkanı tepki gösterdi. Trump, Twitter’ı ABD seçimlerine müdahale etmekle ve teyit için kullanılan CNN ve Washington Post’u da yalancılıkla suçladı. Trump’ın konuyla ilgilli ikinci tweetinde Twitter’ı ifade özgürlüğüne engel olmakla suçladı ve buna ABD Başkanı olarak izin vermeyeceğini söyledi.
Twitter’ın haber doğrulama uygulaması özellikle Koronavirüs salgını sırasında yanlış bilgilerin yayılmasına engel olmak için uygulamaya sokuldu. Dönem dönem yanlış bilgiler sunan tweetlerin altında bu tür uyarı bağlantıları görüldü. Ama Twitter’ın bu uygulaması ilk defa bir devlet başkanının iddialarının altında yer aldı.
kaynak: https://techcrunch.com/2020/05/26/twitter-trump-labels-fact-checking-tweet/