Karantina süreci ile beraber evlerimiz; hem ofisimiz hem de eğitim kurumu oldu. Bu durum kesintisiz, hızlı ve güvenli bağlantıya olan ihtiyacımızın da artmasına neden oldu. Yaşadığımız bu sürecin bizlere olan etkisini ve güvenliğimizi sağlamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini Zyxel Türkiye genel müdürü sevgili Tuğba Şişik ile konuştuk:
Sağlık krizini fırsat bilen siber korsanlar, atak sayısını artırdı. Siz bu konuda Zyxel olarak ne bireylere ve kurumlara ne gibi tavsiyede buduyorsunuz?
Şirket ağlarına uzaktan erişim sağlayarak kesintisiz bir şekilde işlerine devam eden kişi sayısının hızla artması maalesef siber tehditleri de beraberinde getirdi. Kurumların yeni nesil ofis düzeni, siber korsanların ise atağa kalkmasına vesile oldu. Covid-19 virüsü, yalnız bireyleri değil, şirketleri de zorladı. Bu nedenle evden çalışmaya geçen firmaların, güvenliği ön planda tutması gerekiyor. Kurumlara ilk etapta çalışanlarını kendi sunucularına ya da programlarına yönlendirebilmek için VPN yani sanal özel ağlar kurmalarını tavsiye ediyoruz. Siber korsanların ana hedefi haline gelen evden çalışan beyaz yakalıların, VPN bağlantı ile güvenlik risklerini en aza indirmesi mümkün. VPN kullanmayanlar büyük risk altında. Kısaca VPN hakkında bilgi vermek gerekirse; VPN (virtual private network- sanal özel ağ), sizi herhangi bir mekandan; olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa, uzaktan bağlayan bir teknolojidir. Uzaktan şirketinize bağlanmanın en güvenli ve kolay yolu olan VPN, internet üzerinden bulunduğunuz yer ile çalıştığınız şirket arasında sanki sanal bir kablo varmış gibi size tüm kurum kaynaklarına erişim imkanı sunar.
Pandemi döneminde siber korsanlarla mücadelede yapay zekadan nasıl destek alınabilir?
Bilgi güvenliğine önem veren kurumlar, bir firewall cihazı ile olası ataklara karşı kendilerini güven altına almaya çalışıyorlar. Zyxel olarak bu noktada bizim de yapay zeka entegreli ürünlerimiz bulunmakta. Örneğin Zyxel’in tümleşik olarak komple tam çözüm sağlayan yapay zeka entegreli, çok katmanlı koruma sağlayan ATP Serisi ZyWall Firewall cihazları, ileri seviye VPN özellikleri (SSL VPN & IPsec VPN) ile uzaktan çalışan personeli merkez ofislerine güvenle bağlar. Mobilite günümüzün iş dünyasındaki en önemli kavramlarından bir tanesi. Mobil çalışanların şirket ağına ve bilgilerine her zaman her yerden ulaşabilmesi de kritik önem taşır. Ancak bu bağlantının güvenli olması da hem kurumlar hem de çalışanlar için son derece önemlidir.
Kurumlara güvenli bağlantı için başka ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
- Güvenli uzaktan erişim için ofis ağında mutlaka iyi yapılandırılmış, maksimum güvenlik ortamı sağlayan, 5651 sayılı mevzuatları ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılmış uygun bir firewall (güvenlik duvarı) cihazı kullanın.
- Siber güvenlik önlemleri kapsamında önemli servislere iki adımlı doğrulama (2FA) yöntemi ile erişim sağlayın.
- Şirket ağına VPN ve benzeri kriptolu iletişim yöntemleri ile bağlanın.
- Kurum ağına uzaktan erişecek bilgisayarların işletim sistemi yamaları tam ve antivirüs yazılımlarının güncel olup olmadığını kontrol edin.
- VPN erişimi olmadan uzak masaüstü bağlantısı yöntemiyle ofis ağına bağlanılmasına izin vermeyin.
- Çalışanlarınızın yetkileri doğrultusunda yalnızca erişmesi gereken sistemlerle bağlantıda olduğundan emin olun.
- Kurum çalışanlarınızı uzak erişim bağlantı bilgilerini kimseyle paylaşmamaları gerektiği yönünde uyarın.
Karantina süreci ile beraber evlerimiz; hem ofisimiz hem de eğitim kurumu oldu. Kesintisiz ve hızlı internet ihtiyacı arttı. Okuyucularımıza evde internet hızını artırmak için önerileriniz var mı?
Evde yapılacak birkaç ufak düzenlemeyle evden de ofisteki kadar etkili çalışmak mümkün.
Pratik tüyoları şöyle sıralayabiliriz.
1) İnternet Hızını Kontrol Edin
Anlık olarak internet hızınızı görebileceğiniz birçok servis bulunmakta. Bunlar arasında en doğru sonuçları verenlerden biri de SpeedTest.net sayfasıdır. Bu internet sitesinden faydalanarak internet hızınızı ölçebilirsiniz. Eğer çok düşük bir hızla karşı karşıya kalıyorsanız, mutlaka servis sağlayıcınızla bağlantı kurup, test yapılmasını talep edebilirsiniz. İnternet hızı testi sonrası aldığınız hizmet size yeterli değilse servis sağlayıcınız ile görüşüp hızı artıracak bir üst pakete geçiş yapabilirsiniz.
2) 802.11ac Modem
İnternet hızını / WiFi performansını artırmak için ise öncelikle 802.11b/g/n router / modem kullanıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey bir üst modele geçmek olabilir.
802.11ac, eski kablosuz standartlarına göre daha hızlıdır. Bu yeni teknoloji, veri transfer hızının 802.11bgn’den 3 kat daha hızlanmasına imkan sunar ve internet bağlantınızı güçlendirir.
3) Modem Konumlandırma
Evde kullandığınız modemin konumu, ağ performansınızda büyük bir rol oynar. Routerınızı veya modeminizi ağ performansını optimize etmek amacıyla evinizin açık ve merkezi bir yerinde konumlandırın. CloudCheck gibi mobil uygulamalar ile evinizdeki en güçlü sinyal olan yeri belirleyebilir, ölü bölgeleri rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Böylece maksimum ağ performansı için en uygun alanı bulabilirsiniz.
4) Kablosuz Ağınızı Kilitlemeyi İhmal Etmeyin
Ağ güvenliği, performans için önemlidir. Davetsiz misafirlere karşı önlem alın. Kullandığınız WiFi’a siz farkında olmadan bir başkası da dahil olabilir. Örneğin, apartmanınızdaki komşunuz sizin ağınıza bağlanabilir ve haberiniz olmadan HD filmler indirebilir. Bu duruma engel olmak için Wi-Fi ağınız için WPA2 koruma ayarlarını aktif edin.
5) Mesh Teknolojisi Destekli Ürünler ile WiFi Performansını Artırın
Piyasada mesh teknolojisini destekleyen birçok ürün bulunuyor. Bunlardan birini internet üzerinden satın alabilir ve evde internet kapsama alanını genişletebilirsiniz. Örneğin evlerde ultra yüksek hızda ve güvenli internet erişimi için Zyxel Multy U Mesh Wi-Fi sistemi’ni tercih edebilirsiniz. 550 metre kareye kadar kapsama alanında eşit hızda performans vaat eden ürünün altı adet entegre anteni bulunmaktadır.
2100 Mbps veri erişim hızına sahip olan (*2,4 GHz’de 300 Mbps * 5 GHz’de 2x 866 Mbps) Mult U, evlerde maksimum 128 cihazı Wi-Fi ağına dahil edebiliyor.
6) Ağınızı Genişletin
Kablosuz internetin çekmediği noktalar için eviniz de ekstra bir access point konumlandırabilirsiniz. Kablosuz köprü ya da ağınızı genişletmek için yineleyici (repeater) olarak kullanabilirsiniz. Ek bir access pointin konumlandırılması ile evinizde daha önce sinyal iletim imkanı olmayan bölgeler için Wi-Fi sinyali sağlayabilirsiniz. İnternet hızı, bağlanan cihazların tipi ve sayısı gibi durumlara göre; köprü işlemi, ışık hızında bir bağlantı sunamaz ancak Wi-Fi sinyal alanını genişletir.
7) Kablosuz Menzil Genişletici
Evlerde modem veya router genelde salonda konumlandırıldığı için; ebeveynler bu odada çalışırken internet erişiminde sorun yaşamayabilir. Ancak kendi odalarından online olarak derse katılan öğrenciler, zaman zaman bağlantı sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Böylesi durumlarda bir kablosuz ağ genişletici ile evdeki kapsama alanını genişletebilirsiniz. Evde ya da ofiste mevcut modem ya da router’ı değiştirmeden kablosuz internetin kapsama alanını artırmayı sağlayan aynı zamanda bağlantı hızını ve kalitesini de en uç noktaya taşıyan kablosuz menzil genişleticiler, tek tuşla kolayca aktif hale gelebiliyor. Kablosuz genişletici cihazların kurulacağı lokasyon, verimlilik için önem taşıyor.