Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kurumsal açık kaynak kullanımına ilgi artıyor

Red-Hat-globaltechmagazineRed Hat, şirketlerin kurumsal açık kaynak çözümlerine olan yaklaşımını ve kazandıkları avantajları açığa çıkardığı yeni araştırmasını paylaştı.

Red Hat, kurumsal açık kaynak çözümlerinin kullanımıyla ilgili yeni araştırmasının bulgularını paylaştı. Şirket, devamı niteliğinde olan geçen seneki araştırmada BT liderlerinin açık kaynak hakkındaki düşüncelerini, neden tercih ettiklerini ve gelecekte ne yapacaklarını açığa çıkartmıştı. Kurumsal açık kaynak çözümlerinin dünya çapındaki BT departmanlarının tercihi haline geldiğini belirten The 2019 State of Enterprise Open Source: Red Hat Report araştırmasına göre kurumlar daha önce kapalı kaynak teknolojileri kullandığı kategorilerde açık kaynağı tercih ediyor.

Red Hat, bu seneki araştırmasında BT liderlerinin açık kaynağa yönelik amaçlarının ve kullanım şekillerinin değişimini açığa çıkarmayı hedefledi. 4 bölgeden 950 BT lideri araştırmaya katılırken, bu liderlerin araştırmaya katılabilmesi için kurumsal açık kaynağa yönelik bilgi birikimine sahip olması ve kurumlarındaki cihazların en az yüzde 1’inde Linux’un yüklü olması gerekiyordu. Araştırma sırasında kurumsal açık kaynağın gerçek durumuyla ilgili daha dürüst ve geniş bir çerçeve oluşturabilmek için Red Hat müşterilerine araştırmanın sponsorunun Red Hat olduğu söylenmedi.

The 2020 State of Enterprise Open Source: A Red Hat Report’un önemli satır başlıkları:

  1. Kapalı kaynak yazılımlar daha az tercih edilirken, kurumsal açık kaynak çözümleri gün geçtikçe daha stratejik bir rol oynuyor.
  2. Bulut bilişim ve kurumsal açık kaynak çözümleri birlikte çalışıyor.
  3. BT liderleri daha kaliteli olduğu için kurumsal açık kaynak yazılımlarını tercih ediyor.
  4. BT liderlerinin kurumsal açık kaynak çözümlerini tercih etme sebepleri arasında güvenlik ilk sırada yer alıyor.

Açık kaynak çözümleri stratejiye yön veriyor

Açık kaynak çözümlerinin genel kurumsal altyapı yazılım stratejisinde önemli rol oynadığını belirten kesim, geçen sene yüzde 89’ken bu sene yüzde 95’e çıktı.

Bu BT liderleri açık kaynak çözümlerini benimserken, diğer kurumların açık kaynak çözümlerini benimsemesini de olumlu bir şekilde karşılıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 86’sı, kurumsal açık kaynak çözümlerinin en inovatif şirketler tarafından benimsendiğini belirtiyor.

Önümüzdeki iki yıl içerisinde kapalı kaynak yazılım kullanımının azalması ve kurumsal açık kaynak çözümlerinin ise daha fazla kullanılması bekleniyor. Geçen yıl araştırmaya katılanların yüzde 55’i kapalı kaynak yazılım kullanıyordu. Bu yıl kapalı kaynak yazılım kullananların oranı yüzde 42’ye düşerken, önümüzdeki iki yılda kullananların oranının daha da azalarak yüzde 32 seviyesine ulaşması bekleniyor. Öte yandan yine önümüzdeki iki yıl içerisinde kurumlarının yazılım tercihini açık kaynak çözümlerinden yana yapanların oranının yüzde 36’dan yüzde 44’e çıkması bekleniyor.

Kurumsal açık kaynak çözümleri ve hibrit bulut

Bulut bilişim, kurumsal stratejilerin ve BT mimarisinin kritik noktalarından birisi haline geldi. Bu sırada hibrit bulut da öne çıkan bulut yaklaşımı olarak dikkat çekiyor. Araştırmaya göre BT liderlerinin yüzde 63’ü bugün bir hibrit bulut altyapısına sahip. Ancak hibrit bulut altyapısı olmayan yüzde 37’lik kesimin yüzde 54’ü, önümüzdeki 24 ay içerisinde hibrit bulut altyapısına sahip olmayı planlıyor. Hibrit bulutun bu kadar öne çıkmasının birçok sebebi var. Her iş yükü genel bulut ortamlarıyla uyumlu değil. Ancak sınır ortamını, çıplak metal (bare metal) sunucuları ve genel bulutları (çoklu bulut) kapsayan bir hibrit bulut yaklaşımı, son kullanıcılara en fazla seçeneği ve esneklik imkanını sunuyor.

Bulutun BT dünyasında gün geçtikçe daha büyük role sahip olmasıyla BT liderleri kendi platformlarını kurmalarına yardımcı olması için açık kaynak çözümlerine yöneliyor. BT liderlerinin yüzde 83’ü, kurumsal açık kaynak çözümlerinin, kurumlarının bulut mimarisinden avantaj kazanma yeteneklerinde hayati bir role sahip olduğunu belirtiyor.

Maliyet avantajından çok daha fazlasını sunuyor

Açık kaynak yazılımları uzun zamandır kurumlar tarafından uygun maliyetli bir seçenek olarak görülüyor. Ancak tercih edilmesinin arkasında artık başka sebepler var çünkü kurumsal açık kaynak çözümlerini tercih eden kurumlar, çok daha fazla faydaya sahip oluyor. Geçen yıla göre gözle görülür değişim yaşanan tercih nedenleri arasında bu yıl yüzde 33’le daha yüksek yazılım kalitesi, yüzde 30’la daha düşük toplam sahip olma maliyeti ve yüzde 29’la daha iyi güvenlik yer alıyor.

Nerelerde kullanılıyor?

Açık kaynağın kullanıldığı bazı alışılmış alanlar var. Ancak açık kaynak yazılımlarının genellikle kapalı kaynak yazılımların kullanıldığı alanlarda gün geçtikçe çok daha fazla kullanıldığı gözlemleniyor. Ankete katılan BT liderleri, kurumsal açık kaynak çözümlerinin kullanıldığı ilk üç alanı güvenlik (yüzde 52), bulut yönetim araçları (yüzde 51) ve veri merkezi (yüzde 49) olarak sıralıyor.

Teknoloji Makaleleri