Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Para sistemi sosyal çalkantılarla birlikte değişecek

CryptoTalks-globaltechmagazineCyrpto Talks buluşmasında konuşan Şant Manukyan finansal piyasaların ciddi oranda genleştiğini ve dünyadaki para sisteminin sosyal çalkantılar ardından ortaya çıkacak özel bir para ile tamamen değişeceğini ileri sürdü. Manukyan ayrıca “Peki bu değişim devlete rağmen mi olacak asıl tartışılması gereken şey bu. Devlet bu işe izin verecek mi?” diye sordu.

Türkiye ve MENA bölgesinin lider yeni medya ve pazarlama şirketlerinden biri olarak konumlanan CC Media House, Crypto Talks adını taşıyan etkinliklerinin ikincisini 42 Maslak ininal Espor Arena’da düzenledi.

Crypto Talks buluşmalarının ikincisinde İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Yöneticisi Şant Manukyan “Global Gelişmeler ve Kripto Paranın Yeri”, ABD Merkez Bankası FED Araştırma Eski Direktörü Erkin Şahinöz “45 Dakikada Yıkıcı İnovasyonlar”, Avalabs İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldızlı “İleri Derecede Merkeziyetsiz Finansal Uygulamaların, Varlıkların ve Marketlerin Üretilmesi İçin Sıra Dışı Bir Platform”, Chillz Pazarlama ve İş Geliştirme Danışmanı Altuğ Öztürk ise “Blockchain ve Futbol” başlıklı sunumlarını yaptı.

Para sistemi yeni krizle değişecek

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Yöneticisi Şant Manukyan “Global Gelişmeler ve Kripto Paranın Yeri” başlıklı konuşmasında, günümüzde sosyal yapının değiştiğini, siyasi aktörlerin değiştiğini, finans piyasalarında faizler tarihin en düşük seviyesine geldiğini, finans balonunun çok ciddi oranda açıldığını ve artık bir değişiklik gerektiğine dikkat çekti. Manukyan şöyle devam etti:

Devlet izin verecek mi?

“Değişim ve gelişim aynı şey değildir. Bugüne kadar gelişen bir para sistemiyle karşı karşıyaydık. Finans piyasalarında para sisteminde bir değişiklik gerekiyor. O değişiklik özel para ile olabilecek bir konu. Bu Bitcoin ile mi olur bilinmez ama para sisteminin değişmesi kuvvetle ihtimal. Peki bu değişim devlete rağmen mi olacak asıl tartışılması gereken şey bu. Devlet bu işe izin verecek mi? Devlet paranın dijital hale gelmesini istiyor. Para dijital hale gelirse devletin parayı takip etmesi kolaylaşıyor. Ayrıca verinin de merkezileşme ihtimali var. Örneğin kredi kartlarından alışveriş bilgilerinin toplanması gibi, devlet de bu veri toplama işini kağıt parayı ortadan kaldırarak eline geçirebilir.”

Parayı para yapan insandır

ABD Merkez Bankası FED Araştırma Eski Direktörü Erkin Şahinöz “45 Dakikada Yıkıcı İnovasyonlar” başlıklı konuşmasında ise şu anda dünyada 3 tip para var olduğunun altını çizerek “Biri Facebook’un çıkardığı Libra gibi şirketlerin çıkardığı paralar, Dolar gibi Euro gibi devletlerin parası ve en uçta da insanların parası dediğimiz ve Bitcoin ile sembolleşmiş kripto paralar. Dünya kripto paraya direniyor. İranlı bir kişi Küba’daki bir kişiye para gönderemiyor ideolojik sebeplerden dolayı. Kripto para hızla globalleşti. Hiçbir kripto para birbirinin rakibi değil. Bazı kripto paralar küçük miktarlı ödemeler için kullanılırken bazı kripto paralar ise büyük miktarlardaki ödemeler için kullanılacak. Devletsiz para olmaz diyenler var, tarihte deniz kabukları bile para olarak kullanıldı. Parayı para yapan onu ihraç eden devlet değil, onu kullanan, ona inanan, onun peşinde koşan insandır.” dedi.

Blokzincir bankacılığın sonunu getirecek

Avalabs İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldızlı “İleri Derecede Merkeziyetsiz Finansal Uygulamaların, Varlıkların ve Marketlerin Üretilmesi İçin Sıra Dışı Bir Platform” temalı sunumunda blokzincir teknolojisinin devrimsel bir niteliği olduğunu ve tanımını pek çok kişinin kelime anlamını dahi bilmediğini söyledi. Bitcoin’in ayrıca önemli bir sosyal hareket olduğunu sözlerine ekleyen Yıldızlı, “Bütün dünya ülkelerinin merkez bankaları kendi stabil kripto paralarını çıkartmak için çalışıyor. Devletler kripto paraların kontrol edilmesi gereken bir şey olduğunun farkına vardı. Blokzincir ile tüm dünyada en çok ilgilenen kişilerin bankacılar olduğunu görüyoruz. Ama blokzincir teknolojisi en çok bankacılığın sonunu getirecek bir teknolojidir.” şeklinde konuştu.

Juventus’un gol şarkısını taraftar değiştirdi

Chillz Pazarlama ve İş Geliştirme Danışmanı Altuğ Öztürk ise “Blockchain ve Futbol” adını taşıyan konuşmasında blokzincir tabanlı Socios uygulamasıyla futbol takımı taraftarlarının token satın alarak takımları için düzenlenen anketlere katıldığını ve takımlarının kararlarında etkin rol oynayan kişiler haline dönüştüğünü anlattı. Socios uygulaması üzerinden Juventus takımının, 8 yıldır gol sonrasında çalınan şarkıyı yaptığı anket sonrasında değiştirdiğini paylaştı. Fransız PSG takımı ise yaptığı ankette antrenman sahalarından birinin adına bir sanat eserinin adını vermek istediğini belirterek taraftarlarından isim önerisi istiyor. Bu sayede taraftarlar sesini takıma duyururken takımlar da token satışından elde edilen gelirden ek gelir etme imkanına sahip oluyor.

Teknoloji Makaleleri