Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Medianova, internet sitelerinin 2019 yılı trafiğini değerlendirdi

medianova-globaltechmagazineMedianova, internet sitelerinin 2019 yılı trafiğine ilişkin önemli veriler paylaştı. Verilerin içeriğinde, sitelerin kullanım alanları ve cinsiyet dağılımlarının yanı sıra, yıl bazında en yoğun kullanım dönemleri ve yoğunluğun en fazla yaşandığı saat aralıkları gibi bilgiler de yer alıyor.   

Video platformları ve e-ticaret sitelerine yoğun ilgi

2019 yılında site trafiği en çok yüzde 40 ile video platformları(OTT) ve e-ticaret sitelerinde yaşanırken, onları yüzde 20’lik oranla canlı yayın platformları takip etti. Özellikle Black Friday haftasında yapılan kampanyalar ile toplam e-ticaret site trafikleri 9 kat kadar artış gösterdi.

WebP formatı ve Türkiye’deki dijital platformlara büyük talep

Görsellerin anlık olarak sıkıştırılarak binlerce farklı cihaza ve akıllı televizyona uyumlu hale getiren imaj optimizasyon servisinde en büyük yeni talep, WebP imaj formatına oldu.

Türkiye’deki dijital platformlara yurtdışından en büyük talep, Avrupa ve Orta Doğu bölgesinden geldi.

Kadınlar, toplam trafiğin çoğunluğu oluşturuyor

Site trafiğinin cinsiyet bazında değerlendirilmesi sonucu elde edilen verilerde kadınların, yüzde 61 oranında, erkeklerin ise yüzde 39 oranında kullanıma sahip olduğu belirlendi.

Bireyler tek başınayken, sosyal ortamlara oranla daha fazla kullanım sağlıyor

Dönemsel bazda incelenen verilerde, Eylül ve Aralık aylarında maksimum kullanım değerlerine ulaşılırken, Haziran ayı trafiğin en az yaşandığı ay olarak belirlendi. Haber sitelerinde yüksek trafik sabah 10:00’da başlayıp öğlene doğru azalırken video ve e-ticaret platformlarında yüksek trafik akşam 21.00’den gece saat 00.00’a kadar olan süreyle, kullanım yoğunluğunda en üst seviyeye ulaştı. Bireylerin yalnızken, sosyal ortamlara oranla daha çok trafik oluşturduğu gözlendi.

Altyapı yatırımları gündemde

Medianova’nın CEO’su Serkan Sevim, 2019 yılı sonuçlarını şöyle özetledi. “Medianova olarak kriz döneminde de altyapı yatırımlarına tüm hızımızla devam ettik. Bu anlamda yabancı şirketlere güçlü bir alternatif olarak güçlü büyümemizi sürdürdük. Bulut depolama, webinar yazılımları gibi yeni ürünleri çıkarttık. 2019 yılında yurtdışında Rusya ve Brezilya gibi yeni bölgelere yatırım yaparken mevcut ülkelerde altyapımızı büyüttük ve dünya üzerinde 47 noktaya ulaştık. İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark’ta yeni bir ofis açaral Ar-Ge yatırımlarını daha da artırdık. 2020^’de Yapay Zeka ve Big Data yatırımlarımız ile güçlü büyümemize devam etmek istiyoruz. Altyapı ve yeni teknolojiler konusundaki yatırımlara odaklanmak, trafiğin yüzde 80 artışı şeklinde olumlu bir sonuç elde etmemizi sağladı. İlerleyen yıllarda bu konudaki yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Teknoloji Makaleleri