Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), özel sektör, kamu ve melek yatırımcılar ile STEM alanında okuyan öğrencileri dijital ortamda buluşturacak ve adeta bir pazar yeri mantığıyla çalışacak Wtech Platform’unu hayata geçirdi.
Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, “Teknolojide Kadın Derneği olarak teknolojide çeşitliliğin önemini her fırsatta vurguluyoruz. Kurduğumuz platform ile bu çeşitliliği yakalayarak teknoloji ve insanı birleştireceğiz. İçerikler arttıkça yeni yetenekler ve rol modeller ortaya çıkacak” dedi.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Wtech’in kuruluş misyonu, teknoloji ve insan odaklı olduğu için hedeflerimizle örtüşüyor. Çok desteklenen ve çok büyük bir enerjiyle ilk yılını tamamladı. Önümüzdeki yıl, yaptığı çalışmaların ulusal hedeflerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ise “Vodafone Grubu olarak hedefimiz; 2025’e kadar kadınlar için dünyanın en iyi işvereni olmak. Ekonomik ve sosyal hayatta cinsiyet eşitliğini destekliyor, şirket içerisinde de kadın-erkek dengesini gözetiyoruz” dedi.
Teknoloji sektöründe çeşitliliği artırarak hızla ilerleyen dönüşümün insanlığın lehine olmasını hedefleyen Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), bu kapsamda ilk büyük etkinliğini düzenledi. “Human Diversity in Technology” adı verilen etkinlik Vodafone Business ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney’in ev sahibi olduğu etkinliğe; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yanı sıra, aralarında Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Microsoft Türkiye CEO’su Murat Kansu ve Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton gibi isimlerin olduğu çok sayıda yerli ve yabancı şirketin üst yöneticileri panelist olarak katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney; dernek olarak çok kısa sürede oldukça önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Yapay zekanın gittikçe hakim olacağı geleceğin dünyasında, kadının titiz çalışması ve detaycı bakış açısıyla iş süreçlerinde yer almamasının, negatif sonuçları olacağını söyleyen Öney, “Çeşitlilikle zenginleşen ve bireylere eşit fırsatlar sunan; aynı zamanda da teknolojiyi doğru yönetebilen bir gelecek yaratmak, bugünü doğru planlamaktan geçer” dedi. Öney, sadece Türkiye’de değil, dünyada da teknoloji sektöründe insan ve kadın çeşitliliğinin artması için çalışacaklarını söyledi. “Öncelikle Wtech Akademiyi hayata geçirdik. Akademinin şekillenmesi, doğru ve odaklı bir hizmet verilebilmesi adına pilot çalışmalarla başladık. Üyelerimizin eğitim içeriği ve eğitim başlığı katkıları ile Wtech Akademinin içini zenginleştirip, daha da büyük bir hale getirmeyi planlıyoruz.” diye konuşan Öney, şu an itibariyle 2 pilot projenin Şanlıurfa ve İstanbul’da devam ettiğini hatırlattı. Öney, 2020 yılında akademiyi büyüterek tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini söyleyerek, gençleri yeni dünyanın yeni mesleklerine hazırlamak istediklerine dikkat çekti. Öney, “Şu an 30 milyon istihdamın 245 bin 500’ü teknoloji istihdamı ve bunun içinde de sadece 24 bin 500’ü kadın çalışan. Yani teknoloji sektörü profesyonellerinin yüzde 10’u bile kadın değil. Hedefimiz; Türkiye’nin küresel ölçekte gelişmiş 13 ülke arasında yer alması açısından teknoloji çalışanı sayısını 1 milyona, teknolojide kadın sayısının ise 200 bin civarına önümüzdeki 5 yıl içinde çekmek. Teknoloji ile insan uyumunu yakalayan ülke geleceği yönetecek ve söz sahibi olacak.
Teknolojide açık Pazar yeri: Wtech Platformu
Zehra Öney, etkinlikte Teknolojide Kadın Derneği’nin en önemli projelerinden biri olan Wtech Platformu’nun da duyurusunu yaptı. “Teknolojide Kadın Derneği olarak teknolojide çeşitliliğin önemini her fırsatta vurguluyoruz. Kurduğumuz platform ile bu çeşitliliği yakalayarak teknoloji ve insanı birleştireceğiz. İçerikler arttıkça yeni yetenekler ve rol modeller ortaya çıkacak” diye konuşan Öney, ilerleyen dönemde yapay zeka ve BOT uygulamaları ile portali daha iddialı bir hale getireceklerini belirtti. Öney şöyle devam etti:
“Platform; Özel Sektör, Kamu, öğrenciler ve Melek Yatırımcıların projelerini paylaşacağı bir pazaryeri olacak. Hedefimiz 2021 yılında 300 proje ve 2 milyon CV. Tüm proje sahiplerinin, kendi markalamaları ile sayfalarını açacağı ama portal kanalıyla Dernekle iletişim halinde olacakları ve öğrencinin veya iş arayanın daha rahat bir şekilde fırsat ve faydalara erişebileceği bir platform hedefliyoruz. Aslında teknoloji ve insanı birleştiren bir portal olmasını amaçlıyoruz. Zamanla, portale gelen yeteneklerin rol modellerle birleşecekleri, aynı zamanda kariyer alanında kendilerini ifade edebilecekleri çok önemli bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Platformda Wtech Akademi’nin eğitimlerinin de olmasını hedefliyoruz”
Teknoloji ve kadın endeksi geliyor
Öney, ana odak alanlarından birinin de araştırma olduğunun altını çizerek; “Türkiye’de insan ve teknoloji; teknoloji ve kadın endeksleri” adlı bir çalışmayı başlattıklarını söyledi. Endeksin ilk sonuçları 2020 yılı mart ayında açıklayacağını vurgulayan Öney, “Bu çalışmayı bu alanda çalışan ve bize üye olan çok değerli araştırma şirketi ile birlikte gerçekleştireceğiz. Öte yandan üniversite yapılandırmalarımızı da tamamlayarak, 2020 içerisinde tüm Üniversitelerde minimum 30 adet Wtech Talks’u gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Wtech’in enerjisi ulusal hedeflere katkı sunacak
Etkinliğin açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise milli teknoloji hamlesinin önemine dikkat çekerek özellikle gençlerin dijital dönüşümde doğru yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Kaçır, “Wtech’in kuruluş misyonu, teknoloji ve insan odaklı olduğu için ulusal hedeflerimizle örtüşüyor. Çok desteklenen ve çok büyük bir enerjiyle ilk yılını tamamladı. Önümüzdeki yıl, yaptığı çalışmaların ulusal hedeflerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz”
Vodafone olarak kadın temsiliyetini ön planda tutan etkinliklere destek vermeyi öncelikleri arasında tuttuklarını ve Wtech’in çalışmalarını da bu bağlamda desteklediklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ise şöyle konuştu: “Kadınların değiştirme ve dönüştürme gücünün, iş dünyasında müthiş farklar yaratığına inanıyoruz. Önyargıların bir kenara bırakılması ve ülke ekonomisinin büyümesi için çeşitliliğin sunduğu avantajlardan tam anlamıyla yararlanılmasını, bir tercih değil, gereklilik olarak görüyoruz. Vodafone Grubu olarak hedefimiz; 2025’e kadar kadınlar için dünyanın en iyi işvereni olmak.”