Dünyanın ilk mobil uygulama fuarı Mobilefest ve ilham verici oturumlarla sektör profesyonellerini ağırlayan MMA Innovate Summit, kapılarını ziyaretçilere açtı.
Etkinliğin açılış töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da bir konuşma yaptı. Mobil uygulamaların artık her sektörü etkilediğine dikkat çeken Varank, stratejik olarak seferberlik ilan ettiklerini, mobil uygulamalar da dahil olmak üzere farklı alanlarda geliştirme yapacak yazılımcı ve girişimcileri desteklemek üzere çeşitli programlar başlattıklarını söyledi.
Mobilefest ve dünya çapında 50’den fazla ülkede 800’den fazla üyesiyle faaliyet gösteren bir endüstri girişimi olan MMA (Mobile Marketing Association) tarafından düzenlenen MMA Innovate Summit 24 Kasım 2019 tarihine kadar mobil uygulamaları Türkiye’nin gündemine taşıyacak.
Mobilefest’in açılış töreninde bir konuşma yapan Mobilefest Direktörü Kenan Onak, mobil uygulamalar alanında dünyada ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmekten duydukları heyecan ve memnuniyeti belirtti. 8 yıldır sektörün içerisinde olduğunu belirten Onak, dünyanın pek çok yerinde fuarlar organize ettiklerini ve Türkiye’de de mobil teknolojilere yönelik bir organizasyon yapılması gerektiğini düşünerek Mobilefest’i hayata geçirmeye karar verdiklerini aktardı.
Organizasyonun açılışında hazır bulunan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da törende bir konuşma yaptı. Mobil uygulamaların alışverişten seyahate, eğlenceden eğitime, bankacılıktan haberleşmeye kadar her sektörü etkilemeye başladığına vurgu yapan Varank, “Karşımızda hızla büyüyen bir pazar var. 2014 yılında dünyada mobil uygulamalardan elde edilen gelir 94 milyar dolardı. 5 senede piyasa 5 kat büyüdü. Bu sene pazar hacmi 450 milyar dolara ulaştı. 2023’de ise 1 trilyon dolarlık büyüme yakalaması beklenen bir sektörden bahsediyoruz” dedi.
Yazılımcı ve girişimciler potansiyelini kullanmalı
Bu özelliği ile mobil uygulamaların Türkiye’deki yazılımcılar ve girişimciler için önemli fırsatlar yarattığını kaydeden Mustafa Varank, sözlerine şöyle devam etti: “Girişimcilerimiz, yazılımcılarımız hatta bu işi amatörce yapanlar bile dijital dünyanın eğilimlerini yönlendirme kabiliyetine sahipler. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu potansiyelin farkındayız. Hem girişimcilik desteklerimizle hem de yazılım sektörüne yönelik programlarımızla girişimcilerimizin, yazılımcılarımızın yanındayız. KOSGEB ve TÜBİTAK’ın sunduğu desteklere ek olarak Ar-Ge merkezlerine ve teknoparklardaki firmalara bir takım ayrıcalıklar ve muafiyetler tanıyoruz.”
2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde öncelik yazılımda
Mustafa Varank, hükümet olarak ortaya koydukları strateji ile 2023 yılına kadar yazılım alanındaki yetenek havuzunu genişleterek en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Varank, “Bakanlık olarak vizyoner politikalarımızı hayata geçirdik.
Bunlardan birisi açık kaynak kod platformunun kurulması. Bu platformla yazılım maliyetlerini azaltmayı, yazılımcı sayımızı artırmayı ve açık kaynak alanında çalışan girişim ve girişimci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Yazılımcı olmayı itibarlı bir kariyer haline getirmek istiyoruz. Bunun için bir seferberlik başlatacak ve şirketlerimize yeni imkanlar sunacağız” dedi.
Girişimciler ve yatırımcılara yönelik oturumlarla çok özel bir program sunan MMA Innovate Summit, 2 binin üzerinde sektör profesyonelini ağırlamaya hazırlanıyor. Etkinliğin ilk gününde Facebook Pazarlama Yöneticisi Tony Evans, Yapı ve Kredi Bankası Perakende Bankacılık Yönetimi’nden Sabri İnci gibi alanında önde gelen konuşmacılar B2B sunumları ile sektör profesyonelleriyle buluştu.
Mobilefest hakkında
Dünyanın ve Türkiye’nin ilk mobil uygulama fuarı olan Mobilefest, özgün iş modeli ve “yeni nesil fuarcılık” anlayışını teknoloji ile birleştiren ExpoHİS tarafından düzenleniyor. Zirve, fuar ve festival konseptlerini bir arada sunan organizasyon, günümüzde giderek büyümekte olan mobil uygulama pazarının sunduğu fırsatları gündeme taşırken etkinlikler aracılığıyla hem tüketiciler hem de sektör profesyonellerini buluşturuyor. 2020 yılında, Türkiye’den sonra yurt dışı pazarlara da açılması hedeflenen Mobilefest’in organizatörleri arasında ise ExpoHİS’in yanı sıra mobil pazarlamanın gelişmesi ve yayılması amacıyla dünya çapında 50’den fazla ülkede 800’den fazla üyesiyle faaliyet gösteren endüstri girişimi MMA (Mobile Marketing Association) bulunuyor. Mobilefest bünyesindeki MMA Innovate Summit’in içerikleri, MMA’in global ağı ve mobil uygulama teknolojileri tarafındaki deneyimiyle hazırlanıyor. Mobilefest’in gerçekleştirilmesine katkıda bulunan diğer bir iş ortağı ise Atölye. Kurulduğu 2006 yılından bu yana etkinlik yönetimi, MICE, tasarım ve fotoğraf-video prodüksiyonu dallarında faaliyet gösteren Atölye, etkinlik sektörünün Oscar’ları olarak bilinen Dünya Etkinlik Ödülleri’nde (BEA World Festival) birincilik ödülü Altın Fil’i Türkiye’ye kazandıran ilk ajans olarak biliniyor.