Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bilişim 500 Araştırması sonuçları 04 Temmuz’da açıklanacak

Bilisim500-globaltechmagazineBilişim 500 Araştırmanın sonuçları, 04 Temmuz Perşembe akşamı Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenecek törenle açıklanacak.

Bu yıl 20. kez sektöre ve iş dünyasına ayna tutacak olan Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi – Bilişim 500 Araştırması ödül töreni, sistem entegratörü kimliğinin ötesinde bilişim teknolojileri sektörünün lider firmalarından olan KoçSistem’in sponsorluğunda düzenleniyor. Törende; bilişim çözümleri ile iş ve sosyal hayatın gelişimine büyük katkı sağlayan bilişim şirketleri açıklanacak.

BThaber adına M2S tarafından, Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi iş birliği ile hayata geçen Bilişim 500 Araştırması sonuçları bu yıl ödül töreninin düzenleneceği Emek Sahnesi’nden esinlenilerek “20 Yıldır Vizyonda” sloganıyla gerçekleştiriliyor. Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl değişen kategori yapısı ile her şirket kendi kategorisine uygun tablolarda yer alabilecek.

Türkiye bilişim sektörünün gelişimini gözler önüne sermesi ve yeni şirketlerin açığa çıkarılması adına en önemli veri kaynağı olarak kabul edilen Bilişim 500 Araştırmanın sonuçları, 04 Temmuz Perşembe akşamı Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenecek törenle açıklanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Dr. Hakan Yurdakul ve ICANN Bölge Başkan Yardımcısı Baher Esmat başta olmak üzere pek çok değerli kamu kurum ile özel sektör yetkilisinin ve kıymetli konukların katılımıyla gerçekleştirilecek törende; faaliyet gösterdikleri kategorilere göre firmalara verilecek ödüllerin yanı sıra, sektöre 35 yıl emek vermiş duayenlere 35. yıl emek ödülleri takdim edilecek.

Bu yıl törende aralarında dağıtıcı, hizmet sağlayıcı, sistem entegratörü ve iş ortağı, Türkiye merkezli üretici, uluslararası üreticinin Türkiye temsilcisi gibi değişen kategori yapısıyla toplam 87 ödül sahipleri ile buluşacak. Her yıl gelişen yapısı ile çok konuşulan Bilişim 500 PLUS bölümü kapsamında 20 yıldır araştırmaya bilgi vermiş şirketler arasından bir firma uzun yıllardır her türlü koşulda bu sektörde konumunu devam ettirmesinden dolayı ödüllendirilecek. Bu yıl PLUS bölümüne yeni eklenen kategoriler arasında yapay zeka kategorisi dışında finans, turizm ve sağlık gibi sektörel yazılım ödülleri de yer alıyor.

Anadolu firmalarını törende sürprizler bekliyor

Araştırmada Anadolu şirketlerinden ve genç şirketlerden gelen verilerden oluşan kategorilerin de yer aldığı araştırmada, üç yıldır gelişerek ilerleme kaydeden yeni kategoriler ve iller bazında tablolar ile ödüller sahipleri ile buluşacak. Beşten fazla şirket bilgisinin yer aldığı illerin sıralama tabloları bu şirketlerin net satış gelirleri ile belirlenecek. Bugünü ölçerken geleceğe bakmaya özen gösteren bakış açısı ile genç şirketler de sıralamalarda yer alacak. Bilişim 500’de iki yıldır ‘üç yaşından küçük şirketler’ arasında en hızlı büyüyenler ödüllendirilecek.

Türk Lirası bazında bilişim pazarı toplam büyümesi yüzde 12

Bilişim 500 Türkiye 2018 Araştırması için sıralamaya giren bilişim şirketlerinin 2018 verilerini yorumlayan M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Özlem Unan konuyla ilgili açıklamasında “2018 yılında Bilişim 500 sıralamasında yer alan şirketlerin toplam cirosu 2017 yılına göre Türk Lirası bazında yüzde 12 oranında arttı. TL bazında en yüksek büyümenin yüzde 317 olduğu sıralamada yüzde 100’ün üzerinden büyüyen şirket sayısını 28 olarak belirledik. Yüksek oranda büyüme gösteren şirketlerin önemli bir bölümünün yazılım ve/veya hizmet satıyor olmasını dikkat çekici buluyoruz. Sıralamaya yeni giren şirket sayısı ise bu yıl geçmiş yıllara göre daha az oldu. Sıralamaya yeni giren 66 şirket var.

2018 yılında şirketlerin yüzde 67’sinin gelirleri Türk Lirası bazında artış göstermiş. TL bazında ortalama büyüme yüzde 41 olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın dinamiklerine bakarsak elbette dolar bazında aynı büyümenin gerçekleşmediğini görüyoruz. Dolar bazında ortalama büyüme yüzde 30 olmuş ancak dolar bazında büyüme gösteren şirket oranı sadece yüzde 28 ile sınırlı kalmıştır.  88 şirketin gelirlerinde azalma görülürken en yüksek daralma yüzde 89 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Yabancı yatırımcıların referans kaynağı Bilişim 500

Türkiye bilişim sektörünün gelişimini, eğilimlerini ve beklentilerini ortaya koyması açısından benzersiz bir değere sahip Bilişim 500 araştırması, sektörün en önemli ve tek aynası olarak algılanmasının yanı sıra bilişim şirketleri ile kamu ve özel sektör alımlarında bir referans olarak kullanılıyor. Araştırma ayrıca Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıya ve iş birliği yaratmak isteyen şirketlere önemli rehberlik görevini yürütüyor. Çalışmanın bu yıl İngilizcesi de hazırlanacak.

Teknoloji Makaleleri