2022 itibariyle mobil veri trafiği global IP trafiğinin yaklaşık yüzde 20’sini temsil edecek ve yılda 930 eksabayt’a ulaşacak.
Cisco, Mobil Görsel Ağ Endeksi (VNI) Tahmini’ni on yıldan daha uzun bir süre önce açıklamaya başladığında, mobil (veya hücresel) veri trafiği, küresel ağlardan geçen toplam IP trafiğinin yüzde 5’inden daha azına tekabül ediyordu. Günümüzde ise mobil ağlara biçilen rol ve duyulan güven önemli ölçüde arttı. Mobil geniş bandın artan erişimi ve kalitesi; mobil iletişim, medya ve çok çeşitli mobil IoT uygulamaları için ilk bakışta karşılanması imkansız gibi duran bir talep yarattı.
Cisco’nun duyurduğu, 2017-2022 yıllarını kapsayan Global Mobil Ağlar Endeksi’ne göre, 2022 sonunda mobil veri trafiğinin yıllık bir zettabayt bandına yaklaşacak. 2022 itibariyle, mobil veri trafiği global IP trafiğinin yaklaşık yüzde 20’sini temsil edecek ve yılda 930 eksabayt’a ulaşacak. Bu 2012’deki tüm global mobil veri trafiğinin neredeyse 113 kat daha fazla bir rakama denk geliyor.
Mobil teknolojiler her zamankinden daha fazla insan ve nesneyi birbirine bağlamaya devam ediyor. 2017’de dünya genelinde beş milyar mobil kullanıcı vardı, ancak önümüzdeki beş yıl içinde bu sayı yarım milyar artarak 5,5 milyar kullanıcıya çıkacak. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 71’i demek. 2022 yılına gelindiğinde ise 12 milyardan fazla mobil bağlantılı cihaz ve IoT bağlantısı olacak. 2022 itibariyle, mobil ağlar 8 milyardan fazla kişisel mobil cihazı ve dört milyar IoT bağlantısını destekleyecek.
Yayınlanan tahmin dünya çapında mobil ağ performansının artacağını da öngörüyor. 2017 yılında 8,7 Mbps olan ortalama global mobil ağ hızı, 2022’ye kadar üç katından fazla bir artış kaydederek 28,5 Mbps’ye çıkacak. Bazı bölgelerde 5G’nin benimsenme oranları arttığı için ortalama mobil veri hızları da coğrafi konuma göre önemli ölçüde değişiklik gösteriyor.
Mobil kullanıcı ve bağlantı trafiğinde büyük artış
- Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 2022 senesine kadar 1 milyar ( Ortadoğu ve Afrika toplam nüfusunun yüzde 58’i) mobil kullanıcı olacak. Bu rakam 2017 senesinde 798 milyondu.
- 2022 senesine kadar kullanıcı başına mobil trafik aylık 7.649 megabayta ulaşacak. Bu rakam 2016’da aylık 777 megabayttı. Buna göre, Birleşik Yıllık Artış Oranı yüzde 57 olacak.
- Bir mobil bağlantı başına (M2M/LPWA dahil) mobil trafik 2021 senesine kadar aylık 4.061 megabayta ulaşacak. Bu rakam 2016’da aylık 459 megabayttı. Buna göre, Birleşik Yıllık Artış Oranı yüzde 55 olacak.
Daha akıllı multimedya mobil cihazlarına geçiş
- 2017 senesinde akıllı cihazlar ve bağlantılar Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki tüm mobil cihaz ve bağlantıların yüzde 27’sini oluşturdu. Buna Düşük Güçlü Geniş Alan Bağlantıları (LPWA) dahil değildi. Cisco, 2022 senesine kadar akıllı cihaz ve bağlantıların LPWA hariç tüm mobil cihaz ve bağlantıların yüzde 77’sini oluşturacağını öngörüyor.
- Akıllı cihazlar ve bağlantılar 2017’de toplam mobil veri trafiğinin yüzde 78,3’ünü oluşturdu. Sözkonusu trafiğin 2022 senesine kadar yüzde 96,1’e ulaşması bekleniyor.
- Cisco, 2022 senesine kadar Ortadoğu ve Afrika bölgesinde mobil bağlantıların yüzde 20’sinin 2G olacağını öngörürken, yüzde 54’ünün ise 3G olacağını öngörüyor. Ağ operatörlerinin kesintisiz ve kusursuz bağlantı sunma konusundaki hassasiyetlerine bağlı olarak, 4G’nin yüzde 23 oranındaki bölgesel mobil bağlantının yüzde 23’ünü teşkil edeceği, 5G’nin de yüzde 0,2’lik bir oranı teşkil edeceği öngörülüyor. Her geçen gün M2M (Mobilden Mobile) ve IoT (Nesnelerin Interneti) teknolojili cihazlar daha çok birbirine bağlandıkça, LPWA teknolojisinin de mobil bağlantıların yüzde 4’ünü oluşturması bekleniyor.
Mobil IoT daha çok benimsenecek- M2M ve giyilebilir teknolojiler
- Ortadoğu ve Afrika bölgesi mobil M2M bağlantı açısından en yüksek artışın görüleceği ikinci bölge olacak. 2017 ile 2022 arasında Birleşik Yıllık Artış Oranı yüzde 31 olacak.
- M2M trafiğinin 2017’den 2022’ye kadar 10 kat artacağı tahmin ediliyor. Birleşik Yıllık Artış oranı yüzde 58 olacak.
Gelişmiş mobil ağ ve Wi-Fi hızları
- 2017’de Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ortalama cep telefonu hızı yaklaşık 4,4 Mbps’ti. Cisco 2022 senesine kadar bu hızda 10,9 Mbps’lik bir artış olacağını ve hızın 15,3 Mbps’ye ulaşacağını öngörüyor.
- 2017’de 6,2 Mbps olan ortalama Wi-Fi hızının da 2022 senesine kadar 11,2 Mbps’ye ulaşması bekleniyor.
- 2022 senesine kadar Ortadoğu ve Afrika bölgesinde mobil ağlarda her 31 dakikada bir bugüne dek yapılan tüm filmlerin gigabayt bazında değeri kadar veri trafiği gerçekleşecek.
“Cisco şebeke operatörlerine; mobil tüketicilerin, kurumsal kullanıcıların ve çok çeşitli IoT uygulamalarının artan bant genişliği ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı taahhüt ediyor” diyen Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, “Küresel mobil trafik zettabayt dönemine yaklaştıkça, 5G ve WiFi’ın gerekli ve tamamlayıcı erişim teknolojileri olarak bir arada var olacağına; kurumsal ve servis sağlayıcı müşterilerimize yapı ve hizmet alanlarını genişletmeleri için kilit avantajlar sunacaklarına inanıyoruz. Türkiye’deki müşterilerimize de artan bu trafiğe hazırlanmaları ve ağ mimarisine geçişleri konusunda yol göstermeyi umuyoruz” dedi.
Cisco Mobil Görsel Ağ Endeksi (Mobile VNI) Tahmini
Cisco Mobile VNI Tahmini, mobil (2G, 3G, 4G ve 5G) radyo ağlarıyla ilişkili global, bölgesel ve ülke bazında projeksiyonlar ve trendler içeriyor. Raporun tamamında, mobil veri trafiğindeki büyüme, mobil cihazlar/bağlantılar, çeşitli sektör dikeylerine göre mobil IoT, mobil IPv6’nın benimsenmesi, mobil ağ performansı, hücresel cihazlardan/bağlantılardan Wi-Fi offload ve mobil kademeli fiyatlandırma (sınırsız ve paylaşılan planlar) hakkında ek bilgiler ve analizler yer alıyor.
Cisco Mobil Görsel Ağ Endeksi (Mobile VNI) Metodolojisi
Cisco VNI Kapsamlı Tahmini (2017–2022), bağımsız analist tahminlerine ve gerçek ağ kullanım verilerine dayanıyor. Bu temelin üzerine, Cisco’nun global IP trafiği ve ağ hizmetlerinin benimsenmesine ilişkin kendi tahminleri ekleniyor. Raporun tamamında metodolojinin ayrıntılı bir tanımı da yer alıyor. 13 yıllık geçmişi boyunca Cisco VNI araştırması, internetin büyümesine ilişkin büyük oranda kabul gören bir ölçüt haline geldi. Hükümetler, ağ otoriteleri, akademik araştırmacılar, telekomünikasyon şirketleri, teknoloji uzmanları ve endüstri/iş dünyasındaki basın ve analistler dijital geleceğe yönelik planlar için bu yıllık çalışmaya güveniyor.